Недопустиво је гажење заставе

Предсједник Србије Александар Вучић каже за РТС, поводом инцидента у парламенту који је изазвао Војислав Шешељ, да је такво понашање недопустиво и да као предсједник државе осуђује сваку врсту насиља и претњи.

Србија 18.04.2018 | 20:29
Недопустиво је гажење заставе
Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је недопустиво гажење и паљење заставе било које суверене земље.

То је лоша порука коју шаљемо, истакао је предсједник Србије. Такође је подсјетио да су га током његове посјете Загребу вријеђали, да су претходно паљене српске заставе али да није прекинуо посјету.

Жалим због одлуке Андреја Пленковића да повуче посјету делегације Сабора, рекао је Вучић.

"Од Могеринијеве очекујем ријечи охрабрења"

Предсједник Србије истакао је да од сутрашњег разговора са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини очекује ријечи охрабрења, али наглашава да се разговори односе прије свега на дијалог Београда и Приштине.

Вучић је казао да се са представницима ЕУ разговара прије свега о односу Београда и Приштине, а да све остало заузима свега 10 одсто разговора.

"Суштински разговарамо о односима Београда и Приштине, који представљају највећу препреку на нашем европском путу, Поглавље 35. То знамо ми и знају у ЕУ. Поставља се безброј питања, колико ко има шта коме да каже. Имаћемо и ми поруке у вези формирања ЗСО. Пет година није формирана", рекао је он.

Вучић је указао да су Албанци имали рокове које нису испоштовали, а данас са одушевљењем неки прихватају што су наводно почели да раде на томе.

"Сачекаћемо још три и по месеца за ЗСО"

"Рекли су да ће за три и по месеца изаћи са статутом за ЗСО. Сачекаће Србија и то, али нећете видети статут за три и по месеца. Обмањују јавност међународне заједнице, оних који су стварали косовску независност", поручио је он.

Вучић је рекао да је позиција Србије чиста, али и ужасно тешка, јер не разговара са Албанцима, већ са онима који их штите, а то су САД, Велика Британија и "ко зна које све земље".

"Када разговарате са много јачима, руке су вам везане, много сте слабији, али вам преостаје само да се храбро и поносито борите за своју земљу, за интересе свог народа, за српски народ на Косову и Метохији, како би могао да опстане на својим огњиштима", објаснио је Вучић.

Каже да не постоји објашњење које могу да му дају, и да не могу да му причају бајке о неким уставима, законима, јер, како је нагласио, зна свако слово и тачку која је изговорена у Бриселу.

"Знам колико је било неистина проведене са друге стране", додао је Вучић. На молбу да оцени извештај о напретку он је казао да не воли да оцењује туђе оцене.

"Њихова оцена је да Србија напредује на европском путу. Нормално је да напредујете и то је добра вест за Србију, али то радимо због себе, да бисмо имали бољи правни поредак, бољу економију, уређенију земљу. Наставићемо да радимо и напредујемо", рекао је Вучић.

"Само једна ствар није остварена из Бриселског споразума"

Предсједник Вучић рекао је да из Бриселског споразума није испуњена само тачка о формирању ЗСО, да не очекује да ће Заједница бити формирана ни за три мјесеца, колико је преостало Приштини да то учини, према новом року који је добила од Брисела, али да не прихвата лицемјеран став да су сви подјенако криви.

"Србија није ни за шта крива", рекао је Вучић. Осврћући се на чињеницу да је сутра годишњица од потписивања Бриселског споразума, прије пет година, а да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини позвала на хитан напредак са циљем постизања правно-обавезујућег споразума, Вучић каже: "Пустите примену раније постигнутих споразума.

"Само једна ствар није остварена - ЗСО, то је првих шест тачака, и ту је тачка 13. која говори о томе да ће се о проблемима у телекомуникацијама и енергетици разговарати и дискутовати. Телекомуникације су решене, а за енергетику се каже само да ће се дискутовати. Само ЗСО није решена, а увек обе стране морају да буду криве", каже Вучић.

Међутим, како каже, не прихвата тај лицемерни приступ јер Србија није ни за шта крива.

На питање новинара да прокоменатрише то што ЕК у Извјештају о Косову хвали Приштину због напретка по питању формирања ЗСО, предсједник Србије каже: "Честитам им на томе.Видим како је формирана, докле се стигло са статутом. И то је то лицемерје о којем вам говорим."

Он такође истиче да Срби са Косова неће сами сутра или прекосутра почети са формирањем ЗСО, већ ће сачекати да прође тај рок од три мјесеца колико је одредила ЕУ.

"Али, кажем вам ни за три месеца неће бити од тога. Знам Албанце, знам им менторе. На њиховом удару сам зато што сам то све прошао, што им знам намере и зато што те приче више не пролазе", истиче Вучић.

Он наводи да је Косово требало да уподоби све прописе и законе да би се формирала ЗСО а да нису уподобили ниједан: "Нула! Кога обамњујете?", упитао је он и додао да ће Србија говорити истину.

Извор: РТС/Тањуг

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Сербо-Цроатисе Бандитн

18.04.2018 19:09

Па добро, ста је горе,газење заставе или цекицање цирилицних табли.Србија це Сесеља санкционисати 100% а у Хрватској се овакви испади наградјују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм?

18.04.2018 19:30

Они који цекицају табле то раде у властито име. Сесељ је народни посланик и све сто ради је у име властите изборне базе која упорно гласа за овог.

Name

ре Сербо-Цроатисе Бандитн

18.04.2018 20:10

Не ваља ни једно ни друго али ако власт у Србији не казни Сесеља зато сто је посланик,онда и Србија стоји иза паљења заставе,само осуда није довољна.

Name

Свака цаст

19.04.2018 08:54

Браво за коментар.

Name

Бале Баки

18.04.2018 19:30

Да неко овако увриједи дрзаву у којој зиви а да је јос на слободи није ми никако јасно. У Русији би у року од одмах био ил у затвору ил у лудници. У Србији це у ријалити соу један од многих назалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

говори сто 90% Срба мисли

19.04.2018 06:14

То се зове командна одговорност. Инцидент се десио у парламенту изазван од активног члана парламента. Ако ништа не подузмеш око тога ТИ СИ КРИВ!

Name

на курсу смо ок

18.04.2018 19:38

Битно је да останемо на "европском путу" новог поредка и неоколонијализма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.04.2018 20:12

Јос битније да останемо на Сесељевом путу који нас води директно у РАЈ,сигурно се слазес са мојом констатацијом.

Name

Рада

18.04.2018 21:41

Сесељ има право као и свако да се политицки изјасњава, наравно у границама мјере и укуса. Треба да на Сесеља гледате као на правника, то му је струка, а не као политицара! Од свакога треба узети само оно најбоље!

Name

симо

18.04.2018 19:43

АЛЕКСАНДРА СУБОТИЦ уцесница парова хаппy телевизије газила србијанску заставу пред камерама телевизије остала је до данас неказњена онда сви имамо право газити србијанску заставу .говоре ЦИЊЕНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

18.04.2018 19:52

Предсједник Вуциц би требао похвалити потез Сесеља сто је згазио Хрватску заставу тј.саховницу а не да га осудјује јер су нам Хрвати вјецити непријатељи као и католицка црква и Срби се морају одредити по том питању.Доста је висе извињавања и то коме потомцима устаске дрзаве.Вуциц је као мајка Тереза иде около и само се несто извињава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драгутин

18.04.2018 20:32

Мора глумити мајку Терезу ради таквих будала и примитиваца као ти.

Name

Гаврило Принцип

18.04.2018 22:55

Хвала на одличном коментару ! У праву си 100%

Name

куку нама са нама

18.04.2018 23:01

Браво Драгутине,али такав став са којим се слажем,никада неће нико од ових гузоња заузети,јер им је слађи мандат него српство за покољења!На крају ће се за изгубљено,као и за предато Хагу извући као курве са изјавом да смо ми мали и неможемо им ништа,а док се не изгуби то ште се губим-то се буса на сва она дивна уста,како се Србија сагињати неће..па и неће,већ је сагета.

Name

ре

19.04.2018 04:22

Могу мислити како овај Драгутин дјецу одгаја, кад је он овакав.

Name

попара

18.04.2018 19:53

Вуциц зна само за силу.Препао се Хрватске.Веце понизење је кад Додик јавно,пред њим,пред милионима који то гледају,казе да је БиХ пропала дрзава.А Вуциц само сути.Мали је Вуциц политицар,послусник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2018 06:16

Вучић сваку ситуацију преокрене да испадне да је он и Србија жртва..Невјероватан патолошки лажов,.. Шешељ је народни посланик и дио је органа власти самим тим је држава одговорна што је њен посланик запалио заставу сусједне земље и сасвим је оправдано да се прекине посјета.

Name

ХОС

18.04.2018 20:17

Нико те није од хрватских званицника вриједјао док си био у посјети и нико није палио србијанску заставу.Осудис нацелно Сесеља и онда неистином правис резултат1:1

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.04.2018 22:49

И то је, као, нешто ново :Д Па лик само хода около и говори исте ствари: ми хоћемо мир и стабилност, АЛИ нико не смије да нас гази... Глупости.

Name

Анте

18.04.2018 20:35

Да је сада Вуциц цлан СРС-а,исто би као Сесељ поступио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гогсон

18.04.2018 21:01

И, након свега, утрпаше им усташку заставу преко привредне коморе, сви ћуте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуциц

18.04.2018 21:43

Није тацно, тек када ја уста, сви устасе..

Name

Мммм

18.04.2018 22:14

Акобогда бице блокада само полако а ви кркани подрзавајте кркана умну громаду та громада вам је срамота срба ако сте ко он онда сте стварно јадни.

Name

гогсон

18.04.2018 21:01

и, након свега, утрпаше им усташку заставу преко привредне коморе, сви ћуте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

18.04.2018 22:58

НЕ ТРАЖИТЕ НОВЕ ПРИЈАТЕЉЕ МЕЂУ СТАРИМ И ДОКАЗАНИМ ДУШМАНИМА (Св. САВА 1225)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тр

19.04.2018 02:26

Мафијас.и.лазов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

19.04.2018 05:45

Па како мозес да оптузујес свог дојуцерасњег колегу.Цуј није знао да це сесељ направити неред Па све сте договорили унапријед.