Nedopustivo je gaženje zastave

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS, povodom incidenta u parlamentu koji je izazvao Vojislav Šešelj, da je takvo ponašanje nedopustivo i da kao predsjednik države osuđuje svaku vrstu nasilja i pretnji.

Srbija 18.04.2018 | 20:29
Nedopustivo je gaženje zastave
Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je nedopustivo gaženje i paljenje zastave bilo koje suverene zemlje.

To je loša poruka koju šaljemo, istakao je predsjednik Srbije. Takođe je podsjetio da su ga tokom njegove posjete Zagrebu vrijeđali, da su prethodno paljene srpske zastave ali da nije prekinuo posjetu.

Žalim zbog odluke Andreja Plenkovića da povuče posjetu delegacije Sabora, rekao je Vučić.

"Od Mogerinijeve očekujem riječi ohrabrenja"

Predsjednik Srbije istakao je da od sutrašnjeg razgovora sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini očekuje riječi ohrabrenja, ali naglašava da se razgovori odnose prije svega na dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je kazao da se sa predstavnicima EU razgovara prije svega o odnosu Beograda i Prištine, a da sve ostalo zauzima svega 10 odsto razgovora.

"Suštinski razgovaramo o odnosima Beograda i Prištine, koji predstavljaju najveću prepreku na našem evropskom putu, Poglavlje 35. To znamo mi i znaju u EU. Postavlja se bezbroj pitanja, koliko ko ima šta kome da kaže. Imaćemo i mi poruke u vezi formiranja ZSO. Pet godina nije formirana", rekao je on.

Vučić je ukazao da su Albanci imali rokove koje nisu ispoštovali, a danas sa oduševljenjem neki prihvataju što su navodno počeli da rade na tome.

"Sačekaćemo još tri i po meseca za ZSO"

"Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija i to, ali nećete videti statut za tri i po meseca. Obmanjuju javnost međunarodne zajednice, onih koji su stvarali kosovsku nezavisnost", poručio je on.

Vučić je rekao da je pozicija Srbije čista, ali i užasno teška, jer ne razgovara sa Albancima, već sa onima koji ih štite, a to su SAD, Velika Britanija i "ko zna koje sve zemlje".

"Kada razgovarate sa mnogo jačima, ruke su vam vezane, mnogo ste slabiji, ali vam preostaje samo da se hrabro i ponosito borite za svoju zemlju, za interese svog naroda, za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako bi mogao da opstane na svojim ognjištima", objasnio je Vučić.

Kaže da ne postoji objašnjenje koje mogu da mu daju, i da ne mogu da mu pričaju bajke o nekim ustavima, zakonima, jer, kako je naglasio, zna svako slovo i tačku koja je izgovorena u Briselu.

"Znam koliko je bilo neistina provedene sa druge strane", dodao je Vučić. Na molbu da oceni izveštaj o napretku on je kazao da ne voli da ocenjuje tuđe ocene.

"Njihova ocena je da Srbija napreduje na evropskom putu. Normalno je da napredujete i to je dobra vest za Srbiju, ali to radimo zbog sebe, da bismo imali bolji pravni poredak, bolju ekonomiju, uređeniju zemlju. Nastavićemo da radimo i napredujemo", rekao je Vučić.

"Samo jedna stvar nije ostvarena iz Briselskog sporazuma"

Predsjednik Vučić rekao je da iz Briselskog sporazuma nije ispunjena samo tačka o formiranju ZSO, da ne očekuje da će Zajednica biti formirana ni za tri mjeseca, koliko je preostalo Prištini da to učini, prema novom roku koji je dobila od Brisela, ali da ne prihvata licemjeran stav da su svi podjenako krivi.

"Srbija nije ni za šta kriva", rekao je Vučić. Osvrćući se na činjenicu da je sutra godišnjica od potpisivanja Briselskog sporazuma, prije pet godina, a da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala na hitan napredak sa ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, Vučić kaže: "Pustite primenu ranije postignutih sporazuma.

"Samo jedna stvar nije ostvarena - ZSO, to je prvih šest tačaka, i tu je tačka 13. koja govori o tome da će se o problemima u telekomunikacijama i energetici razgovarati i diskutovati. Telekomunikacije su rešene, a za energetiku se kaže samo da će se diskutovati. Samo ZSO nije rešena, a uvek obe strane moraju da budu krive", kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, ne prihvata taj licemerni pristup jer Srbija nije ni za šta kriva.

Na pitanje novinara da prokomenatriše to što EK u Izvještaju o Kosovu hvali Prištinu zbog napretka po pitanju formiranja ZSO, predsjednik Srbije kaže: "Čestitam im na tome.Vidim kako je formirana, dokle se stiglo sa statutom. I to je to licemerje o kojem vam govorim."

On takođe ističe da Srbi sa Kosova neće sami sutra ili prekosutra početi sa formiranjem ZSO, već će sačekati da prođe taj rok od tri mjeseca koliko je odredila EU.

"Ali, kažem vam ni za tri meseca neće biti od toga. Znam Albance, znam im mentore. Na njihovom udaru sam zato što sam to sve prošao, što im znam namere i zato što te priče više ne prolaze", ističe Vučić.

On navodi da je Kosovo trebalo da upodobi sve propise i zakone da bi se formirala ZSO a da nisu upodobili nijedan: "Nula! Koga obamnjujete?", upitao je on i dodao da će Srbija govoriti istinu.

Izvor: RTS/Tanjug

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Serbo-Croatise Banditn

18.04.2018 19:09

Pa dobro, sta je gore,gazenje zastave ili cekicanje cirilicnih tabli.Srbija ce Seselja sankcionisati 100% a u Hrvatskoj se ovakvi ispadi nagradjuju.

ODGOVORITE
Name

Hm?

18.04.2018 19:30

Oni koji cekicaju table to rade u vlastito ime. Seselj je narodni poslanik i sve sto radi je u ime vlastite izborne baze koja uporno glasa za ovog.

Name

re Serbo-Croatise Banditn

18.04.2018 20:10

Ne valja ni jedno ni drugo ali ako vlast u Srbiji ne kazni Seselja zato sto je poslanik,onda i Srbija stoji iza paljenja zastave,samo osuda nije dovoljna.

Name

Svaka cast

19.04.2018 08:54

Bravo za komentar.

Name

Bale Baki

18.04.2018 19:30

Da neko ovako uvrijedi drzavu u kojoj zivi a da je jos na slobodi nije mi nikako jasno. U Rusiji bi u roku od odmah bio il u zatvoru il u ludnici. U Srbiji ce u rijaliti sou jedan od mnogih nazalost

ODGOVORITE
Name

govori sto 90% Srba misli

19.04.2018 06:14

To se zove komandna odgovornost. Incident se desio u parlamentu izazvan od aktivnog člana parlamenta. Ako ništa ne poduzmeš oko toga TI SI KRIV!

Name

na kursu smo ok

18.04.2018 19:38

Bitno je da ostanemo na "evropskom putu" novog poredka i neokolonijalizma!

ODGOVORITE
Name

re

18.04.2018 20:12

Jos bitnije da ostanemo na Seseljevom putu koji nas vodi direktno u RAJ,sigurno se slazes sa mojom konstatacijom.

Name

Rada

18.04.2018 21:41

Seselj ima pravo kao i svako da se politicki izjasnjava, naravno u granicama mjere i ukusa. Treba da na Seselja gledate kao na pravnika, to mu je struka, a ne kao politicara! Od svakoga treba uzeti samo ono najbolje!

Name

simo

18.04.2018 19:43

ALEKSANDRA SUBOTIC ucesnica parova happy televizije gazila srbijansku zastavu pred kamerama televizije ostala je do danas nekaznjena onda svi imamo pravo gaziti srbijansku zastavu .govore CINJENICE.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

18.04.2018 19:52

Predsjednik Vucic bi trebao pohvaliti potez Seselja sto je zgazio Hrvatsku zastavu tj.sahovnicu a ne da ga osudjuje jer su nam Hrvati vjeciti neprijatelji kao i katolicka crkva i Srbi se moraju odrediti po tom pitanju.Dosta je vise izvinjavanja i to kome potomcima ustaske drzave.Vucic je kao majka Tereza ide okolo i samo se nesto izvinjava...

ODGOVORITE
Name

re Dragutin

18.04.2018 20:32

Mora glumiti majku Terezu radi takvih budala i primitivaca kao ti.

Name

Гаврило Принцип

18.04.2018 22:55

Хвала на одличном коментару ! У праву си 100%

Name

kuku nama sa nama

18.04.2018 23:01

Bravo Dragutine,ali takav stav sa kojim se slažem,nikada neće niko od ovih guzonja zauzeti,jer im je slađi mandat nego srpstvo za pokoljenja!Na kraju će se za izgubljeno,kao i za predato Hagu izvući kao kurve sa izjavom da smo mi mali i nemožemo im ništa,a dok se ne izgubi to šte se gubim-to se busa na sva ona divna usta,kako se Srbija saginjati neće..pa i neće,već je sageta.

Name

re

19.04.2018 04:22

Mogu misliti kako ovaj Dragutin djecu odgaja, kad je on ovakav.

Name

popara

18.04.2018 19:53

Vucic zna samo za silu.Prepao se Hrvatske.Vece ponizenje je kad Dodik javno,pred njim,pred milionima koji to gledaju,kaze da je BiH propala drzava.A Vucic samo suti.Mali je Vucic politicar,poslusnik.

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2018 06:16

Vučić svaku situaciju preokrene da ispadne da je on i Srbija žrtva..Nevjerovatan patološki lažov,.. Šešelj je narodni poslanik i dio je organa vlasti samim tim je država odgovorna što je njen poslanik zapalio zastavu susjedne zemlje i sasvim je opravdano da se prekine posjeta.

Name

HOS

18.04.2018 20:17

Niko te nije od hrvatskih zvanicnika vrijedjao dok si bio u posjeti i niko nije palio srbijansku zastavu.Osudis nacelno Seselja i onda neistinom pravis rezultat1:1

ODGOVORITE
Name

re

18.04.2018 22:49

I to je, kao, nešto novo :D Pa lik samo hoda okolo i govori iste stvari: mi hoćemo mir i stabilnost, ALI niko ne smije da nas gazi... Gluposti.

Name

Ante

18.04.2018 20:35

Da je sada Vucic clan SRS-a,isto bi kao Seselj postupio.

ODGOVORITE
Name

gogson

18.04.2018 21:01

I, nakon svega, utrpaše im ustašku zastavu preko privredne komore, svi ćute...

ODGOVORITE
Name

Vucic

18.04.2018 21:43

Nije tacno, tek kada ja usta, svi ustase..

Name

Mmmm

18.04.2018 22:14

Akobogda bice blokada samo polako a vi krkani podrzavajte krkana umnu gromadu ta gromada vam je sramota srba ako ste ko on onda ste stvarno jadni.

Name

gogson

18.04.2018 21:01

i, nakon svega, utrpaše im ustašku zastavu preko privredne komore, svi ćute...

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принцип

18.04.2018 22:58

НЕ ТРАЖИТЕ НОВЕ ПРИЈАТЕЉЕ МЕЂУ СТАРИМ И ДОКАЗАНИМ ДУШМАНИМА (Св. САВА 1225)

ODGOVORITE
Name

Tr

19.04.2018 02:26

Mafijas.i.lazov.

ODGOVORITE
Name

AR

19.04.2018 05:45

Pa kako mozes da optuzujes svog dojucerasnjeg kolegu.Cuj nije znao da ce seselj napraviti nered Pa sve ste dogovorili unaprijed.