Монтевидео, Бог те видео!

Постоји расположење да се Мундијал 2030. године на 100. годишњицу одржи тамо где је све почело.

Фудбал 21.04.2018 | 09:00
Монтевидео, Бог те видео!
Два месеца остало је до почетка Мундијала у Русији, а Јужноамериканци већ размишљају о неком следећем који треба да се одржи за 12 година односно 2030. Тада ће Светско првенство у фудбалу напунити "стотку" и постоји велика воља да се тај јубилеј прослави на месту на којем је све почело давне 1930. у Уругвају, тачније у његовој престоници Монтевидеу.

Истина, тешко је очекивати да Уругвај сам организује Мундијал са 32 репрезентације, јер се ради о малој нацији од свега 3.000.000 људи, а једино је Монтевидео град са правом инфраструктуром. Али, уз помоћ Аргентине и Парагваја, тај сан би могао на крају да се оствари.

Иницијални састанак представника три државе одржан је прошле недеље, а док би Аргентина пријавила осам градова домаћна, Парагвај и Уругвај би учествовали са по два. Сама кандидатура неће ићи лако, али су представници из Јужне Америке затражили од ФИФА да одлуку о домаћину Мундијала 2030. објави већ кроз две године, како би имали довољно времена да се спреме.

Три нације планирају да лобирају за своју кандидатуру током предстојећег Светског првенства у Русији, а то је потребно и како би идеја о мундијалском "сентенарију" могла да заживи, јер Јужна Америка има само десет гласова и потребна јој је помоћ из других делова света.

Такође, проблем је и што се САД, Мексико и Канада кандидују заједнички за организацију Светског првенства 2026. године, па није сигурно да ли би ФИФА волела да два узастопна Мундијала буду организована у Америци.

То би створило и проблем јер би Африка, која је организовала Мундијал 2010. године, морала да чека на организацију новог превише времена, а онда и западна Европа...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар