Montevideo, Bog te video!

Postoji raspoloženje da se Mundijal 2030. godine na 100. godišnjicu održi tamo gde je sve počelo.

Fudbal 21.04.2018 | 09:00
Montevideo, Bog te video!
Dva meseca ostalo je do početka Mundijala u Rusiji, a Južnoamerikanci već razmišljaju o nekom sledećem koji treba da se održi za 12 godina odnosno 2030. Tada će Svetsko prvenstvo u fudbalu napuniti "stotku" i postoji velika volja da se taj jubilej proslavi na mestu na kojem je sve počelo davne 1930. u Urugvaju, tačnije u njegovoj prestonici Montevideu.

Istina, teško je očekivati da Urugvaj sam organizuje Mundijal sa 32 reprezentacije, jer se radi o maloj naciji od svega 3.000.000 ljudi, a jedino je Montevideo grad sa pravom infrastrukturom. Ali, uz pomoć Argentine i Paragvaja, taj san bi mogao na kraju da se ostvari.

Inicijalni sastanak predstavnika tri države održan je prošle nedelje, a dok bi Argentina prijavila osam gradova domaćna, Paragvaj i Urugvaj bi učestvovali sa po dva. Sama kandidatura neće ići lako, ali su predstavnici iz Južne Amerike zatražili od FIFA da odluku o domaćinu Mundijala 2030. objavi već kroz dve godine, kako bi imali dovoljno vremena da se spreme.

Tri nacije planiraju da lobiraju za svoju kandidaturu tokom predstojećeg Svetskog prvenstva u Rusiji, a to je potrebno i kako bi ideja o mundijalskom "sentenariju" mogla da zaživi, jer Južna Amerika ima samo deset glasova i potrebna joj je pomoć iz drugih delova sveta.

Takođe, problem je i što se SAD, Meksiko i Kanada kandiduju zajednički za organizaciju Svetskog prvenstva 2026. godine, pa nije sigurno da li bi FIFA volela da dva uzastopna Mundijala budu organizovana u Americi.

To bi stvorilo i problem jer bi Afrika, koja je organizovala Mundijal 2010. godine, morala da čeka na organizaciju novog previše vremena, a onda i zapadna Evropa...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar