Прилично сложена безбједност

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је данас, на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, да је тренутна процјена стања безбједности у БиХ прилично усложњена, те да полицијске агенције у БиХ активно и будно прате сва дешавања усмјерена на могуће угрожавање безбједности, те су спремне адекватно реаговати у сваком могућем тренутку и на сваки могући изазов.

Босна и Херцеговина 18.04.2018 | 12:24
Прилично сложена безбједност
Мектић је ово казао одговарајући на питање замјенице предсједавајућег Представничког дома Борјане Кришто која је, у дијелу сједнице који се односи на посланичка питања, затражила од министра безбједности БиХ оцјену стања укупне безбједносне ситуације у БиХ, те одговор шта је Министарство безбједности конкретно предузело по том питању како би заштитило све народе и грађане у БиХ и безбједносну ситуацију у земљи одржало на највишем нивоу.

"Активно се размјењују обавјештајна сазнања међу безбједносним агенцијама у БиХ и у складу с процјеном предузимају одговарајуће превентивно-репресивне мјере", рекао је министар Мектић, напомињући да на овако сложено, комплексно питање не може одговорити у два минута, колико је Пословником предвиђено за давање одговора.

По његовим ријечима, постоје и врло детаљна сазнања и информације, документација којима располажу безбједносне агенције о активностима екстремистичких група на тлу БиХ.

"Ове групе, зависно о профилу дјеловања, могу се подијелити у оне које промовишу екстремна религијска, нациналистичка, унитаристичка, сепаратистичка стајалишта и један од њих изражава спремност на насилне акције. Поједине од ових група су међусобно идеолошки повезане са сродним организацијама на подручју Балкана и с одређеним криминалним сутруктурама у регији", навео је Мектић.

Њихове активности се, додаје он, крећу од јавних иступања појединих припадника тих организација, уз употребу говора мржње на мјестима јавног окупљања, или посредством одређених интернет портала и других мас медија па до исписивања графита, постављања и дистрибуције плаката увредљивог екстремног садржаја, „који под плаштом патриотизма и сличних конструкција изражавају, промовишу, шире, подстичу националну, вјерску и расну мржњу и нетрпељивост“.

Мектић каже да су ове организације развиле методологију којом пропагирају екстремизам усмјерен на најрањивије категорије у друштву - повратничку, избјегличку популацију, мањинско становништво друге вјерске припадности у подручјима гдје су други већинска популација.

"И раније су користили насилни екстремизам у нападима на објекте од вјерског значаја, надгробне споменике, као и на вјернике других вјероисповјести приликом обављања вјерских обреда и у тим објектима. Циљ им је застрашивање и ширење страха међу циљним групама и напад на циљеве у бх друштву", истакао је министар Мектић.

С обзиром на ограничено вријеме за давање одговора, предсједавајући Представничког дома Младен Босић прекинуо је министра Мектића који је казао да ће цјеловит одговор доставити у писаној форми.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто се захвалила министру Мектићу на „покушају“ да одговори, те је прихватила да јој у наредних неколико дана достави писмени извјештај који ће, како је казала, подијелити са Домом.

Извор: Фена

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Па ја

18.04.2018 10:33

Ови из хдз раде у договору са снсд. Треба срушити изборни закон да нема нових технологија које би спријечиле крађу на изборима. Е сада треба као фол и тражити одговор од Мектића шта се урадило да се заштити безбједност грађана. Мектић је већ говорио да три године нема никаквог терористичког напада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ЈЕ Ц

18.04.2018 11:34

Најбољи министар из пропале рс у БиХ.

Name

КУРБЛА

18.04.2018 10:35

Гледао сам Мектица данас кад је излагао за говорницом,прекиде га Босиц и посла за клупу!!Па Драгане докле висе!!Недају ти да говориш истину!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре-курбла

18.04.2018 11:18

Вријеме за одговор на поствљено питање је ограничено.По истеку говорник се прекида било ко био.Једино у скупштини РС премијерка може да прича колико хоће а ништа паметно да каже.

Name

ЖИКА Ж

18.04.2018 10:46

Безбједоноснаа ситуација одлична:по неко збоден, неко убијен, самоубиства ту и тамо, све у свему одлично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

18.04.2018 11:18

У вријеме кад Бакир отворено пријети ратом, износи чињенице о производњи лаког и тешког наоружања у намјенској индустрији фбих, министар прича о маргиналним безбједносним појавама, о екстремизму и некаквим плакатама. Нормално, кад му је одговоре писао савјетник Златко.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

18.04.2018 12:07

Јест вала,јос казе да це ускоро поцети производити и пуске калибра 12,7 ммм,оне специјалне.Фабрике орузја и постоје да се прави орузје.Тако је било и у Југославији.Тебе изгледа сврби сто то неце доспјети у васе руке,као сто је било прије рата.Нема ниста од тога.Треба БиХ увести ембарго на увоз орузја,само домаце.

Name

ре поп

19.04.2018 16:47

Ако се овдје загузва,сви це бити добро опремљени орузјем.Погледај Сирију.Сви имају десетоструко висе него сто им треба.Иза ИСИС-а су на висе мјеста надена огромни стокови орузја.

Name

попара

18.04.2018 12:01

Не зна се ко је гадјао зољом у Бања Луци,није вехабија.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Констатација

18.04.2018 22:00

Какав безвезе одговор пун флоскула.

ОДГОВОРИТЕ