Prilično složena bezbjednost

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, da je trenutna procjena stanja bezbjednosti u BiH prilično usložnjena, te da policijske agencije u BiH aktivno i budno prate sva dešavanja usmjerena na moguće ugrožavanje bezbjednosti, te su spremne adekvatno reagovati u svakom mogućem trenutku i na svaki mogući izazov.

Bosna i Hercegovina 18.04.2018 | 12:24
Prilično složena bezbjednost
Mektić je ovo kazao odgovarajući na pitanje zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto koja je, u dijelu sjednice koji se odnosi na poslanička pitanja, zatražila od ministra bezbjednosti BiH ocjenu stanja ukupne bezbjednosne situacije u BiH, te odgovor šta je Ministarstvo bezbjednosti konkretno preduzelo po tom pitanju kako bi zaštitilo sve narode i građane u BiH i bezbjednosnu situaciju u zemlji održalo na najvišem nivou.

"Aktivno se razmjenjuju obavještajna saznanja među bezbjednosnim agencijama u BiH i u skladu s procjenom preduzimaju odgovarajuće preventivno-represivne mjere", rekao je ministar Mektić, napominjući da na ovako složeno, kompleksno pitanje ne može odgovoriti u dva minuta, koliko je Poslovnikom predviđeno za davanje odgovora.

Po njegovim riječima, postoje i vrlo detaljna saznanja i informacije, dokumentacija kojima raspolažu bezbjednosne agencije o aktivnostima ekstremističkih grupa na tlu BiH.

"Ove grupe, zavisno o profilu djelovanja, mogu se podijeliti u one koje promovišu ekstremna religijska, nacinalistička, unitaristička, separatistička stajališta i jedan od njih izražava spremnost na nasilne akcije. Pojedine od ovih grupa su međusobno ideološki povezane sa srodnim organizacijama na području Balkana i s određenim kriminalnim sutrukturama u regiji", naveo je Mektić.

Njihove aktivnosti se, dodaje on, kreću od javnih istupanja pojedinih pripadnika tih organizacija, uz upotrebu govora mržnje na mjestima javnog okupljanja, ili posredstvom određenih internet portala i drugih mas medija pa do ispisivanja grafita, postavljanja i distribucije plakata uvredljivog ekstremnog sadržaja, „koji pod plaštom patriotizma i sličnih konstrukcija izražavaju, promovišu, šire, podstiču nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost“.

Mektić kaže da su ove organizacije razvile metodologiju kojom propagiraju ekstremizam usmjeren na najranjivije kategorije u društvu - povratničku, izbjegličku populaciju, manjinsko stanovništvo druge vjerske pripadnosti u područjima gdje su drugi većinska populacija.

"I ranije su koristili nasilni ekstremizam u napadima na objekte od vjerskog značaja, nadgrobne spomenike, kao i na vjernike drugih vjeroispovjesti prilikom obavljanja vjerskih obreda i u tim objektima. Cilj im je zastrašivanje i širenje straha među ciljnim grupama i napad na ciljeve u bh društvu", istakao je ministar Mektić.

S obzirom na ograničeno vrijeme za davanje odgovora, predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić prekinuo je ministra Mektića koji je kazao da će cjelovit odgovor dostaviti u pisanoj formi.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto se zahvalila ministru Mektiću na „pokušaju“ da odgovori, te je prihvatila da joj u narednih nekoliko dana dostavi pismeni izvještaj koji će, kako je kazala, podijeliti sa Domom.

Izvor: Fena

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Pa ja

18.04.2018 12:33

Ovi iz hdz rade u dogovoru sa snsd. Treba srušiti izborni zakon da nema novih tehnologija koje bi spriječile krađu na izborima. E sada treba kao fol i tražiti odgovor od Mektića šta se uradilo da se zaštiti bezbjednost građana. Mektić je već govorio da tri godine nema nikakvog terorističkog napada.

ODGOVORITE
Name

A JE C

18.04.2018 13:34

Najbolji ministar iz propale rs u BiH.

Name

KURBLA

18.04.2018 12:35

Gledao sam Mektica danas kad je izlagao za govornicom,prekide ga Bosic i posla za klupu!!Pa Dragane dokle vise!!Nedaju ti da govoriš istinu!!!!

ODGOVORITE
Name

re-kurbla

18.04.2018 13:18

Vrijeme za odgovor na postvljeno pitanje je ograničeno.Po isteku govornik se prekida bilo ko bio.Jedino u skupštini RS premijerka može da priča koliko hoće a ništa pametno da kaže.

Name

ŽIKA Ž

18.04.2018 12:46

Bezbjedonosnaa situacija odlična:po neko zboden, neko ubijen, samoubistva tu i tamo, sve u svemu odlično.

ODGOVORITE
Name

Лија

18.04.2018 13:18

У вријеме кад Бакир отворено пријети ратом, износи чињенице о производњи лаког и тешког наоружања у намјенској индустрији фбих, министар прича о маргиналним безбједносним појавама, о екстремизму и некаквим плакатама. Нормално, кад му је одговоре писао савјетник Златко.....

ODGOVORITE
Name

popara

18.04.2018 14:07

Jest vala,jos kaze da ce uskoro poceti proizvoditi i puske kalibra 12,7 mmm,one specijalne.Fabrike oruzja i postoje da se pravi oruzje.Tako je bilo i u Jugoslaviji.Tebe izgleda svrbi sto to nece dospjeti u vase ruke,kao sto je bilo prije rata.Nema nista od toga.Treba BiH uvesti embargo na uvoz oruzja,samo domace.

Name

re pop

19.04.2018 18:47

Ako se ovdje zaguzva,svi ce biti dobro opremljeni oruzjem.Pogledaj Siriju.Svi imaju desetostruko vise nego sto im treba.Iza ISIS-a su na vise mjesta nadena ogromni stokovi oruzja.

Name

popara

18.04.2018 14:01

Ne zna se ko je gadjao zoljom u Banja Luci,nije vehabija.....

ODGOVORITE
Name

Konstatacija

19.04.2018 00:00

Kakav bezveze odgovor pun floskula.

ODGOVORITE