Већи ангажман Америке и Европе

Наслијеђе Дејтона и будућност БиХ и западног Балкана биће тема данашњег саслушања у Конгресу Сједињених Америчких Држава. Саслушање ће бити одржано пред Поткомитетом за Европу, Евроазију. О томе враћају ли Сједињене Америчке Државе фокус на Босну и Херцеговину и на Балкан за Вијести. ба говорио је политички аналитичар Вехид Шехић.

Босна и Херцеговина 18.04.2018 | 09:25
Већи ангажман Америке и Европе
Пошто су САД творци Вашингтонског споразума и Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини они никада и нису напуштали овај простор, нарочито Босну и Херцеговину, сматра Шехић.

Ипак наглашава да САД има своју динамику у спољној политици, тако да не испуњавају оно што би ми жељели.

"А желимо да што прије дође до одређених промјена које ће у првом реду код грађана пробудити наду и перспективу да треба живјети у Босни и Херцеговини. Морам рећи да је њихов задњи велики ангажман био 2006. године у вези Априлског пакета. Међутим, они имају обавезу да од Босне и Херцеговине направе једну демократску државу у којој ће се поштовати сва демократска и грађанска права, и оне вриједности на којима почивају Сједињене Америчке Државе и читави западно-европски свијет", наводи Шехић.

Он сматра да је јако добро што осим САД и Европска унија води рачуна о Западном Балкану.

"Тако да мене то не изненађује, они се поново ангажују, иако су увијек били пристуни, али сигурно да се у наредном периоду очекује далеко већи ангажман у неким конкретним стварима. Оно што бих ја желио као грађанин Босне и Херцеговине јесте да они натјерају босанскохерцеговачке политичаре да полако уводе владавину права која подразумијева уставни патриотизам, поштовање Устава и закона ове државе, поштовање одлука, како домаћих судова тако исто и међународних јер смо свједоци да још увијек нисмо имплементирали одлуке Европског суда за људска права, а поразна је чињеница да управо Парламентарна скупштина је институција која има највећи број непроведених преусуда Уставног суда, што говори о правној анархији. Нама треба неко ко живи владавину права да нам помогне да владавина права постане нешто што ће бити саставни дио живота", казао је Шехић.

Он додаје да САД имају ту обавезу, али ипак највећу обавезу имају домаћи политичари који одбацују ту одговорност, не воде рачуна о интересима грађана, а политику су схватили као нешто што ће бити искоришћено једино у личну корист.

Извор: Вијести.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

дзоо

18.04.2018 07:56

Ко га це саслусати да неце мозда Доду и његовог сународникаЦовица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2018 08:27

Да мозда неце Бакира и увазити исламску декларацију напредак ЦЕ бити кад ссхватите да Бих није исламска дрзава и дас постоји РС у босни. Тад ЦЕ и срби прихватити босну.

Name

др

18.04.2018 08:46

Нико Српску не доводи у питање изузев Додика!

Name

Ре ре

18.04.2018 17:48

Никад ти ниси ни прочитао исламску декларацију 100%, али пишеш о њој , палумудиш без везе

Name

Дрина

18.04.2018 08:32

Док је Бакира и слицних Нема напредка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родјо

18.04.2018 08:38

Кад додје вријеме да босњацима несмета РС или србима федерацији тад ЦЕ сви бит Бих и кад нестану ратнохускаси који сваке изборе добијају на позивање на Рат и зло кад побиједе странке окренуте развоју дрзаве неце нам треба ти Нико да нам доноси закине алу ево и овај СЕ радује да Америка нам кроји гаце хер зна да ЦЕ бит срби једино кривци за све то је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Родјо

18.04.2018 09:15

Ех да ми мозе неко вратити барем некога од убијених у логору Омарска никада ми неби смаетала РС. Покусај мало разумјети да многи немају од пет до 18 нај близих цланова узе и сире породице, да је цјело презиме убијено у логору. Теско падају празници и родјендани а ти немас никога. Теско теско.

Name

Ре Ре Родјо

18.04.2018 09:43

Ето само су теби страдали најблизи и само су Срби убијали! Јадан си ти са таквим размисљањем,а и ми с тобом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре ре Родјо

18.04.2018 17:27

Па реце Патријарх да цемо сви васкрснути..Зивот це побиједити смрт.Видимо се...зомби.

Name

Директ

19.04.2018 12:51

Имали сте васе вријеме у БиХ за вријеме којег сте могли да доведете "бруку" америцких и европских инвестиција и тако побољсате ситуацију у БиХ. Умјесто тога, БиХ вам је слузила као пацијент, а сто се, видимо, и дан данас одузило (ОХР је јос увијек ту) и то управо због погресне терапије тј. терапије која је требала да престане цим је и сам рат престао, а не да тада поцне. Боље спријецити него лијецити, послије је касно. Кад вец нисте јос 1991 спријецили распад Југославије, дзабе вам је сада сто сте присутни на нацин на који сте присутни и дан данас. ОХР треба да се у потпуности повуце, а САД и ЕУ сто висе да буду присутни, али на економски нацин, а не на нацин да јос притом будемо и средство за манипулисање у рукама великих јер тамо на Западном Балкану гдје су америцке базе, ту нормалног зивота нема (БиХ и Косово). Јос це нам Амери и неку биједу навуци на врат, посто су нам терористе навукли, а били смо, све до коју годину, безбједни сто се тице барем тога, ако ницег другог, а сад и тудје бољке имамо. Јос нам уз то фали и да једног дана руски ракетни и анти-ракетни системи буду уперени и према нама. Далеко вам лијепа куца, ако цете да нам увозите проблеме посто ниста добро никад на Балкан није стигло од Америке, само проблеми, јако мало стандарди, исто тако инвестиције, људска права итд, само лос дио углавном заста смо и сами криви, боље и не долазите назад тј. боље је да скроз одете!

ОДГОВОРИТЕ