Veći angažman Amerike i Evrope

Naslijeđe Dejtona i budućnost BiH i zapadnog Balkana biće tema današnjeg saslušanja u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Saslušanje će biti održano pred Potkomitetom za Evropu, Evroaziju. O tome vraćaju li Sjedinjene Američke Države fokus na Bosnu i Hercegovinu i na Balkan za Vijesti. ba govorio je politički analitičar Vehid Šehić.

Bosna i Hercegovina 18.04.2018 | 09:25
Veći angažman Amerike i Evrope
Pošto su SAD tvorci Vašingtonskog sporazuma i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini oni nikada i nisu napuštali ovaj prostor, naročito Bosnu i Hercegovinu, smatra Šehić.

Ipak naglašava da SAD ima svoju dinamiku u spoljnoj politici, tako da ne ispunjavaju ono što bi mi željeli.

"A želimo da što prije dođe do određenih promjena koje će u prvom redu kod građana probuditi nadu i perspektivu da treba živjeti u Bosni i Hercegovini. Moram reći da je njihov zadnji veliki angažman bio 2006. godine u vezi Aprilskog paketa. Međutim, oni imaju obavezu da od Bosne i Hercegovine naprave jednu demokratsku državu u kojoj će se poštovati sva demokratska i građanska prava, i one vrijednosti na kojima počivaju Sjedinjene Američke Države i čitavi zapadno-evropski svijet", navodi Šehić.

On smatra da je jako dobro što osim SAD i Evropska unija vodi računa o Zapadnom Balkanu.

"Tako da mene to ne iznenađuje, oni se ponovo angažuju, iako su uvijek bili pristuni, ali sigurno da se u narednom periodu očekuje daleko veći angažman u nekim konkretnim stvarima. Ono što bih ja želio kao građanin Bosne i Hercegovine jeste da oni natjeraju bosanskohercegovačke političare da polako uvode vladavinu prava koja podrazumijeva ustavni patriotizam, poštovanje Ustava i zakona ove države, poštovanje odluka, kako domaćih sudova tako isto i međunarodnih jer smo svjedoci da još uvijek nismo implementirali odluke Evropskog suda za ljudska prava, a porazna je činjenica da upravo Parlamentarna skupština je institucija koja ima najveći broj neprovedenih preusuda Ustavnog suda, što govori o pravnoj anarhiji. Nama treba neko ko živi vladavinu prava da nam pomogne da vladavina prava postane nešto što će biti sastavni dio života", kazao je Šehić.

On dodaje da SAD imaju tu obavezu, ali ipak najveću obavezu imaju domaći političari koji odbacuju tu odgovornost, ne vode računa o interesima građana, a politiku su shvatili kao nešto što će biti iskorišćeno jedino u ličnu korist.

Izvor: Vijesti.ba

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

dzoo

18.04.2018 07:56

Ko ga ce saslusati da nece mozda Dodu i njegovog sunarodnikaCovica.

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2018 08:27

Da mozda nece Bakira i uvaziti islamsku deklaraciju napredak CE biti kad sshvatite da Bih nije islamska drzava i das postoji RS u bosni. Tad CE i srbi prihvatiti bosnu.

Name

dr

18.04.2018 08:46

Niko Srpsku ne dovodi u pitanje izuzev Dodika!

Name

Re re

18.04.2018 17:48

Nikad ti nisi ni pročitao islamsku deklaraciju 100%, ali pišeš o njoj , palumudiš bez veze

Name

Drina

18.04.2018 08:32

Dok je Bakira i slicnih Nema napredka.

ODGOVORITE
Name

Rodjo

18.04.2018 08:38

Kad dodje vrijeme da bosnjacima nesmeta RS ili srbima federaciji tad CE svi bit Bih i kad nestanu ratnohuskasi koji svake izbore dobijaju na pozivanje na Rat i zlo kad pobijede stranke okrenute razvoju drzave nece nam treba ti Niko da nam donosi zakine alu evo i ovaj SE raduje da Amerika nam kroji gace her zna da CE bit srbi jedino krivci za sve to je problem.

ODGOVORITE
Name

RE Rodjo

18.04.2018 09:15

Eh da mi moze neko vratiti barem nekoga od ubijenih u logoru Omarska nikada mi nebi smaetala RS. Pokusaj malo razumjeti da mnogi nemaju od pet do 18 naj blizih clanova uze i sire porodice, da je cjelo prezime ubijeno u logoru. Tesko padaju praznici i rodjendani a ti nemas nikoga. Tesko tesko.

Name

Re Re Rodjo

18.04.2018 09:43

Eto samo su tebi stradali najblizi i samo su Srbi ubijali! Jadan si ti sa takvim razmisljanjem,a i mi s tobom!

ODGOVORITE
Name

Re re re Rodjo

18.04.2018 17:27

Pa rece Patrijarh da cemo svi vaskrsnuti..Zivot ce pobijediti smrt.Vidimo se...zombi.

Name

Direkt

19.04.2018 12:51

Imali ste vase vrijeme u BiH za vrijeme kojeg ste mogli da dovedete "bruku" americkih i evropskih investicija i tako poboljsate situaciju u BiH. Umjesto toga, BiH vam je sluzila kao pacijent, a sto se, vidimo, i dan danas oduzilo (OHR je jos uvijek tu) i to upravo zbog pogresne terapije tj. terapije koja je trebala da prestane cim je i sam rat prestao, a ne da tada pocne. Bolje sprijeciti nego lijeciti, poslije je kasno. Kad vec niste jos 1991 sprijecili raspad Jugoslavije, dzabe vam je sada sto ste prisutni na nacin na koji ste prisutni i dan danas. OHR treba da se u potpunosti povuce, a SAD i EU sto vise da budu prisutni, ali na ekonomski nacin, a ne na nacin da jos pritom budemo i sredstvo za manipulisanje u rukama velikih jer tamo na Zapadnom Balkanu gdje su americke baze, tu normalnog zivota nema (BiH i Kosovo). Jos ce nam Ameri i neku bijedu navuci na vrat, posto su nam teroriste navukli, a bili smo, sve do koju godinu, bezbjedni sto se tice barem toga, ako niceg drugog, a sad i tudje boljke imamo. Jos nam uz to fali i da jednog dana ruski raketni i anti-raketni sistemi budu upereni i prema nama. Daleko vam lijepa kuca, ako cete da nam uvozite probleme posto nista dobro nikad na Balkan nije stiglo od Amerike, samo problemi, jako malo standardi, isto tako investicije, ljudska prava itd, samo los dio uglavnom zasta smo i sami krivi, bolje i ne dolazite nazad tj. bolje je da skroz odete!

ODGOVORITE