Зашто су се Руси умијешали у рат?!

Руска интервенција у Сирији почела је 30. септембра 2015. године након што је власт сиријског предсједника Башара ал Асада званично затражила помоћ Руске федерације" у борби против терористичких групација које озбиљно угрожавају опстанак слободне и секуларне Сирије".

Свијет 17.04.2018 | 19:33
Зашто су се Руси умијешали у рат?!
Сматра се да је Руска војна интервенција спасила Сиријску војску од пораза, стабилизовала фронт али и такође увелико допринијела протјеривању терориста из појединих дијелова Сирије. 

Многи се и данас питају због чега су Руси одлучилли да се умијешају у овај сукоб, а разлози су бројни.

Након уласка у рат, Русија је одмах започела борбена дејства на положаје сиријских побуњеника и снага такозване Исламске државе. У првих неколико дана бомбардовани су циљеви углавном у сјеверозападним и западним дијеловима Сирије тј. у провинцијама Алепо, Идлиб и Хама али се, како вријеме одмиче списак циљева полако проширује.

Русија је након четири године политичке али и војне помоћи режиму сиријског предсједника Башара ал Асада, одлучила да се умијеша директно у овај војни сукоб.

Интервенција је пропраћена пропагандним нападима из земаља које званично подржавају такозвану Слободну сиријску армију. Током интервенције Сиријска армија је успјела да ослободи 12.000 квадратног метра територије, укључујући и велику побједу у бици за Алеп.

Руси су добро промислили овај корак, а ево који су и разлози за улазак у сиријски сукоб.

Теороризам

Званични руски циљ био је рат против тероризма. Русија је хтјела да помогне Сирији да се избори са снажним терористичким групама, а то је САД представљала као заједнички циљ.

Главни непријатељи су били Исламска држава и Ал Каида, међутим за Русе је та листа ипак била нешто дужа.

За њих терористе представљају сви који су противници Башара ал Асада, што Америка не продржава.

Очување Асада на власти

Асад је велики савезник Русије, па је властима у Москви један од мотива за ову интервенцију био да га одрже на власти. Он ниже побједе управо захваљујући Русима, а они неће допустити да он падне.

Тада би земљу подијелиле између себе бројне терористичке групе, што не би одговарало Русији. Та територија би упала у хаос и насиље из којег не би могла да се извуче. Асаду се ова интервенција исплатила.

Сиријски предсједник успио је да освоји велике дијелове сиријске територије. Највеће војне успјехе Русија је забиљежила у Алепу и Палмири. Са друге стране, Кремљ се оглушио на бројне оптужбе за ратне злочине против цивилног становништва.

Повратак на међународну сцену

Москви, наиме, никада није било само до подршке Асаду.

Наиме, због изолације Русије током украјинске кризе, руски предсједник Владимир Путин хтио је своју земљу да врати на међународну сцену и то је урадио успјешно.

Одмјеравање снага са САД

Русија је жељела да покаже да је и она глобална сила и да када се ради о сукобима ових размјера и она мора да се пита и да одлучује.

Жељела је да покаже САД да она може да јој парира. Такође је жељела да покаже да је научила лекције из прошлости.

Уколико би Кремљ ћутке прешао преко и ове војне агресије САД, као што је речено, Америка би овладала цијелим Средоземљем, а Русија би изгубила јединог поузданог савезника у региону.

Војне базе

Још један разлог руске интервенцјие јесу и војне базе коју Русију има на територији Сирије. Посебно се издваја војна база у луци Тартус, која представља једину руску базу на Средоземљу, као и једину војну прекоморску базу преосталу из доба СССР-а.

Са нападом на земљу у којој се налази једина руска база на Средоземном мору, то је директан напад како на руске геостратешке интересе у региону, тако и напад на саму Русију.

Руске војне базе у Хмејмиму и Тартусу остац́е у Сирији након окончања противтерористичке операције, планиран је њихов развој. Овим Русија жели да поручи да је доминантан играч и свјетска војна сила.

Економски разлози

Осим горе наведених Русија има и економске разлоге за укључивање у сукоб у Сирији.

На неки начин рат у Сирији погодује Русији јер има прилику да продаје велике количине војне опреме. Осим тога, у посљедње вријеме су све гласније приче да ће Русија зарадити озбиљан новац када се заврши рат у овој земљи, и то тако што ће руске фирме радити на обнови порушене државе.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Xx

17.04.2018 17:44

Ко каже да су се УМИЈЕШАЛИ ? Па они нису смјели ништа прије пар дана само се хвале.Нема од њих ништа.Јадан је онај ко чека да га Руси бране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ Комуниста

17.04.2018 18:00

Основно је то да је цијена нафте пала испод 50$ по барелу.Због продаје ИСИЛА на црном тржишту а Руси су у плану рачунали на 75$. Значи мани мани као и каубоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре БЛ Фасиста

18.04.2018 11:13

Поред низа чињеница тзв. Комуниста опет по свом, као да је продаја нафте на црно легалан чин. Да када је Русија у питању и ИСИЛ за такве комунисте има смисла за постојање. Нисте ви комунисти, нити имате ста са њима сем маске коју носите.

Name

ре БЛ Комунац

18.04.2018 20:24

Слушао си онога Шолају на БИГ-у,па сада ту паметујес.Његова је то теорија, када нафта падне испод 50 УСД де це се Руси умјесати и казе да се свадао око тога са руским амбасадором у Цро,ЗГ.Па Шолаја није у праву.Руси су по њему интервенисали када је нафта отишла испод 50 УСД,јер би наводно због интервенције на трзисту настао страх,неизвјесност,паника(једном ријецју риск аверсион) и да би цијена нафте отишла знатно горе.А ми знамо да је цијена нафте управо отисла доле,цак испод 30 УСД.И Руси сигурно нису играли на ту карту.Шолаја би хтјео да буде струцњак и за вањску политику и за економију... .Даље Шолаја прица о некаквом руском нафтоводу кроз Сирију.Бесмислица.Истина је ово сто неки спомињу плиновод из Катара.Никакав нафтовод.Тврди даље да је Иран обуцавао Курде(ваљда да би били способнији да се отцијепе од Ирана).Какве црне Курде!Само Хезболах и разне шитске групе из Афганистана,нешто и Пакистанаца,Сиријце и ПМУ (сада најспособнија војна формација из Ирака).

Name

Коле

17.04.2018 18:06

Какав пајсерски текст.. а ниста о гасоводу који је требао из Катара преко Сирије да додје до Европе и замјени руски гас? Обозавам ово квазиновинарство телеграфа.рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немој Тако

17.04.2018 18:44

Дјеца на пракси.

Name

Турбосксрс Зс Коле

18.04.2018 06:58

Свскс чсст за комент.због гасовода је читав овсј рат.Америка би тако прекинула снадбјевање европе Руским гасом јер нежели да Русија има икакав монопол над Европом.Русија опет монополом на гас врши неке уцјене и остварује свое циљеве у европи једино монополом и снадбјевањем гаса.

Name

Ја То Видим Овако

17.04.2018 18:48

Ако си сила,имас и нуклеарно(атомско) орузје,нај боље ти је да свуда по свијету помало ратуцкас него да ратујес у својој куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крк

17.04.2018 20:26

Пуно су јаки руси 3 године бомбардују људе без гаца јојјјјј а јојј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биро

17.04.2018 20:45

Како да их побију,једни изгину други одмах додју и тако у недоглед,као на покретној траци.Катар,Емирати и Саудици одријесили кесу,на бироу за запосљавање је неописива гузва.

Name

Ре Крк

18.04.2018 08:37

И јес ти видио тупанеглу,не мозе најјаца војска у свијету да побиједи цивиле у Сирији,него их и хемијским орузјем бомбардује. Ни за вртица ти ниси!