Zašto su se Rusi umiješali u rat?!

Ruska intervencija u Siriji počela je 30. septembra 2015. godine nakon što je vlast sirijskog predsjednika Bašara al Asada zvanično zatražila pomoć Ruske federacije" u borbi protiv terorističkih grupacija koje ozbiljno ugrožavaju opstanak slobodne i sekularne Sirije".

Svijet 17.04.2018 | 19:33
Zašto su se Rusi umiješali u rat?!
Smatra se da je Ruska vojna intervencija spasila Sirijsku vojsku od poraza, stabilizovala front ali i takođe uveliko doprinijela protjerivanju terorista iz pojedinih dijelova Sirije. 

Mnogi se i danas pitaju zbog čega su Rusi odlučilli da se umiješaju u ovaj sukob, a razlozi su brojni.

Nakon ulaska u rat, Rusija je odmah započela borbena dejstva na položaje sirijskih pobunjenika i snaga takozvane Islamske države. U prvih nekoliko dana bombardovani su ciljevi uglavnom u sjeverozapadnim i zapadnim dijelovima Sirije tj. u provincijama Alepo, Idlib i Hama ali se, kako vrijeme odmiče spisak ciljeva polako proširuje.

Rusija je nakon četiri godine političke ali i vojne pomoći režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, odlučila da se umiješa direktno u ovaj vojni sukob.

Intervencija je propraćena propagandnim napadima iz zemalja koje zvanično podržavaju takozvanu Slobodnu sirijsku armiju. Tokom intervencije Sirijska armija je uspjela da oslobodi 12.000 kvadratnog metra teritorije, uključujući i veliku pobjedu u bici za Alep.

Rusi su dobro promislili ovaj korak, a evo koji su i razlozi za ulazak u sirijski sukob.

Teororizam

Zvanični ruski cilj bio je rat protiv terorizma. Rusija je htjela da pomogne Siriji da se izbori sa snažnim terorističkim grupama, a to je SAD predstavljala kao zajednički cilj.

Glavni neprijatelji su bili Islamska država i Al Kaida, međutim za Ruse je ta lista ipak bila nešto duža.

Za njih teroriste predstavljaju svi koji su protivnici Bašara al Asada, što Amerika ne prodržava.

Očuvanje Asada na vlasti

Asad je veliki saveznik Rusije, pa je vlastima u Moskvi jedan od motiva za ovu intervenciju bio da ga održe na vlasti. On niže pobjede upravo zahvaljujući Rusima, a oni neće dopustiti da on padne.

Tada bi zemlju podijelile između sebe brojne terorističke grupe, što ne bi odgovaralo Rusiji. Ta teritorija bi upala u haos i nasilje iz kojeg ne bi mogla da se izvuče. Asadu se ova intervencija isplatila.

Sirijski predsjednik uspio je da osvoji velike dijelove sirijske teritorije. Najveće vojne uspjehe Rusija je zabilježila u Alepu i Palmiri. Sa druge strane, Kremlj se oglušio na brojne optužbe za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Povratak na međunarodnu scenu

Moskvi, naime, nikada nije bilo samo do podrške Asadu.

Naime, zbog izolacije Rusije tokom ukrajinske krize, ruski predsjednik Vladimir Putin htio je svoju zemlju da vrati na međunarodnu scenu i to je uradio uspješno.

Odmjeravanje snaga sa SAD

Rusija je željela da pokaže da je i ona globalna sila i da kada se radi o sukobima ovih razmjera i ona mora da se pita i da odlučuje.

Željela je da pokaže SAD da ona može da joj parira. Takođe je željela da pokaže da je naučila lekcije iz prošlosti.

Ukoliko bi Kremlj ćutke prešao preko i ove vojne agresije SAD, kao što je rečeno, Amerika bi ovladala cijelim Sredozemljem, a Rusija bi izgubila jedinog pouzdanog saveznika u regionu.

Vojne baze

Još jedan razlog ruske intervencjie jesu i vojne baze koju Rusiju ima na teritoriji Sirije. Posebno se izdvaja vojna baza u luci Tartus, koja predstavlja jedinu rusku bazu na Sredozemlju, kao i jedinu vojnu prekomorsku bazu preostalu iz doba SSSR-a.

Sa napadom na zemlju u kojoj se nalazi jedina ruska baza na Sredozemnom moru, to je direktan napad kako na ruske geostrateške interese u regionu, tako i napad na samu Rusiju.

Ruske vojne baze u Hmejmimu i Tartusu ostaće u Siriji nakon okončanja protivterorističke operacije, planiran je njihov razvoj. Ovim Rusija želi da poruči da je dominantan igrač i svjetska vojna sila.

Ekonomski razlozi

Osim gore navedenih Rusija ima i ekonomske razloge za uključivanje u sukob u Siriji.

Na neki način rat u Siriji pogoduje Rusiji jer ima priliku da prodaje velike količine vojne opreme. Osim toga, u posljednje vrijeme su sve glasnije priče da će Rusija zaraditi ozbiljan novac kada se završi rat u ovoj zemlji, i to tako što će ruske firme raditi na obnovi porušene države.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Xx

17.04.2018 17:44

Ko kaže da su se UMIJEŠALI ? Pa oni nisu smjeli ništa prije par dana samo se hvale.Nema od njih ništa.Jadan je onaj ko čeka da ga Rusi brane.

ODGOVORITE
Name

BL Komunista

17.04.2018 18:00

Osnovno je to da je cijena nafte pala ispod 50$ po barelu.Zbog prodaje ISILA na crnom tržištu a Rusi su u planu računali na 75$. Znači mani mani kao i kauboji.

ODGOVORITE
Name

re BL Fasista

18.04.2018 11:13

Pored niza činjenica tzv. Komunista opet po svom, kao da je prodaja nafte na crno legalan čin. Da kada je Rusija u pitanju i ISIL za takve komuniste ima smisla za postojanje. Niste vi komunisti, niti imate sta sa njima sem maske koju nosite.

Name

re BL Komunac

18.04.2018 20:24

Slušao si onoga Šolaju na BIG-u,pa sada tu pametujes.Njegova je to teorija, kada nafta padne ispod 50 USD de ce se Rusi umjesati i kaze da se svadao oko toga sa ruskim ambasadorom u Cro,ZG.Pa Šolaja nije u pravu.Rusi su po njemu intervenisali kada je nafta otišla ispod 50 USD,jer bi navodno zbog intervencije na trzistu nastao strah,neizvjesnost,panika(jednom rijecju risk aversion) i da bi cijena nafte otišla znatno gore.A mi znamo da je cijena nafte upravo otisla dole,cak ispod 30 USD.I Rusi sigurno nisu igrali na tu kartu.Šolaja bi htjeo da bude strucnjak i za vanjsku politiku i za ekonomiju... .Dalje Šolaja prica o nekakvom ruskom naftovodu kroz Siriju.Besmislica.Istina je ovo sto neki spominju plinovod iz Katara.Nikakav naftovod.Tvrdi dalje da je Iran obucavao Kurde(valjda da bi bili sposobniji da se otcijepe od Irana).Kakve crne Kurde!Samo Hezbolah i razne šitske grupe iz Afganistana,nešto i Pakistanaca,Sirijce i PMU (sada najsposobnija vojna formacija iz Iraka).

Name

Kole

17.04.2018 18:06

Kakav pajserski tekst.. a nista o gasovodu koji je trebao iz Katara preko Sirije da dodje do Evrope i zamjeni ruski gas? Obozavam ovo kvazinovinarstvo telegrafa.rs

ODGOVORITE
Name

Nemoj Tako

17.04.2018 18:44

Djeca na praksi.

Name

Turbosksrs Zs Kole

18.04.2018 06:58

Svsks čsst za koment.zbog gasovoda je čitav ovsj rat.Amerika bi tako prekinula snadbjevanje evrope Ruskim gasom jer neželi da Rusija ima ikakav monopol nad Evropom.Rusija opet monopolom na gas vrši neke ucjene i ostvaruje svoe ciljeve u evropi jedino monopolom i snadbjevanjem gasa.

Name

Ja To Vidim Ovako

17.04.2018 18:48

Ako si sila,imas i nuklearno(atomsko) oruzje,naj bolje ti je da svuda po svijetu pomalo ratuckas nego da ratujes u svojoj kuci.

ODGOVORITE
Name

krk

17.04.2018 20:26

Puno su jaki rusi 3 godine bombarduju ljude bez gaca jojjjjj a jojj

ODGOVORITE
Name

Biro

17.04.2018 20:45

Kako da ih pobiju,jedni izginu drugi odmah dodju i tako u nedogled,kao na pokretnoj traci.Katar,Emirati i Saudici odrijesili kesu,na birou za zaposljavanje je neopisiva guzva.

Name

Re Krk

18.04.2018 08:37

I jes ti vidio tupaneglu,ne moze najjaca vojska u svijetu da pobijedi civile u Siriji,nego ih i hemijskim oruzjem bombarduje. Ni za vrtica ti nisi!