Ни ријечи о БиХ у извјештају Европе

Комесар ЕУ за политике сусједства и проширења Јоханес Хан и висока представница за спољну политику и сигурност ЕУ Федерика Могерини данас су у Стразбуру казали да су земље западног Балкан потврдиле европску перспективу и да им предстоји даљњи рад на реформама, а током представљања извјештаја нису споменули Босну и Херцеговину.

Свијет 17.04.2018 | 16:43
Ни ријечи о БиХ у извјештају Европе
Европска комисија данас је објавила Пакет проширења у којем се процењује стање у земљама које настоје да се придруже ЕУ.

Јоханес Хан је казао да се сада очекује нова динамика земаља на путу ка чланству у ЕУ те да се она осјети сваког дана.

"Наша посвећеност је јасна. Регион је спровео реформе и модернизовао привреду. Од шест кандидата Црна Гора и Србија су напредовале у преговорима. Данас Комисија препоручује да се отворе преговори с Албанијом и Македонијом", навела је Могерини .

“Данашњи извјештај је пресјек стања. Сваке године ћемо имати овакав извјештај од прољећа 2019. године. Велика стопа незапослености посебно међу младима је извор забринутости", рекао је Хан.

Коментаришући извјештај о Македонији и Албанији казао је да се може видјети нешто што обећава.

“Обје државе постигле су много у протеклих мјесецима и то треба уважити. На Савјету је да процијени квалитет докумената и да пређемо на нову фазу. Ово је добро урађен задатак”, казао је Хан.

Комесар за проширење је поручио да нема бесплатне карте у ЕУ. Истакао је важност економске сарадње у свим областима и унапређење пословне климе.

“То је јасно назначено и речено у нашој стратегији. Цијели процес се заснива на раду и дјеловању. Ко је брз и ко ради на ономе што се треба урадити треба бити и награђен. Напредак зависи на појединачном напретку, али и квалитет је битан.”

Хан је истакао да је истински интерес ЕУ стварање стабилности и повезивање земаља западног Балкана.

Комесар ЕУ је похвалио Турску на давању подршке за 3,5 милиона регистрованих избјеглица из Сирије. Ипак је истакао и како се Турска све више удаљава од Европске уније, али да је она кључни сусјед за сарадњу те да су јој дате одређене препоруке.

“Европска Унија ће наставити помагати Турску у борби са тим изазовима.”

На питање новинара како се изборити са високим степеном организованог криминала и друге структуралне реформе у Албанији, али и другим земљама, Могерини је казала да нема великих и малих чланица ЕУ већ 28 чланица.

"Извјештај је заснован на чињеницама. Препоруке за даље унапријеђење су ту, али говоримо и о резултатима које су постигнути. Путујем у четири државе вечерас. Комуникацију ћу оставити за састанке са локалним медијима. Подузети кораци у правом смјеру", изјавила је Могерини.

Јоханес Хан је казао да је тренутно већина чланица против проширења ЕУ.

Један од кључних услова Европске комисије била је и нормализација односа Србије с Косовом, а познато је да је прије пет година потписан споразум о формирању заједнице српских општина на Косову што на неки начин представља институционалну заштиту Срба. Приштина је прије неколико дана почела с провођењем тог споразума, што је Могерини оцијенила позитивним.

“Када је ријеч о дијалогу морам рећи да сам оптимиста да Београд и Приштина могу постићи обавезујући договор, а то је све у оквиру пакета који смо данас усвојили. Иако постоје потешкоће које се понављају можда управо због тога перспектива и могућност постизања споразума постоји. Мислим да су обје стране и грађани свјесни да је вријеме да се иде напријед и постави боља ситуација за Приштину и Београд”, рекла је Могерини.

Такође, сутра ће шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк уручити извјештај бх. званичницима о напретку за БиХ.

Извор: Клиx

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цоде

17.04.2018 15:07

Ја да сам европа ја би нас послао у три пм а остали нек се снадју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

17.04.2018 15:23

Паметни одавде су већ у ЕУ или на путу да ријеше то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па ста друго цекати

17.04.2018 15:56

Нек нам бог буде на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

18.04.2018 08:20

Па људи јел неко мисли да ЦЕ ЕУ принити дрзаву у којој ради КО како хоце примјер Бакира па Црндак и његови амбасадори пријетње ратом нема ТУ среце ни еу.

ОДГОВОРИТЕ