Ni riječi o BiH u izvještaju Evrope

Komesar EU za politike susjedstva i proširenja Johanes Han i visoka predstavnica za spoljnu politiku i sigurnost EU Federika Mogerini danas su u Strazburu kazali da su zemlje zapadnog Balkan potvrdile evropsku perspektivu i da im predstoji daljnji rad na reformama, a tokom predstavljanja izvještaja nisu spomenuli Bosnu i Hercegovinu.

Svijet 17.04.2018 | 16:43
Ni riječi o BiH u izvještaju Evrope
Evropska komisija danas je objavila Paket proširenja u kojem se procenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU.

Johanes Han je kazao da se sada očekuje nova dinamika zemalja na putu ka članstvu u EU te da se ona osjeti svakog dana.

"Naša posvećenost je jasna. Region je sproveo reforme i modernizovao privredu. Od šest kandidata Crna Gora i Srbija su napredovale u pregovorima. Danas Komisija preporučuje da se otvore pregovori s Albanijom i Makedonijom", navela je Mogerini .

“Današnji izvještaj je presjek stanja. Svake godine ćemo imati ovakav izvještaj od proljeća 2019. godine. Velika stopa nezaposlenosti posebno među mladima je izvor zabrinutosti", rekao je Han.

Komentarišući izvještaj o Makedoniji i Albaniji kazao je da se može vidjeti nešto što obećava.

“Obje države postigle su mnogo u proteklih mjesecima i to treba uvažiti. Na Savjetu je da procijeni kvalitet dokumenata i da pređemo na novu fazu. Ovo je dobro urađen zadatak”, kazao je Han.

Komesar za proširenje je poručio da nema besplatne karte u EU. Istakao je važnost ekonomske saradnje u svim oblastima i unapređenje poslovne klime.

“To je jasno naznačeno i rečeno u našoj strategiji. Cijeli proces se zasniva na radu i djelovanju. Ko je brz i ko radi na onome što se treba uraditi treba biti i nagrađen. Napredak zavisi na pojedinačnom napretku, ali i kvalitet je bitan.”

Han je istakao da je istinski interes EU stvaranje stabilnosti i povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

Komesar EU je pohvalio Tursku na davanju podrške za 3,5 miliona registrovanih izbjeglica iz Sirije. Ipak je istakao i kako se Turska sve više udaljava od Evropske unije, ali da je ona ključni susjed za saradnju te da su joj date određene preporuke.

“Evropska Unija će nastaviti pomagati Tursku u borbi sa tim izazovima.”

Na pitanje novinara kako se izboriti sa visokim stepenom organizovanog kriminala i druge strukturalne reforme u Albaniji, ali i drugim zemljama, Mogerini je kazala da nema velikih i malih članica EU već 28 članica.

"Izvještaj je zasnovan na činjenicama. Preporuke za dalje unaprijeđenje su tu, ali govorimo i o rezultatima koje su postignuti. Putujem u četiri države večeras. Komunikaciju ću ostaviti za sastanke sa lokalnim medijima. Poduzeti koraci u pravom smjeru", izjavila je Mogerini.

Johanes Han je kazao da je trenutno većina članica protiv proširenja EU.

Jedan od ključnih uslova Evropske komisije bila je i normalizacija odnosa Srbije s Kosovom, a poznato je da je prije pet godina potpisan sporazum o formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu što na neki način predstavlja institucionalnu zaštitu Srba. Priština je prije nekoliko dana počela s provođenjem tog sporazuma, što je Mogerini ocijenila pozitivnim.

“Kada je riječ o dijalogu moram reći da sam optimista da Beograd i Priština mogu postići obavezujući dogovor, a to je sve u okviru paketa koji smo danas usvojili. Iako postoje poteškoće koje se ponavljaju možda upravo zbog toga perspektiva i mogućnost postizanja sporazuma postoji. Mislim da su obje strane i građani svjesni da je vrijeme da se ide naprijed i postavi bolja situacija za Prištinu i Beograd”, rekla je Mogerini.

Takođe, sutra će šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark uručiti izvještaj bh. zvaničnicima o napretku za BiH.

Izvor: Klix

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

code

17.04.2018 15:07

Ja da sam evropa ja bi nas poslao u tri pm a ostali nek se snadju.

ODGOVORITE
Name

True

17.04.2018 15:23

Pametni odavde su već u EU ili na putu da riješe to.

ODGOVORITE
Name

pa sta drugo cekati

17.04.2018 15:56

Nek nam bog bude na pomoci

ODGOVORITE
Name

Meho

18.04.2018 08:20

Pa ljudi jel neko misli da CE EU priniti drzavu u kojoj radi KO kako hoce primjer Bakira pa Crndak i njegovi ambasadori prijetnje ratom nema TU srece ni eu.

ODGOVORITE