Глутен-фри дијете потпуно губљење времена и новца

Глутен: лепљиви протеин који колачима даје волумен, а хлебу мекоћу све чешће је непожељан у исхрани. Ипак, с порастом производа који су глутен-фрее одједном многи од нас имају проблем са овим протеином.

Здравље 17.04.2018 | 15:29
Глутен-фри дијете потпуно губљење времена и новца
Конвенционална медицина сматра да глутен не изазива проблеме по физичко здравље осим у случају оних који имају целијаклију – болест у којој је имуни систем интолерантан на глутен који изазива упалу стомака и симптоме попут надувености, бола и дијареје чак и у случају мале конзумације.

Стога, ако немате целијаклију, нема поенте јести производе без глутена, посебно зато што су такве намирнице и до три пута скупље од обичних.

Међутим, студије су установиле да чак и онима који немају целикаклију храна без глутена више прија. Сада се и експерти слажу. Храна без глутена побољшава симптоме код људи који немају целијаклију, али не зато што вам смета глутен.

Наиме, недавна студија Универзитета Осло у Норвешкој испитивала је 60 људи који су одабрали да живе без глутена иако не пате од целијаклије.

Речено им је да прате три режима исхране током седам дана: један је садржао глутен, други тип шећера фуктан, а трећи ни једно ни друго. Резултати су показали да су заправо шећери изазивали много већу надувеност и друге гастроинтестиналне симптоме од плацеба и глутена.

То је најновија у низу студија које сугеришу да постоје други кривци иза онога што се сматра осетљивошћу на глутен. Заправо, истраживање показује да људи који живе без глутена ненамерно уклањају правог кривца из своје исхране што доводи до драматичног побољшања симптома.

“Када смо видели резултате схватили смо да нема доказа да интолеранција на глутен постоји осим код пацијената који пате од целијаклије“, каже др Џесика Биесиекјерски, гастроентеролог из Мелбурна.

Шта је заправо узрок симтпома?

Докторка Џесика је стога је почела да истражује још један узрок – ФОДМАП, акроним за ферментабилне олигосахариде, дисахариде, моносахариде и полиоле. Једноставније речено, ради се о ферментабилним шећерима који се не варе у потпуности и који су узрок великих проблема у систему за варење. Комбинација добрих бактерија је део нормалне исхране, али се испоставило у наредној студији да процес ферментације ових бактерија може бити окидач за непријатне симптоме који укључују надувеност, бол и дијареју код неких људи – дакле, идентичне симтпоме које су искусили они који су „осетљиви на глутен“.

Занимљиво је да се исти састав „добрих бактерија“ које чине ФОДМАП налази у храни која је богата глутеном што објашњава зашто људи виде побољшање кад избаце и глутен из исхране.

Након тога доктрока је спровела још једну студију избацивши ферментабилне шећере из исхране, али увела глутен и пацијенти су одмах осетили побољшање.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар