ЕЛ - Анализа: Ово је много више од обичног четвртфинала!

Проста синтеза свега виђеног у тридесет рунди првог дела сезоне просечног љубитеља кошарке навело би на размишљање да је то само окршај двеју екипа најсличнијих квалитета. Уместо тога, судар Панатинаикоса и Реал Мадрида је много више од тога.

Кошарка 17.04.2018 | 16:15
ЕЛ - Анализа: Ово је много више од обичног четвртфинала!
Чекању је дошао крај!

Дошло је време да се точак среће окрене и покаже нам кога ће ове године сврстати у ред одабраних. Осам је опција у том јединственом кругу, на крају ће их остати само четири.

После луде и готово драматичне завршнице последњег кола лигашког дела, прст судбине одлучио је да споји организације величанствених успеха. Панатинаикос - шест Евролига. Реал Мадрид - девет Евролига (ТВ Спортклуб, 20.15).

Опет, два кошаркашка гиганта у овом веку још нису укрстили копља у евролигашком плеј-офу, нити на Фајнал фору.

Проста синтеза свега виђеног у тридесет рунди првог дела сезоне просечног љубитеља кошарке навело би на размишљање да је то само окршај двеју екипа најсличнијих квалитета. Уместо тога, судар Панатинаикоса и Реал Мадрида је много више од тога.

Бој два света - једног којим управља контроверзни бизнисмен готово луде амбиције да по завршетку сезоне стави тачку на разарајућу љубав с Евролигом и врати се под окриље Фибе и другог где се све врти око словеначког чуда од детета које ће ускоро напустити европски континент како би ушло у друштво највећих мајстора игре под обручима.

Неће то бити само четвртфинале где ће снаге одмерити атински и мадридски великан, већ и приватни „Ел класико“ - обнављање ривалства које су некада имали Ћави Пасквал и Пабло Ласо. Биће то рат Ћавијеве одбране и Пабловог напада, кроз који ћемо добити победника.

На крају крајева - у једној четвртфиналној серији судариће се физички елемент америчког тандема Џејмс Гист- Крис Синглтон са шпанским искуством учитеља Фелипеа Рејеса и Рудија Фернандеза, генијалност Ника Калатеса и дар од Бога спакован у тело Луке Дончића, центиметри Зека Огуста и Кенија Габријела наспрам оних Валтера Тавареса и Густава Ајона, шут Кеј Сија Риверса и Џејсија Керола после добре блокаде, жеља Мајка Џејмса да израсте у протагонисту и мотива Фабијена Козера да буде Ласов кец из рукава.

Ко зна, можда би могло да се догоди да странци са пратећим улогама добију нека нова, већа задужења. Ту гледамо на Лекавичијуса, Денмона и Пејна, односно на Рендла, Томпкинса и Тејлора.

Последњих година једна од главних одлика мечева два европска великана јесте изостанак битног елемента доминације једног на другим. У последњих десет утакмица, хронолошким редом, имена победника ишла су овако - Реал, Панатинаикос, Реал, Панатинаикос Реал, Панатинаикос Реал, Панатинаикос, Панатинаикос, Реал.

Дакле, скоро па је немогуће јасно рећи ко би могао да буде победник серије у којој су оба такмаца имали идентичан скор по спуштању завесе на лигашки ток сезоне - 19:11. 

Реаловој експедицији у Атини прикључио се и Серхио Љуљ, али само као морална подршка екипи пошто се и даље опоравља од тешке повреде предњих укрштених лигамената. Краљевски клуб је, опет, изгубио непредвидивог плејмејкера Факунда Кампаца за цело четвртфинале због операције колена. Закључак - комплетан терет ове екипе пашће на леђа голобрадог дечка из Словеније. Додуше, сличан посао имаће и Ник Калатес, с тим што ће крај себе имати све оне најјаче опције у тренутном ростеру.

Упркос сталним коментарима Димитриса Јанакопулоса да ће ово бити последња сезона у Евролиги, у Панатинаикосу имају само једну жељу - да сезону заврше са седмим европским пехаром у клупским витринама. А, пре Фајнал фора у Београдској арени, Зелени ће покушати да ставе тачку на црну серију која траје преко 1.094 дана. Панатинаикосови „стерилни дани“, односно три пуне године без одласка на завршни турнир пробудили су у свим клупским инстанцама жељу да коначно ставе тачку и преко Реала овере своју карту за Београд.

Ту ће предност домаћег терена имати битну улогу. Гледајући да је Панатинаикос добио 12 од претходних 15 сусрета са Реалом у Атини, јасно је да су Зелени у благој предности.

Али, ово је део сезоне у којем су чуда загарантована.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар