EL - Analiza: Ovo je mnogo više od običnog četvrtfinala!

Prosta sinteza svega viđenog u trideset rundi prvog dela sezone prosečnog ljubitelja košarke navelo bi na razmišljanje da je to samo okršaj dveju ekipa najsličnijih kvaliteta. Umesto toga, sudar Panatinaikosa i Real Madrida je mnogo više od toga.

Košarka 17.04.2018 | 16:15
EL - Analiza: Ovo je mnogo više od običnog četvrtfinala!
Čekanju je došao kraj!

Došlo je vreme da se točak sreće okrene i pokaže nam koga će ove godine svrstati u red odabranih. Osam je opcija u tom jedinstvenom krugu, na kraju će ih ostati samo četiri.

Posle lude i gotovo dramatične završnice poslednjeg kola ligaškog dela, prst sudbine odlučio je da spoji organizacije veličanstvenih uspeha. Panatinaikos - šest Evroliga. Real Madrid - devet Evroliga (TV Sportklub, 20.15).

Opet, dva košarkaška giganta u ovom veku još nisu ukrstili koplja u evroligaškom plej-ofu, niti na Fajnal foru.

Prosta sinteza svega viđenog u trideset rundi prvog dela sezone prosečnog ljubitelja košarke navelo bi na razmišljanje da je to samo okršaj dveju ekipa najsličnijih kvaliteta. Umesto toga, sudar Panatinaikosa i Real Madrida je mnogo više od toga.

Boj dva sveta - jednog kojim upravlja kontroverzni biznismen gotovo lude ambicije da po završetku sezone stavi tačku na razarajuću ljubav s Evroligom i vrati se pod okrilje Fibe i drugog gde se sve vrti oko slovenačkog čuda od deteta koje će uskoro napustiti evropski kontinent kako bi ušlo u društvo najvećih majstora igre pod obručima.

Neće to biti samo četvrtfinale gde će snage odmeriti atinski i madridski velikan, već i privatni „El klasiko“ - obnavljanje rivalstva koje su nekada imali Ćavi Paskval i Pablo Laso. Biće to rat Ćavijeve odbrane i Pablovog napada, kroz koji ćemo dobiti pobednika.

Na kraju krajeva - u jednoj četvrtfinalnoj seriji sudariće se fizički element američkog tandema Džejms Gist- Kris Singlton sa španskim iskustvom učitelja Felipea Rejesa i Rudija Fernandeza, genijalnost Nika Kalatesa i dar od Boga spakovan u telo Luke Dončića, centimetri Zeka Ogusta i Kenija Gabrijela naspram onih Valtera Tavaresa i Gustava Ajona, šut Kej Sija Riversa i Džejsija Kerola posle dobre blokade, želja Majka Džejmsa da izraste u protagonistu i motiva Fabijena Kozera da bude Lasov kec iz rukava.

Ko zna, možda bi moglo da se dogodi da stranci sa pratećim ulogama dobiju neka nova, veća zaduženja. Tu gledamo na Lekavičijusa, Denmona i Pejna, odnosno na Rendla, Tompkinsa i Tejlora.

Poslednjih godina jedna od glavnih odlika mečeva dva evropska velikana jeste izostanak bitnog elementa dominacije jednog na drugim. U poslednjih deset utakmica, hronološkim redom, imena pobednika išla su ovako - Real, Panatinaikos, Real, Panatinaikos Real, Panatinaikos Real, Panatinaikos, Panatinaikos, Real.

Dakle, skoro pa je nemoguće jasno reći ko bi mogao da bude pobednik serije u kojoj su oba takmaca imali identičan skor po spuštanju zavese na ligaški tok sezone - 19:11. 

Realovoj ekspediciji u Atini priključio se i Serhio Ljulj, ali samo kao moralna podrška ekipi pošto se i dalje oporavlja od teške povrede prednjih ukrštenih ligamenata. Kraljevski klub je, opet, izgubio nepredvidivog plejmejkera Fakunda Kampaca za celo četvrtfinale zbog operacije kolena. Zaključak - kompletan teret ove ekipe pašće na leđa golobradog dečka iz Slovenije. Doduše, sličan posao imaće i Nik Kalates, s tim što će kraj sebe imati sve one najjače opcije u trenutnom rosteru.

Uprkos stalnim komentarima Dimitrisa Janakopulosa da će ovo biti poslednja sezona u Evroligi, u Panatinaikosu imaju samo jednu želju - da sezonu završe sa sedmim evropskim peharom u klupskim vitrinama. A, pre Fajnal fora u Beogradskoj areni, Zeleni će pokušati da stave tačku na crnu seriju koja traje preko 1.094 dana. Panatinaikosovi „sterilni dani“, odnosno tri pune godine bez odlaska na završni turnir probudili su u svim klupskim instancama želju da konačno stave tačku i preko Reala overe svoju kartu za Beograd.

Tu će prednost domaćeg terena imati bitnu ulogu. Gledajući da je Panatinaikos dobio 12 od prethodnih 15 susreta sa Realom u Atini, jasno je da su Zeleni u blagoj prednosti.

Ali, ovo je deo sezone u kojem su čuda zagarantovana.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar