”Булгартабак” није испоштовао рок

“Булгартабак”, власник Фабрике дувана Бањалука, је крајем прошлог мјесеца обавијестио Владу Републике Српске да се обратио свим потенцијалним стратешким инвеститорима. Тада је саопштено да шансе за ангажовање новог стратешког партнера готово да и не постоје. И док радници траже рјешавање проблема, у Влади ћуте.

Република Српска 16.04.2018 | 22:13
”Булгартабак” није испоштовао рок
Бугарска компанија “Булгартабак” није испоштовала рок. Влади Републике Српске нису одговорили шта планирају са Фабриком дувана Бањалука. Министар пољопривреде Стево Мирјанић данас се поново обратио бугарском холдингу. Нови допис, стара питања. Папир је стигао и у руке синдикалаца који очекују конкретне одговоре.

Бугарска компанија испоштовала је све одредбе меморандума из 2013. године који је потписала са Владом Републике Српске. Самим тим Влада и званично више нема механизме да утиче на Бугаре да покрену производњу цигарета. Извршна власт је само размотрила ситуацију у Фабрици дувана, без конкретног става.

„Сужен је круг могућности Владе јер се ради о 100 одсто капиталу. Влада може пратити да ли ће Закони који прописују радне односе до краја бити испоштовани“, изјавио је портпарол Министарства пољопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

То радницима није довољно, јер се на тај начин не рјешева суштина проблема. Од Владе траже помоћ у проналажењу стратешког партнера који би купио Фабрику, уколико већ не могу да утичу на бугарске власнике.
Бугари су признали да им се више исплати да радницима дају отпремнине него да им исплаћују плате док се не нађе стратешки партнер. Од укупно 100 радника, њих 90 је пристало на исплату отпремнина од по 500 евра по години стажа.

Бугарска компанија купила је 2013. већински пакет од 55 одсто акција Фабрике дувана Бањалука од лакташке фирме “Антонић трејд” за 4,5 милиона КМ.

У међувремену, кроз тендер понуду, бугарски холдинг је повећао свој удио на 90 одсто, да би на крају откупио и преостале акције и на тај начин постао стоодстотни власник Фабрике дувана Бањалука.

Након гашења Фабрике дувана, у власништву „Булгартабака“ остаће милионски вриједно земљиште и објекти у центру Бањалуке.



БН телевизија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

а шта?

16.04.2018 20:16

На улице тамо поред Давидовог оца,сва правда мора већ једном да изађе на видјело,не кажем да је све исто,јадни Давидови родитељи,ал да се правда мора тражити на улици то су нас довели тренутни владајући-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

16.04.2018 20:25

Домаће више ни пушити се не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серб

16.04.2018 20:25

Само криминал у свему ,а фирме уништише за рад само свог џепа.То вам је ова власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А&Е

17.04.2018 04:38

Једина велико сербаљска улагања у фабрику од 1992 је нови назив без слова Х. Сада нека мотају К у фишек и пуше, можда и љевчански копитар налети да их почасти с једном гајбом пиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

17.04.2018 06:01

Какви бугари,па то се зна чије је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

www.независникандидат.инфо

17.04.2018 06:29

И ова приватизација се уклапа у слику вецине приватизација. У свијету приватизације се врсе ради развоја пословних субјеката и повецавања запосљавања, а да ли је тако код нас? Омогуцили смо - сада гледајмо филм који смо на изборима резирали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.04.2018 06:57

Стратешки испланирано да се уништи фабрика, и отме земља која вриједи милионе! Само је питање ко ће бити на власти да покупи тај шлаг са торте што се зове Фабрика Дувана! Ајмо да видимо коме ће те дати шлаг на изборима ове године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

17.04.2018 10:15

Сад це то купити кумови и наводно дати милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.04.2018 12:13

Други не могу купити, јер је земљиште од посебног интереса...осим за одабране...примјер земљиште преко пута гдје Станковић Интеграл прави хотел.