”Bulgartabak” nije ispoštovao rok

“Bulgartabak”, vlasnik Fabrike duvana Banjaluka, je krajem prošlog mjeseca obavijestio Vladu Republike Srpske da se obratio svim potencijalnim strateškim investitorima. Tada je saopšteno da šanse za angažovanje novog strateškog partnera gotovo da i ne postoje. I dok radnici traže rješavanje problema, u Vladi ćute.

Republika Srpska 16.04.2018 | 22:13
”Bulgartabak” nije ispoštovao rok
Bugarska kompanija “Bulgartabak” nije ispoštovala rok. Vladi Republike Srpske nisu odgovorili šta planiraju sa Fabrikom duvana Banjaluka. Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić danas se ponovo obratio bugarskom holdingu. Novi dopis, stara pitanja. Papir je stigao i u ruke sindikalaca koji očekuju konkretne odgovore.

Bugarska kompanija ispoštovala je sve odredbe memoranduma iz 2013. godine koji je potpisala sa Vladom Republike Srpske. Samim tim Vlada i zvanično više nema mehanizme da utiče na Bugare da pokrenu proizvodnju cigareta. Izvršna vlast je samo razmotrila situaciju u Fabrici duvana, bez konkretnog stava.

„Sužen je krug mogućnosti Vlade jer se radi o 100 odsto kapitalu. Vlada može pratiti da li će Zakoni koji propisuju radne odnose do kraja biti ispoštovani“, izjavio je portparol Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

To radnicima nije dovoljno, jer se na taj način ne rješeva suština problema. Od Vlade traže pomoć u pronalaženju strateškog partnera koji bi kupio Fabriku, ukoliko već ne mogu da utiču na bugarske vlasnike.
Bugari su priznali da im se više isplati da radnicima daju otpremnine nego da im isplaćuju plate dok se ne nađe strateški partner. Od ukupno 100 radnika, njih 90 je pristalo na isplatu otpremnina od po 500 evra po godini staža.

Bugarska kompanija kupila je 2013. većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi na kraju otkupio i preostale akcije i na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

Nakon gašenja Fabrike duvana, u vlasništvu „Bulgartabaka“ ostaće milionski vrijedno zemljište i objekti u centru Banjaluke.BN televizija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

a šta?

16.04.2018 22:16

Na ulice tamo pored Davidovog oca,sva pravda mora već jednom da izađe na vidjelo,ne kažem da je sve isto,jadni Davidovi roditelji,al da se pravda mora tražiti na ulici to su nas doveli trenutni vladajući-

ODGOVORITE
Name

Draganče

16.04.2018 22:25

Domaće više ni pušiti se ne može.

ODGOVORITE
Name

Серб

16.04.2018 22:25

Само криминал у свему ,а фирме уништише за рад само свог џепа.То вам је ова власт.

ODGOVORITE
Name

A&E

17.04.2018 06:38

Jedina veliko serbaljska ulaganja u fabriku od 1992 je novi naziv bez slova H. Sada neka motaju K u fišek i puše, možda i ljevčanski kopitar naleti da ih počasti s jednom gajbom pive.

ODGOVORITE
Name

pero

17.04.2018 08:01

Kakvi bugari,pa to se zna čije je to!

ODGOVORITE
Name

www.nezavisnikandidat.info

17.04.2018 08:29

I ova privatizacija se uklapa u sliku vecine privatizacija. U svijetu privatizacije se vrse radi razvoja poslovnih subjekata i povecavanja zaposljavanja, a da li je tako kod nas? Omogucili smo - sada gledajmo film koji smo na izborima rezirali!

ODGOVORITE
Name

Ja

17.04.2018 08:57

Strateški isplanirano da se uništi fabrika, i otme zemlja koja vrijedi milione! Samo je pitanje ko će biti na vlasti da pokupi taj šlag sa torte što se zove Fabrika Duvana! Ajmo da vidimo kome će te dati šlag na izborima ove godine!

ODGOVORITE
Name

In

17.04.2018 12:15

Sad ce to kupiti kumovi i navodno dati milione.

ODGOVORITE
Name

Re

17.04.2018 14:13

Drugi ne mogu kupiti, jer je zemljište od posebnog interesa...osim za odabrane...primjer zemljište preko puta gdje Stanković Integral pravi hotel.