Дачић: Циљеви су Источно Косово

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је данас да није први пут да је неки косовски званичник Прешево и Бујановац назвао источним Косовом, подсјећајући да су то њихови циљеви од Призренске лиге до данас.

Србија 16.04.2018 | 15:21
Дачић: Циљеви су Источно Косово
Дачић је, упитан да прокоментарише изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја о источном Косову, рекао да не зна шта је конкретно рекао на албанском, али да нема дилеме око изјаве.

"Ово није први пут и није ништа ново. Када је Иса Мустафа био премијер и примио предсједнике општина Бујановац и Прешево, као и представнике политичких партија из Прешева, Бујановца и Медвеђе, они су такође употребили израз да је примио представнике источног Косова. Ја сам због тога реаговао саопштењима и писао Европској комисији", рекао је Дачић.

Дачић је казао да они не употребљавају случајно те термине.

"Није Тачи случајно рекао да су на Кошарама хтели да сруше границу између албанског народа и две албанске државе, није случајно Рама говорио о томе да ће се формирати Велика Албанија. Не знам ко је оно говорио да ће до Ниша да дођу. То су све њихови циљеви од Призренске лиге до данас", подвукао је Дачић.

Он је нагласио да само онај који то неће да види, онај који то неће да санкционише, онај који то пуста или толерише, који то подржава на западу, неће на то да реагује.

"Када Тачи данас каже и прети пушкама, треба да сви ми знамо да ће ипак морати да пита оне чије су те пушке. Србија на то не реагује на такав начин да не подгрева атмосферу, већ је смирује", указао је шеф српске дипломатије.

За Харадинаја регион Прешева и Бујановца "источно Косово"

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је данас да ће ауто-путем Приштина-Гњилане-Бело брдо, који је почео данас да се гради, бити повезана "Анаморава" (Косовско поморавље) са, како тврди, "источним Косовом" (Општине Прешево и Бујановац), преноси РТС, позивајући се на локалне медије.
Харадинај то изјавио на церемонији у селу Жеговац код Гњилана, додавши да је за реализацију првог дијела тог пројекта обезбјеђено 87 милиона евра, а да ће пројекат изградње аутопута трајати 30 мјесеци.

За новинаре српских редакција који су пратили овај догађај није био обезбјеђен превод на српски језик, иако је он, по косовском уставу, званичан у употреби и равнорпаван са албанским, пренио је портал РТВ Пулс.

О Самиту ЕУ-Западни Балкан

Упитан за Самит ЕУ - Западни Балкан у Софији, Дачић је казао да још није донијета одлука о томе ко ће из Србије на њему учествовати.

Подсјетио је да Србија никада не учествује на скуповима на којима је Косово, а гдје се говори о државама, већ само гдје се користи формулација "учесници у процесима о Западном Балкану".

"Позив је упућен шефу државе, а самит окупља шефове држава или влада. Зато је питање за предсједника и премијерку ко ће на њему учествовати“, рекао је Дачић.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Xyз

16.04.2018 14:28

Зар постоји новинска агенција тањуг.Мој Ивица и Марица,кад чете престати зајебават овај поштени и напаћени народ.Дај више не трошите паре и стрпљење народа,урадите оно што вам је наређено и на шта сте пристали и пустите и Србе и Албанце и остале да нормалније живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммм

16.04.2018 14:50

Браво за коментар .

Name

Реално

16.04.2018 15:01

Засто се ти ивице мали мјесас у тудју дрзаву кад ни у својој не мозес ниста доста је висе лази све сте изгубили или продали

Name

Ре

16.04.2018 18:20

Све су договорили а сада позористе праве од тога и најворе је ако јос направе инциденте са смртним последицама да бих оправдање тразили или насли. Ивановиц је изгледа зртва

Name

ЛД

16.04.2018 16:36

Ни стопе по зиву главу само губите време та је прица заврсена фор евер(заувек).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

16.04.2018 16:38

Дачићу јеси питао Тарика Хасановића можеш ли давати таке изјаве.

ОДГОВОРИТЕ