Да ли је Лола Смиљанић "урекао" Ђукића?!

Тренер Партизана је од осам окршаја са Црвеном звездом добио само један - онај први, одигран у фебруару 2007. године.

Фудбал 18.04.2018 | 22:30
Да ли је Лола Смиљанић "урекао" Ђукића?!
Једна победа, три ремија, четири пораза!

Тако после 2:1 за Црвену звезду, у суботњем 157. "вечитом" дербију, гласи биланс Мирослава Ђукића у Партизановим дуелима са најљућим ривалом.

Разочаравајуће за навијаче црно-белих, свакако и за самог Ђукића, нарочито ако се има у виду да је у свом првом дербију нанео црвено-белима један од најтежих пораза на њиховом стадиону.

Било је то 24. фебруара 2007, само што је на клупи Партизана наследио Миодрага Јешића и добио први самостални тренерски посао у неком клубу. Црно-бели су славили резултатом 4:2 (1:0) - детаља се подсетите ОВДЕ, а 128. дерби ушао је у легенду и по изјави Милана Смиљанића после утакмице.

"Црвена звезда нек освоји сад титулу ако хоће, ако их није срамота, наравно. Зашто да их буде срамота? Зато што је требало да буде 0:9. Ја сам сигуран да док будем играо за Партизан, никад нећу изгубити од Звезде", поручио је тада голобради "везиста".

На његове речи надовезао се Ђукић, истакавши да су играчи на терену потпуно спровели његове идеје и замисли.

"Најбитнији је менталитет који има ова група. Не само да фудбалски 'не поштујемо' никога, већ зато што верујемо у нас. Дошли смо на 'Маракану' да притиснемо противника и да на његовом терену од првог минута покажемо шта желимо. Играчи су показали висок степен спремности, психичке и физичке и од првог минута смо играли како смо се договорили, тактички много добро. Знали смо да Звезда није навикла да на њеном терену неко врши тако висок пресинг".

Међутим, у наставку пролећног дела сезоне 2006/07 се "окренула плоча".

Звезда је уместо Душана Бајевића довела на клупу Бошка Ђуровског, који је у априлу и мају нанео Ђукићу чак три пораза.

Руку на срце, кључни детаљи на тим утакмицама - индивидуалне грешке играча, спорне судијске одлуке - не могу се ставити на душу тренеру.

Пред 129. дерби, ривал је имао шест бодова предности (исто као пред суботњи меч!), а црно-бели су у 45. минуту остали са десеторицом, након искључења Бранимира Бајића. Николас Аспрогенис је одбранио пенал Огњену Короману, али Звезда је у другом полувремену искористила бројчану предност и голом Милана Пуровића славила минималну победу - 1:0.

Само недељу дана касније, исти тимови опет су се састали на "Маракани", само у полуфиналу Купа. Резултат, поново, 1:0, након неопрезности Алберта Нађа, прецизног ударца Ненада Милијаша са 25 метара и скамењености Ивице Краља пред гол линијом.

На примљени погодак у 16. минуту, надовезао се црвени картон Немањи Рнићу у 24, због ударања Николе Трајковића у лице. Опет са десеторицом на терену, Партизан није имао шансу да направи преокрет.

Трећи узастопни пораз Ђукићев Партизан је доживео на свом стадиону - 1:2 (0:1) - што је било нарочито болно због чињенице да је "вечити" ривал у директном судару обезбедио титулу, три кола пре краја сезоне.

Водећем поготку Игора Бурзановића кумовала је катастрофална грешка Аспрогениса, сјајним шутем са 18 метара изједначио је Антонио Рукавина, али је у 66. минуту после грешака Ивана Обрадовића и Смиљанића досуђен пенал, који је у победоносни гол претворио Милијаш.

Лета 2007. је Партизан формирао квалитетан тим, који ће започети шестогодишњу доминацију српским фудбалом. Ипак, Ђукић није успео да добије последњи дерби, пре него што ће у децембру изненада напустити црно-беле, како би преузео функцију селектора Србије.

Узбудљив меч у Хумској 1 одигран је 29. септембра, црвено-бели су два пута долазили до вођства преко Огњена Коромана, али су црно-бели успели да изједначе, прво голом Стевана Јоветића, а онда и Алмамија Мореире - 2:2!

Успомене на три овосезонска дербија су свеже.

Крајем августа на стадиону "Рајко Митић", Звезда и Партизан су се срели три дана након пласмана у групну фазу Лиге Европе, па су тако уморни и психолошки испражњени поделили бодове (0:0).

Реванш је уследио 13. децембра, шест дана пошто су се и једни и други пласирали у 1/16 финала евротакмичења. Виђен је много садржајнији и узбудљивији меч од претходног, Партизан је повео прецизним ударцем Сејдубе Суме са "беле тачке", али је црно-белима и Ђукићу победу ускратио Ричмонд Боаћи - 1:1.

Центарфор из Гане је шест минута пре краја провукао лопту између тројице чувара, а Владимир Стојковић је само погледом испратио њену путању до доњег левог угла.



Могао је, дакле, Мирослав Ђукић много боље од поменутих 1-3-4 против Црвене звезде. Неколико пута је заслужио да његов тим оствари бољи резултат него што јесте, али се за 157. дерби може рећи потпуно супротно, да је 2:1 за Звезду мало у односу на приказану игру и да Ђукићев Партизан за његове две године у клубу никада није изгледао лошије у дерби сусретима.

Остаје да се током лета види да ли ће некада сјајни штопер остати у Хумској 1 и да ли ће ова прича добити своју девету, десету, једанаесту епизоду...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар