Da li je Lola Smiljanić "urekao" Đukića?!

Trener Partizana je od osam okršaja sa Crvenom zvezdom dobio samo jedan - onaj prvi, odigran u februaru 2007. godine.

Fudbal 18.04.2018 | 22:30
Da li je Lola Smiljanić "urekao" Đukića?!
Jedna pobeda, tri remija, četiri poraza!

Tako posle 2:1 za Crvenu zvezdu, u subotnjem 157. "večitom" derbiju, glasi bilans Miroslava Đukića u Partizanovim duelima sa najljućim rivalom.

Razočaravajuće za navijače crno-belih, svakako i za samog Đukića, naročito ako se ima u vidu da je u svom prvom derbiju naneo crveno-belima jedan od najtežih poraza na njihovom stadionu.

Bilo je to 24. februara 2007, samo što je na klupi Partizana nasledio Miodraga Ješića i dobio prvi samostalni trenerski posao u nekom klubu. Crno-beli su slavili rezultatom 4:2 (1:0) - detalja se podsetite OVDE, a 128. derbi ušao je u legendu i po izjavi Milana Smiljanića posle utakmice.

"Crvena zvezda nek osvoji sad titulu ako hoće, ako ih nije sramota, naravno. Zašto da ih bude sramota? Zato što je trebalo da bude 0:9. Ja sam siguran da dok budem igrao za Partizan, nikad neću izgubiti od Zvezde", poručio je tada golobradi "vezista".

Na njegove reči nadovezao se Đukić, istakavši da su igrači na terenu potpuno sproveli njegove ideje i zamisli.

"Najbitniji je mentalitet koji ima ova grupa. Ne samo da fudbalski 'ne poštujemo' nikoga, već zato što verujemo u nas. Došli smo na 'Marakanu' da pritisnemo protivnika i da na njegovom terenu od prvog minuta pokažemo šta želimo. Igrači su pokazali visok stepen spremnosti, psihičke i fizičke i od prvog minuta smo igrali kako smo se dogovorili, taktički mnogo dobro. Znali smo da Zvezda nije navikla da na njenom terenu neko vrši tako visok presing".

Međutim, u nastavku prolećnog dela sezone 2006/07 se "okrenula ploča".

Zvezda je umesto Dušana Bajevića dovela na klupu Boška Đurovskog, koji je u aprilu i maju naneo Đukiću čak tri poraza.

Ruku na srce, ključni detalji na tim utakmicama - individualne greške igrača, sporne sudijske odluke - ne mogu se staviti na dušu treneru.

Pred 129. derbi, rival je imao šest bodova prednosti (isto kao pred subotnji meč!), a crno-beli su u 45. minutu ostali sa desetoricom, nakon isključenja Branimira Bajića. Nikolas Asprogenis je odbranio penal Ognjenu Koromanu, ali Zvezda je u drugom poluvremenu iskoristila brojčanu prednost i golom Milana Purovića slavila minimalnu pobedu - 1:0.

Samo nedelju dana kasnije, isti timovi opet su se sastali na "Marakani", samo u polufinalu Kupa. Rezultat, ponovo, 1:0, nakon neopreznosti Alberta Nađa, preciznog udarca Nenada Milijaša sa 25 metara i skamenjenosti Ivice Kralja pred gol linijom.

Na primljeni pogodak u 16. minutu, nadovezao se crveni karton Nemanji Rniću u 24, zbog udaranja Nikole Trajkovića u lice. Opet sa desetoricom na terenu, Partizan nije imao šansu da napravi preokret.

Treći uzastopni poraz Đukićev Partizan je doživeo na svom stadionu - 1:2 (0:1) - što je bilo naročito bolno zbog činjenice da je "večiti" rival u direktnom sudaru obezbedio titulu, tri kola pre kraja sezone.

Vodećem pogotku Igora Burzanovića kumovala je katastrofalna greška Asprogenisa, sjajnim šutem sa 18 metara izjednačio je Antonio Rukavina, ali je u 66. minutu posle grešaka Ivana Obradovića i Smiljanića dosuđen penal, koji je u pobedonosni gol pretvorio Milijaš.

Leta 2007. je Partizan formirao kvalitetan tim, koji će započeti šestogodišnju dominaciju srpskim fudbalom. Ipak, Đukić nije uspeo da dobije poslednji derbi, pre nego što će u decembru iznenada napustiti crno-bele, kako bi preuzeo funkciju selektora Srbije.

Uzbudljiv meč u Humskoj 1 odigran je 29. septembra, crveno-beli su dva puta dolazili do vođstva preko Ognjena Koromana, ali su crno-beli uspeli da izjednače, prvo golom Stevana Jovetića, a onda i Almamija Moreire - 2:2!

Uspomene na tri ovosezonska derbija su sveže.

Krajem avgusta na stadionu "Rajko Mitić", Zvezda i Partizan su se sreli tri dana nakon plasmana u grupnu fazu Lige Evrope, pa su tako umorni i psihološki ispražnjeni podelili bodove (0:0).

Revanš je usledio 13. decembra, šest dana pošto su se i jedni i drugi plasirali u 1/16 finala evrotakmičenja. Viđen je mnogo sadržajniji i uzbudljiviji meč od prethodnog, Partizan je poveo preciznim udarcem Sejdube Sume sa "bele tačke", ali je crno-belima i Đukiću pobedu uskratio Ričmond Boaći - 1:1.

Centarfor iz Gane je šest minuta pre kraja provukao loptu između trojice čuvara, a Vladimir Stojković je samo pogledom ispratio njenu putanju do donjeg levog ugla.



Mogao je, dakle, Miroslav Đukić mnogo bolje od pomenutih 1-3-4 protiv Crvene zvezde. Nekoliko puta je zaslužio da njegov tim ostvari bolji rezultat nego što jeste, ali se za 157. derbi može reći potpuno suprotno, da je 2:1 za Zvezdu malo u odnosu na prikazanu igru i da Đukićev Partizan za njegove dve godine u klubu nikada nije izgledao lošije u derbi susretima.

Ostaje da se tokom leta vidi da li će nekada sjajni štoper ostati u Humskoj 1 i da li će ova priča dobiti svoju devetu, desetu, jedanaestu epizodu...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar