Пепова операција „Универзалац“ - пик је Заха!

Да ли је 58. 000. 000 евра превише? Све зависи од борбе за опстанак.

Фудбал 17.04.2018 | 18:00
Пепова операција „Универзалац“ - пик је Заха!
Још се Манчестер није поштено ни опоравио од славља нове шампионске круне у Премијер лиги, а Пеп Гвардиола већ кује планове за наредну сезону. Први циљ овог лета биће - универзалац.

И то не дефанзивни, већ офанзивни. Како ствари види Гвардиола? Оно што њему треба у овом тренутку јесте човек који би могао да му понуди додатну нападачку ширину. Првенствено, да буде способан да покрије бар једну крилну позицију, да се добро сналази и као централни офанзивни, а пожељно је и да може да одговори изазовима у срцу напада. Али, не и пресудно.

Зимус је Пеп имао озбиљну намеру и жељу да Алексиса Санчеза уклопи у Ситијев мозаик, али су се велика потраживања Арсенала (бар 40.000.000 евра, Сити нудио упола мање пара) и Манчестер јунајтед испречили на путу реализације трансфера. У међувремену Ситијеви скаути гледали су и ка Ријаду Марезу, чији је трансфер у Сити два пута пропао због чега је Алжирац чак и нестао из Лестера на неко време, али и ка Едену Азару. Сада је пик пао на једног од водећих играча Кристал Паласа - Вилфреда Заху. 

Момак кога је повреда колена ове сезоне спречила да покаже више ипак успева да одржава какав-такав континуитет и одржи изнад црвене зоне. Ове сезоне има седам голова и четири асистенције на само 25 одиграних утакмица у свим такмичењима, али је чињеница да су га повреде озбиљно одвукле од најозбиљнијег фудбала. Заха је од повратка у матични клуб после неуспеле епизоде у Јунајтеду успео да врати каријеру на прави пут, мада је од момка који много обећава ипак постао само играч с одређеним квалитетима и не претерано јаким физикалијама за прилике енглеског фудбала. Али, успео је да се врати у живот, што многима после две лоше године често није полазило за руком. Пеп Гвардиола га види човека ротације и неког ко би могао да му покрије све раније наведене позиције на терену, а упркос лошем искуству у Јунајтеду на Етихаду нема страха да би нешто слично могло да се догоди у Ситију. 

Заха је у Кристал Паласу најчешће био најистуренији играч у тиму, али је исто тако и по потреби био први човек иза центарфора, па и нешто повученији као офанзивни везиста, а није му било страно да игра на обе крилне позиције. Воли да лопта буде код њега, да дрибла и због своје брзине је често претња противничким дефанзивцима из контре. Додуше, код Пепа би морао да се подреди тиму и не би више био у центру пажње као што је то случај на Селхурст Парку. 

Оно што је изазвало дебату у британској фудбалској јавности јесте његова вредност и новац који је Сити спреман да издвоји. Наиме, Кристал Палас за свог 25-годишњег офанзивца тражи чак 58.000.000 евра, што критичари сматрају претераном сумом новца. У Ситију, наводно, нису спремни да издвоје толико за Заху, али су вољни да уђу у озбиљне преговоре с клубом из Лондона и пробају да умање почетну цифру. Много тога ће, наравно, зависити и од тога да ли ће Кристал Палас уопште изборити опстанак у лиги. Тренутно је на 16. позицији, има 34 бода, шест више од Саутемптона и утакмицу више од Светаца. До краја првенства остало је још четири кола (Кристал Палас), односно још пет за Саутемптон и Стоук, који су први испод црте с бодом разлике између два тима. Свонсију такође прети испадање јер има 33 бода из исто толико кола.

Уколико би Кристал Палас испао - Захина цена би драстично опала. Зато се у Кристал Паласу надају останку у елитном друштву. 

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар