Pepova operacija „Univerzalac“ - pik je Zaha!

Da li je 58. 000. 000 evra previše? Sve zavisi od borbe za opstanak.

Fudbal 17.04.2018 | 18:00
Pepova operacija „Univerzalac“ - pik je Zaha!
Još se Mančester nije pošteno ni oporavio od slavlja nove šampionske krune u Premijer ligi, a Pep Gvardiola već kuje planove za narednu sezonu. Prvi cilj ovog leta biće - univerzalac.

I to ne defanzivni, već ofanzivni. Kako stvari vidi Gvardiola? Ono što njemu treba u ovom trenutku jeste čovek koji bi mogao da mu ponudi dodatnu napadačku širinu. Prvenstveno, da bude sposoban da pokrije bar jednu krilnu poziciju, da se dobro snalazi i kao centralni ofanzivni, a poželjno je i da može da odgovori izazovima u srcu napada. Ali, ne i presudno.

Zimus je Pep imao ozbiljnu nameru i želju da Aleksisa Sančeza uklopi u Sitijev mozaik, ali su se velika potraživanja Arsenala (bar 40.000.000 evra, Siti nudio upola manje para) i Mančester junajted isprečili na putu realizacije transfera. U međuvremenu Sitijevi skauti gledali su i ka Rijadu Marezu, čiji je transfer u Siti dva puta propao zbog čega je Alžirac čak i nestao iz Lestera na neko vreme, ali i ka Edenu Azaru. Sada je pik pao na jednog od vodećih igrača Kristal Palasa - Vilfreda Zahu. 

Momak koga je povreda kolena ove sezone sprečila da pokaže više ipak uspeva da održava kakav-takav kontinuitet i održi iznad crvene zone. Ove sezone ima sedam golova i četiri asistencije na samo 25 odigranih utakmica u svim takmičenjima, ali je činjenica da su ga povrede ozbiljno odvukle od najozbiljnijeg fudbala. Zaha je od povratka u matični klub posle neuspele epizode u Junajtedu uspeo da vrati karijeru na pravi put, mada je od momka koji mnogo obećava ipak postao samo igrač s određenim kvalitetima i ne preterano jakim fizikalijama za prilike engleskog fudbala. Ali, uspeo je da se vrati u život, što mnogima posle dve loše godine često nije polazilo za rukom. Pep Gvardiola ga vidi čoveka rotacije i nekog ko bi mogao da mu pokrije sve ranije navedene pozicije na terenu, a uprkos lošem iskustvu u Junajtedu na Etihadu nema straha da bi nešto slično moglo da se dogodi u Sitiju. 

Zaha je u Kristal Palasu najčešće bio najistureniji igrač u timu, ali je isto tako i po potrebi bio prvi čovek iza centarfora, pa i nešto povučeniji kao ofanzivni vezista, a nije mu bilo strano da igra na obe krilne pozicije. Voli da lopta bude kod njega, da dribla i zbog svoje brzine je često pretnja protivničkim defanzivcima iz kontre. Doduše, kod Pepa bi morao da se podredi timu i ne bi više bio u centru pažnje kao što je to slučaj na Selhurst Parku. 

Ono što je izazvalo debatu u britanskoj fudbalskoj javnosti jeste njegova vrednost i novac koji je Siti spreman da izdvoji. Naime, Kristal Palas za svog 25-godišnjeg ofanzivca traži čak 58.000.000 evra, što kritičari smatraju preteranom sumom novca. U Sitiju, navodno, nisu spremni da izdvoje toliko za Zahu, ali su voljni da uđu u ozbiljne pregovore s klubom iz Londona i probaju da umanje početnu cifru. Mnogo toga će, naravno, zavisiti i od toga da li će Kristal Palas uopšte izboriti opstanak u ligi. Trenutno je na 16. poziciji, ima 34 boda, šest više od Sautemptona i utakmicu više od Svetaca. Do kraja prvenstva ostalo je još četiri kola (Kristal Palas), odnosno još pet za Sautempton i Stouk, koji su prvi ispod crte s bodom razlike između dva tima. Svonsiju takođe preti ispadanje jer ima 33 boda iz isto toliko kola.

Ukoliko bi Kristal Palas ispao - Zahina cena bi drastično opala. Zato se u Kristal Palasu nadaju ostanku u elitnom društvu. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar