Ђукановић води на изборима 53,7%

Према прелиминарним подацима са 84,5 одсто обрађених података, кандидат ДПС-а Мило Ђукановић освојио је 53,7 одсто, а Младен Бојанић 33,7 одсто гласова.

Регион 15.04.2018 | 21:42
Ђукановић води на изборима 53,7%
Трећи пут од стицања независности, Црна Гора је данас бирала председника. Право гласа, према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) искористило је 64 одсто уписаних бирача.
 
На председничким изборима учествовало је седам кандидата: Марко Милачић, Младен Бојанић, Хазбија Калач, Василије Миличковић, Добрило Дедеић, Драгиња Вуксановић и Мило Ђукановић.

Према прелиминарним подацима ЦЕМИ-ја, на 84,5 одсто обрађених података, кандидат ДПС-а Мило Ђукановић има 53,7 одсто подршке грађана, а кандидат већег дела опозиције Младен Бојанић 33,7 одсто.

Кандидаткиња СДП-а, Драгиња Вуксановић, има подршку од осам одсто.

Кандидат Праве Црне Горе Марко Милачић има подршку 2,9 одсто, а кандидат Странке правде и помирења, Хазбија Калач 0,8 одсто бирача. 

За председника ће бити изабран кандидат који у првом кругу избора буде имао 50 одсто плус један важећи глас.

Уколико ниједан од њих не освоји више од половине важећих гласова, две недеље касније одржаће се други круг избора. Тада се бира између двоје најбоље пласираних кандидата из првог круга.

Одлазећи црногорски председник Филип Вујановић, пожелео је свом наследнику да у председничком мандату Црна Гора уђе у ЕУ.

Он је казао, да је посебно задовољан што је данас гласао последњи пут у својству председника Црне Горе.

"Желим да искажем задовољство да је у мом мандату Црна Гора обновила државност и ушла у НАТО и представљала партнера ЕУ. Желим мом наследнику да Црна Гора у његовом мандату уђе у ЕУ и да оствари све оно што је обећавао и што је пројекција његовог државног деловања", казао је Вујановић након гласања.

Председник ДРИ, Мерсудин Даутовић је оценио да су избори прошли у мирној атмосфери, да су грађани показали зрелост и одговорност.

Даутовић је рекао да ДРИ готово да није имала посла током читавог дана, те да је добијен само један приговор од Младена Бојанића. Тим поводом ДРИ је одржао ванредну седницу и закључио да је приговор преурањен, односно да је претходно требало да буде поднет општинским изборним комисијама, рекао је Даутовић. 

Мило Ђукановић је, након гласања, изјавио да очекује победу у првом кругу да ће Црна Гора данас обавити још један демократски изборни процес, који ће недвосмислено показати оно што је слободна воља грађана.  

Уверен је да неће бити другог круга, а да ће, ако га и буде, победити. 

Младен Бојанић је, с друге стране, рекао да, уколико буде другог круга очекује подршку свих опозиционих партија.  

Председник Црне Горе бира се на пет година. 

Мило Ђукановић је, иначе, у шест мандата био премијер и у једном мандату председник Црне Горе.

Црногорска опозиција је дубоко подељена на просрпску и проруску, а ни након дугих преговора није успела да се уједини око једног председничког кандидата.

Према анкети црногорског јавног сервиса, нови шеф државе би требало да има ауторитет, образ, да је праведан, независан и да му је држава приоритет, да има став и да је моралан. 

(РТЦГ, Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

XXX

15.04.2018 19:53

Црногорци су луђи од Срба, стално бирају пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакрдија

15.04.2018 20:27

Лудји од Срба бити не мозе нико. Историја је то показала

Name

требиње

15.04.2018 20:28

ниси поодавно верватно био у црној гори делујес неинформисан

Name

ХЕРЦЕГОВКА

15.04.2018 20:33

А, СТА СУ ЦРНОГОРЦИ АКО НИСУ СРБИ ? ХЕРЦЕГОВИНА И ЦРНА ГОРА СУ БРАТСКИ НАРОД !

Name

Крајина

15.04.2018 20:58

Овај нека се прогласи краљем!

Name

Признање

15.04.2018 21:11

Лако је у малој земљи гдје су испостовани Албанци и Босњаци као о дио ухљебљених у дрзавне институције да гласају за цовјека који је признао Косово.Запад је уз њега они су ту да га подрзе.

Name

јоке

15.04.2018 20:41

Зато сто половини криминалаца он одговара а другој половини такодје, јер ниста и не раде. Зивио дозивотни председник :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуко Милановиц

15.04.2018 20:46

Када онај Лукасенко поједи на изборима у Бјелорусији цитав запад се дигне на ноге,како је то не демократски,како је у питању диктатура а кад је у питању ,,Црна Гудура,,онда је све демократски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наставница

15.04.2018 20:50

Ниста без 113%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риалити соуу

15.04.2018 21:36

Мора побједити кад све кесира, нека преброји ко га воли отисо бих у минус....лаку ноц Ц.Г.....јадници.

ОДГОВОРИТЕ