Đukanović vodi na izborima 53,7%

Prema preliminarnim podacima sa 84,5 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio je 53,7 odsto, a Mladen Bojanić 33,7 odsto glasova.

Region 15.04.2018 | 21:42
Đukanović vodi na izborima 53,7%
Treći put od sticanja nezavisnosti, Crna Gora je danas birala predsednika. Pravo glasa, prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) iskoristilo je 64 odsto upisanih birača.
 
Na predsedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata: Marko Milačić, Mladen Bojanić, Hazbija Kalač, Vasilije Miličković, Dobrilo Dedeić, Draginja Vuksanović i Milo Đukanović.

Prema preliminarnim podacima CEMI-ja, na 84,5 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,7 odsto podrške građana, a kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić 33,7 odsto.

Kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, ima podršku od osam odsto.

Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić ima podršku 2,9 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto birača. 

Za predsednika će biti izabran kandidat koji u prvom krugu izbora bude imao 50 odsto plus jedan važeći glas.

Ukoliko nijedan od njih ne osvoji više od polovine važećih glasova, dve nedelje kasnije održaće se drugi krug izbora. Tada se bira između dvoje najbolje plasiranih kandidata iz prvog kruga.

Odlazeći crnogorski predsednik Filip Vujanović, poželeo je svom nasledniku da u predsedničkom mandatu Crna Gora uđe u EU.

On je kazao, da je posebno zadovoljan što je danas glasao poslednji put u svojstvu predsednika Crne Gore.

"Želim da iskažem zadovoljstvo da je u mom mandatu Crna Gora obnovila državnost i ušla u NATO i predstavljala partnera EU. Želim mom nasledniku da Crna Gora u njegovom mandatu uđe u EU i da ostvari sve ono što je obećavao i što je projekcija njegovog državnog delovanja", kazao je Vujanović nakon glasanja.

Predsednik DRI, Mersudin Dautović je ocenio da su izbori prošli u mirnoj atmosferi, da su građani pokazali zrelost i odgovornost.

Dautović je rekao da DRI gotovo da nije imala posla tokom čitavog dana, te da je dobijen samo jedan prigovor od Mladena Bojanića. Tim povodom DRI je održao vanrednu sednicu i zaključio da je prigovor preuranjen, odnosno da je prethodno trebalo da bude podnet opštinskim izbornim komisijama, rekao je Dautović. 

Milo Đukanović je, nakon glasanja, izjavio da očekuje pobedu u prvom krugu da će Crna Gora danas obaviti još jedan demokratski izborni proces, koji će nedvosmisleno pokazati ono što je slobodna volja građana.  

Uveren je da neće biti drugog kruga, a da će, ako ga i bude, pobediti. 

Mladen Bojanić je, s druge strane, rekao da, ukoliko bude drugog kruga očekuje podršku svih opozicionih partija.  

Predsednik Crne Gore bira se na pet godina. 

Milo Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.

Crnogorska opozicija je duboko podeljena na prosrpsku i prorusku, a ni nakon dugih pregovora nije uspela da se ujedini oko jednog predsedničkog kandidata.

Prema anketi crnogorskog javnog servisa, novi šef države bi trebalo da ima autoritet, obraz, da je pravedan, nezavisan i da mu je država prioritet, da ima stav i da je moralan. 

(RTCG, Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

XXX

15.04.2018 21:53

Crnogorci su luđi od Srba, stalno biraju propast.

ODGOVORITE
Name

Lakrdija

15.04.2018 22:27

Ludji od Srba biti ne moze niko. Istorija je to pokazala

Name

trebinje

15.04.2018 22:28

nisi poodavno vervatno bio u crnoj gori delujes neinformisan

Name

HERCEGOVKA

15.04.2018 22:33

A, STA SU CRNOGORCI AKO NISU SRBI ? HERCEGOVINA I CRNA GORA SU BRATSKI NAROD !

Name

Krajina

15.04.2018 22:58

Ovaj neka se proglasi kraljem!

Name

Priznanje

15.04.2018 23:11

Lako je u maloj zemlji gdje su ispostovani Albanci i Bosnjaci kao o dio uhljebljenih u drzavne institucije da glasaju za covjeka koji je priznao Kosovo.Zapad je uz njega oni su tu da ga podrze.

Name

joke

15.04.2018 22:41

Zato sto polovini kriminalaca on odgovara a drugoj polovini takodje, jer nista i ne rade. Zivio dozivotni predsednik :D

ODGOVORITE
Name

Djuko Milanovic

15.04.2018 22:46

Kada onaj Lukasenko pojedi na izborima u Bjelorusiji citav zapad se digne na noge,kako je to ne demokratski,kako je u pitanju diktatura a kad je u pitanju ,,Crna Gudura,,onda je sve demokratski.

ODGOVORITE
Name

Nastavnica

15.04.2018 22:50

Nista bez 113%

ODGOVORITE
Name

Rialiti souu

15.04.2018 23:36

Mora pobjediti kad sve kesira, neka prebroji ko ga voli otiso bih u minus....laku noc C.G.....jadnici.

ODGOVORITE