Порођајни туризам-хит на Флориди

Мајами је већ годинама омиљена дестинација туриста из Источне Европе. Међутим, према истраживању које је обавила редакција Гласа Америке, у посљедње вријеме, многи од њих не долазе на Флориду само на одмор и по препланули тен. Рускиње и Украјинке све више долазе у тај град да се породе како би њихове бебе биле амерички држављани.

Свијет 15.04.2018 | 20:58
Порођајни туризам-хит на Флориди
Ксенија Попов дошла је у Мајами из Владивостока. Није путовала скоро два дана из града на истоку Русије само да би уживала у океану и ресторанима Мајамија. Заједно са својим супругом, дошла је у једну од градских клиника да би ту родила кћерку, Таисију.

"Увијек сам жељела да се породим у САД-у, то ми је био својеврсни циљ. Чим сам затрудњела, супруг и ја смо испитали могућности и дошли овдје. Много мојих пријатељица је урадило слично. Добијате све – добру климу, квалитетну здравствену његу и држављанство", каже Ксенија Попова, "порођајна туристкиња".

Свако дијете рођено у САД-у аутоматски добија америчко држављанство, а сасвим је легално доћи у Америку са јединим циљем да ту родите бебу. Наила Валијева, оснивачица компаније "Сретна беба" каже да њена и сличне компаније помажу будућим родитељима да попуне потребне формуларе и убрзава процес проналажења гинеколога и изнајмљивања стана.

"Није нелегално доћи у Мајами да родите бебу. Многи се слажу да је америчко здравство једно од најбољих на свијету, клима је фантастична, мајке имају све што им је потребно и ствари се одвијају прилично лако", рекла је Валијева.

Жене из Источне Европе се слажу. И мада кажу да је главна предност тако дугог и скупог путовања квалитет здравствене његе, друштвени ставови им такође помажу да донесу ту одлуку.

"Трудноћа се у Русији посматра као болест. Морате да стално идете код љекара, радите миллион тестова. Овдје у САД је лако – урадите ултразвук, чујете бебино срце, и слободни сте до сљедећег прегледа", каже Катерина Храмова, такође породиља.

Олга Суханова из Москве одлучила је да роди друго дијете када је њена старија кћерка прославила 20. рођендан.

"Имала сам хитни царски рез. Допада ми се колико су љекари били професионални и координисани", каже Суханова.

Ремберто Сантос је гинеколог-акушер са Кубе, који већ 23 године обавља порођаје у Мајамију. Каже да половина његових пацијенткиња долази из Источне Европе.

"Пацијенткиње из Русије и Украјине имају бољу толеранцију на бол. Неке траже епидуралну анестезију али већина пацијенткиња више воли да има природан порођај", рекао је Сантос.

Будуће маме добијају обичну туристичку визу – све што је потребно да ураде је да докажу да намјеравају да се врате у земљу поријекла, покажу повратну карту и банковне изводе.

"У суштини, морају да докажу америчким пореским обвезницима да они неће морати да плаћају њихове љекарске рачуне", рекла је Валијева.

Визе се обично издају на три мјесеца. Жене дођу у САД око мјесец дана прије термина порођаја, породе се и остану још мјесец дана. И док их порођајни туризам кошта око 20.000 долара, многе су спремне да плате ту цијену да би уживале у свим погодностима Мајамија прије него што се опет спакују и заједно са бебама врате кући.

Порођајни туризам не практикују само жене из Источне Европе. Хиљаде Кинескиња, на примјер, са истим циљем сваке године долази у САД. Ова пракса има противнике у Америци, али би за њено укидање биле потребна промјена 14. Амандмана америчког Устава, што је дуг и компликован процес.

(Глас Америке)

Коментари / 0

Оставите коментар