Porođajni turizam-hit na Floridi

Majami je već godinama omiljena destinacija turista iz Istočne Evrope. Međutim, prema istraživanju koje je obavila redakcija Glasa Amerike, u posljednje vrijeme, mnogi od njih ne dolaze na Floridu samo na odmor i po preplanuli ten. Ruskinje i Ukrajinke sve više dolaze u taj grad da se porode kako bi njihove bebe bile američki državljani.

Svijet 15.04.2018 | 20:58
Porođajni turizam-hit na Floridi
Ksenija Popov došla je u Majami iz Vladivostoka. Nije putovala skoro dva dana iz grada na istoku Rusije samo da bi uživala u okeanu i restoranima Majamija. Zajedno sa svojim suprugom, došla je u jednu od gradskih klinika da bi tu rodila kćerku, Taisiju.

"Uvijek sam željela da se porodim u SAD-u, to mi je bio svojevrsni cilj. Čim sam zatrudnjela, suprug i ja smo ispitali mogućnosti i došli ovdje. Mnogo mojih prijateljica je uradilo slično. Dobijate sve – dobru klimu, kvalitetnu zdravstvenu njegu i državljanstvo", kaže Ksenija Popova, "porođajna turistkinja".

Svako dijete rođeno u SAD-u automatski dobija američko državljanstvo, a sasvim je legalno doći u Ameriku sa jedinim ciljem da tu rodite bebu. Naila Valijeva, osnivačica kompanije "Sretna beba" kaže da njena i slične kompanije pomažu budućim roditeljima da popune potrebne formulare i ubrzava proces pronalaženja ginekologa i iznajmljivanja stana.

"Nije nelegalno doći u Majami da rodite bebu. Mnogi se slažu da je američko zdravstvo jedno od najboljih na svijetu, klima je fantastična, majke imaju sve što im je potrebno i stvari se odvijaju prilično lako", rekla je Valijeva.

Žene iz Istočne Evrope se slažu. I mada kažu da je glavna prednost tako dugog i skupog putovanja kvalitet zdravstvene njege, društveni stavovi im takođe pomažu da donesu tu odluku.

"Trudnoća se u Rusiji posmatra kao bolest. Morate da stalno idete kod ljekara, radite million testova. Ovdje u SAD je lako – uradite ultrazvuk, čujete bebino srce, i slobodni ste do sljedećeg pregleda", kaže Katerina Hramova, takođe porodilja.

Olga Suhanova iz Moskve odlučila je da rodi drugo dijete kada je njena starija kćerka proslavila 20. rođendan.

"Imala sam hitni carski rez. Dopada mi se koliko su ljekari bili profesionalni i koordinisani", kaže Suhanova.

Remberto Santos je ginekolog-akušer sa Kube, koji već 23 godine obavlja porođaje u Majamiju. Kaže da polovina njegovih pacijentkinja dolazi iz Istočne Evrope.

"Pacijentkinje iz Rusije i Ukrajine imaju bolju toleranciju na bol. Neke traže epiduralnu anesteziju ali većina pacijentkinja više voli da ima prirodan porođaj", rekao je Santos.

Buduće mame dobijaju običnu turističku vizu – sve što je potrebno da urade je da dokažu da namjeravaju da se vrate u zemlju porijekla, pokažu povratnu kartu i bankovne izvode.

"U suštini, moraju da dokažu američkim poreskim obveznicima da oni neće morati da plaćaju njihove ljekarske račune", rekla je Valijeva.

Vize se obično izdaju na tri mjeseca. Žene dođu u SAD oko mjesec dana prije termina porođaja, porode se i ostanu još mjesec dana. I dok ih porođajni turizam košta oko 20.000 dolara, mnoge su spremne da plate tu cijenu da bi uživale u svim pogodnostima Majamija prije nego što se opet spakuju i zajedno sa bebama vrate kući.

Porođajni turizam ne praktikuju samo žene iz Istočne Evrope. Hiljade Kineskinja, na primjer, sa istim ciljem svake godine dolazi u SAD. Ova praksa ima protivnike u Americi, ali bi za njeno ukidanje bile potrebna promjena 14. Amandmana američkog Ustava, što je dug i komplikovan proces.

(Glas Amerike)

Komentari / 0

Ostavite komentar