БЛ: Конопљанка и Налдо ријешили "мајку свих дербија"!

Шалкеу дерби Рура за огроман корак ка Лиги шампиона! Фудбалери Шалкеа савладали су највећег ривала Борусију Дортмунд са 2:0 у великом дербију Рурске области.  Рур припада Шалкеу.  Лајпциг опет кикснуо, Борусија лакше дише! Вердер откинуо бод Биковима. . .

Фудбал 15.04.2018 | 21:15
БЛ: Конопљанка и Налдо ријешили "мајку свих дербија"!
"Краљевско плави" су сломили "Милионере" головима Јевгенија Конопљанке и Налда у другом полувремену у Гелзенкирхену.

Шалке се 59. победом у 152. дербију Рура учврстио на другој позицији у Бундеслиги са по четири бода више од Бајера и Дортмунда.

"Фармацеути" и "Милионери" су ипак на одличним позицијама за пласман у Лигу шампиона, имају по четири бода више од Лајпцига који је у последњем недељном мечу ремизирао са Вердером 1:1 у Бремену. 

У следећем колу Шалке гостује "дављенику" Келну, док Борусија игра још један дерби управо против Бајера. Победник ће скоро сигурно "оверити" ЛШ. 

Први овосезонски дерби рурске области је био незабораван (4:4), можда најбољи у историји.

"Краљевско плави" су тада надокнадили чак четири гола заостатка, а данас су у доста "сиромашнијем" дербију 30. кола Бундеслиге на "Фелтинс Арени" "завршили" посао:

ШАЛКЕ - ДОРТМУНД 2:0 (0:0)!

Екипе су у данашњи дерби ушле са различитим "перцепцијама" текуће сезоне. 

У њемачкој фудбалској јавности, а и у европској, влада мишљење да Шалке игра добру сезону.

Краљевско плави су другопласирани са бодом предности испред великог ривала из Дортмунда, док се о првом мјесту не размишља, не само у Гелзенкирхену.

Борусија је протеклих година навикла да води битку са Бајерном, али ипак ове године Баварци су у "свом свијету", па се доста турбулентна сезона "жуто-црних" и треће мјесто не сматрају довољно добрим.

Оно што би "добру" сезону учинило бољом, а "просјечну" добром јесте побједа над највећим ривалом.
Домаћини су много боље отворили утакмицу и већ у 5. минуту озбиљно угрозили гол гостију. Алесандро Шоф је одлично отворио себи простор, снажно шутирао са дистанце али је Роман Бурки феноменалном интервенцијом сачувао своју мрежу.

Гости су средином полувремена узвратили одличним покушајем Марка Ројса из слободног ударца, да би у посљедњим секундама првог дијела срећу окушао и Евхен Конопљанка, али није било промјене резултата.

Репрезентативца Украјине су на истеку полувремена центиметри дијелили од поготка, а након повратка на одмор је "поправио нишан".

Марсел Шмелцер је очајно прихватио лаган пас Омера Топрка, а то је искористио Даниел Калиђури, пробио се до шеснаестерца и упослио Конопљакну који је био немилосрдан за 1:0 у 50. минуту.

А тачку на сигурну побједу Шалкеа са скоро 30 метара на фантастичан начин ставио Налдо у 82. минуту својим шестим голом против Борусије у каријери.

Лајпциг опет кикснуо, Борусија лакше дише! Вердер откинуо бод Биковима...

У дебитантској сезони у Бундеслиги РБ Лајпциг успео је да се докопа Лиге шампиона, али то учешће у елити, па касније наставак у Лиги Европе, могло би скупо да кошта Бикове. Ред Булов клуб ову сезону игра доста лошије од претходне и како тренутно ствари стоје, прошлосезонских успех ће тешко успети да понови. Поготово после новог кикса, овога пута на гостовању у Бремену. 

После Леверкузена који је уништио Лајпциг у прошлом колу (4:1), Вердер је изборио 1:1 са четом Ралфа Хасенхутла и чак био ближи победи. Момци са Везера повели су у 28. минуту поготком штопера Мојсандера, који се нашао на правом месту после праве бомбе Макса Крузеа. Искусни нападач затресао је пречу ударцем са око 20 метара, Гулачи је остао да лежи после параде, а Финац натрчао и ћушнуо лопту у мрежу.   

Имао је Вердер после водћег гола још две, три добре ситуације да суплира предност, но мађарски голман бранио је врло добро. 

Хасенхутл на полувремену у свлачионици оставља задњег везног - Доминика Кајзера, а у игру уводи младог енглеског нападача Адемолу Лукмана. И то му доноси резултат после само пет минута. Лукман на додавање Илсанкера у 50. минуту погађа мрежу Павленке за, испоставиће се, коначних 1:1. 

Имали су и једни и други до краја шансе да дођу до целог плена - Тимо Вернер најбољу у 85. минуту, када је сам изашао пред голмана Вердера - но резултат се више није мењао. 

РБ Лајпциг је сада на минус четири у односу на четвртопласирани Дортмунд, а у наредном колу чега га окршај са Хофенхајмом. После тога Бикови играју са Мајнцом, Волфзбургом и напослетку иду у Берлин. Борусија, чини се, има нешто тежи распоред (Леверкузен, Вердер, Хофенхајм, Мајнц), тако да је трка за ЛИгу шампиона и даље отворена...

Бундеслига, 30. коло: 

Шалке – Дортмунд 2:0 (0:0)
Конопљанка 50, Налдо 82

Вердер – РБ Лајпциг 1:1 (1:0)
Моисандер 28 – Локман 50 

Субота:

Бајерн – Менхенгладбах 5:1 (2:1)
Вагнер 37, 41, Алкантара 51, Алаба 67, Левандовски 82 – Дрмић 9

Б. Леверкузен – Ајнтрахт 4:1 (1:1)
Брант 20, Фоланд 71, 77, 88 – Фабијан 23

Херта – Келн 2:1 (0:1)
Селке 49, 53 – Битенкур 

Хофенхајм – Хамбург 2:0 (2:0)
Гнабри 18, Салаи 27

Штутгарт – Хановер 1:1 (0:0)
Томи 53 – Фулкруг 90+1 

Понедељак:

20:30 Мајнц – Фрајбург

ТАБЕЛА: Бајерн Минхен 75, Шалке 55, Борусија Дортмунд 51, Бајер Леверкузен 51, Лајпциг 47, Хофенхајм 46, Ајнтрахт 46, Борусија Менхенгладбах 40, Штутгарт 39, Аугзбург 37, Херта 39, Вердер 37, Хановер 36, Волфсбург 30, Фрајбург (-1) 30, Мајнц (-1) 27, ХСВ 22, Келн 21.

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар