BL: Konopljanka i Naldo riješili "majku svih derbija"!

Šalkeu derbi Rura za ogroman korak ka Ligi šampiona! Fudbaleri Šalkea savladali su najvećeg rivala Borusiju Dortmund sa 2:0 u velikom derbiju Rurske oblasti.  Rur pripada Šalkeu.  Lajpcig opet kiksnuo, Borusija lakše diše! Verder otkinuo bod Bikovima. . .

Fudbal 15.04.2018 | 21:15
BL: Konopljanka i Naldo riješili "majku svih derbija"!
"Kraljevsko plavi" su slomili "Milionere" golovima Jevgenija Konopljanke i Nalda u drugom poluvremenu u Gelzenkirhenu.

Šalke se 59. pobedom u 152. derbiju Rura učvrstio na drugoj poziciji u Bundesligi sa po četiri boda više od Bajera i Dortmunda.

"Farmaceuti" i "Milioneri" su ipak na odličnim pozicijama za plasman u Ligu šampiona, imaju po četiri boda više od Lajpciga koji je u poslednjem nedeljnom meču remizirao sa Verderom 1:1 u Bremenu. 

U sledećem kolu Šalke gostuje "davljeniku" Kelnu, dok Borusija igra još jedan derbi upravo protiv Bajera. Pobednik će skoro sigurno "overiti" LŠ. 

Prvi ovosezonski derbi rurske oblasti je bio nezaboravan (4:4), možda najbolji u istoriji.

"Kraljevsko plavi" su tada nadoknadili čak četiri gola zaostatka, a danas su u dosta "siromašnijem" derbiju 30. kola Bundeslige na "Feltins Areni" "završili" posao:

ŠALKE - DORTMUND 2:0 (0:0)!

Ekipe su u današnji derbi ušle sa različitim "percepcijama" tekuće sezone. 

U njemačkoj fudbalskoj javnosti, a i u evropskoj, vlada mišljenje da Šalke igra dobru sezonu.

Kraljevsko plavi su drugoplasirani sa bodom prednosti ispred velikog rivala iz Dortmunda, dok se o prvom mjestu ne razmišlja, ne samo u Gelzenkirhenu.

Borusija je proteklih godina navikla da vodi bitku sa Bajernom, ali ipak ove godine Bavarci su u "svom svijetu", pa se dosta turbulentna sezona "žuto-crnih" i treće mjesto ne smatraju dovoljno dobrim.

Ono što bi "dobru" sezonu učinilo boljom, a "prosječnu" dobrom jeste pobjeda nad najvećim rivalom.
Domaćini su mnogo bolje otvorili utakmicu i već u 5. minutu ozbiljno ugrozili gol gostiju. Alesandro Šof je odlično otvorio sebi prostor, snažno šutirao sa distance ali je Roman Burki fenomenalnom intervencijom sačuvao svoju mrežu.

Gosti su sredinom poluvremena uzvratili odličnim pokušajem Marka Rojsa iz slobodnog udarca, da bi u posljednjim sekundama prvog dijela sreću okušao i Evhen Konopljanka, ali nije bilo promjene rezultata.

Reprezentativca Ukrajine su na isteku poluvremena centimetri dijelili od pogotka, a nakon povratka na odmor je "popravio nišan".

Marsel Šmelcer je očajno prihvatio lagan pas Omera Toprka, a to je iskoristio Daniel Kaliđuri, probio se do šesnaesterca i uposlio Konopljaknu koji je bio nemilosrdan za 1:0 u 50. minutu.

A tačku na sigurnu pobjedu Šalkea sa skoro 30 metara na fantastičan način stavio Naldo u 82. minutu svojim šestim golom protiv Borusije u karijeri.

Lajpcig opet kiksnuo, Borusija lakše diše! Verder otkinuo bod Bikovima...

U debitantskoj sezoni u Bundesligi RB Lajpcig uspeo je da se dokopa Lige šampiona, ali to učešće u eliti, pa kasnije nastavak u Ligi Evrope, moglo bi skupo da košta Bikove. Red Bulov klub ovu sezonu igra dosta lošije od prethodne i kako trenutno stvari stoje, prošlosezonskih uspeh će teško uspeti da ponovi. Pogotovo posle novog kiksa, ovoga puta na gostovanju u Bremenu. 

Posle Leverkuzena koji je uništio Lajpcig u prošlom kolu (4:1), Verder je izborio 1:1 sa četom Ralfa Hasenhutla i čak bio bliži pobedi. Momci sa Vezera poveli su u 28. minutu pogotkom štopera Mojsandera, koji se našao na pravom mestu posle prave bombe Maksa Kruzea. Iskusni napadač zatresao je preču udarcem sa oko 20 metara, Gulači je ostao da leži posle parade, a Finac natrčao i ćušnuo loptu u mrežu.   

Imao je Verder posle vodćeg gola još dve, tri dobre situacije da suplira prednost, no mađarski golman branio je vrlo dobro. 

Hasenhutl na poluvremenu u svlačionici ostavlja zadnjeg veznog - Dominika Kajzera, a u igru uvodi mladog engleskog napadača Ademolu Lukmana. I to mu donosi rezultat posle samo pet minuta. Lukman na dodavanje Ilsankera u 50. minutu pogađa mrežu Pavlenke za, ispostaviće se, konačnih 1:1. 

Imali su i jedni i drugi do kraja šanse da dođu do celog plena - Timo Verner najbolju u 85. minutu, kada je sam izašao pred golmana Verdera - no rezultat se više nije menjao. 

RB Lajpcig je sada na minus četiri u odnosu na četvrtoplasirani Dortmund, a u narednom kolu čega ga okršaj sa Hofenhajmom. Posle toga Bikovi igraju sa Majncom, Volfzburgom i naposletku idu u Berlin. Borusija, čini se, ima nešto teži raspored (Leverkuzen, Verder, Hofenhajm, Majnc), tako da je trka za LIgu šampiona i dalje otvorena...

Bundesliga, 30. kolo: 

Šalke – Dortmund 2:0 (0:0)
Konopljanka 50, Naldo 82

Verder – RB Lajpcig 1:1 (1:0)
Moisander 28 – Lokman 50 

Subota:

Bajern – Menhengladbah 5:1 (2:1)
Vagner 37, 41, Alkantara 51, Alaba 67, Levandovski 82 – Drmić 9

B. Leverkuzen – Ajntraht 4:1 (1:1)
Brant 20, Foland 71, 77, 88 – Fabijan 23

Herta – Keln 2:1 (0:1)
Selke 49, 53 – Bitenkur 

Hofenhajm – Hamburg 2:0 (2:0)
Gnabri 18, Salai 27

Štutgart – Hanover 1:1 (0:0)
Tomi 53 – Fulkrug 90+1 

Ponedeljak:

20:30 Majnc – Frajburg

TABELA: Bajern Minhen 75, Šalke 55, Borusija Dortmund 51, Bajer Leverkuzen 51, Lajpcig 47, Hofenhajm 46, Ajntraht 46, Borusija Menhengladbah 40, Štutgart 39, Augzburg 37, Herta 39, Verder 37, Hanover 36, Volfsburg 30, Frajburg (-1) 30, Majnc (-1) 27, HSV 22, Keln 21.

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar