Сјећање на жртве усташког злочина

У Спомен-подручју Доња Градина данас је полагањем вијенаца, те служењем парастоса обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац.

Република Српска 15.04.2018 | 16:24
Сјећање на жртве усташког злочина
На основу ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио међународни центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима убијено и нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности. Великом броју окупљених грађана обратили су се предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић.

"Убијали су нас гдје су стигли, без повода. Очигледно су у томе уживали јер никада нису стали, престали, чули зов и плач мајке и дјетета", казао је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању страдања у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Додик је истакао да је Република Српска створена као одговорност и зов српског народа, а не да се учини зло неком другом народу.



"Република Српска је створена као одговорност и зов Срба, не да учини зло другим народима. Средином деведесетих година нам је покушано да се инпутира да смо покушали некога убијати. Ми смо бранили своју слободу, своје куће и нећемо одустати од ње. Нећемо пасти у страх и илузије стварања друштва на каквом је пропала бивша Југославија. У свијету који је у нереду видимо да је најважније да призивамо мир, међу људима, народима, државама. Мир међу нама, који живимо овдје, да би могли да се рехабилитујемо као нација, народ и да би могли градити наше породице, куће".

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је поручила да се неће дозволити да се страшни злочини почињени у Јасеновцу негирају, оправдавају и забораве.



Гојковић је истакла да, у име сећања на јасеновачке жртве, као и у име младости која долази, сваки дан и на сваком месту морамо гласно да говоримо о страхотама и страдању у једном од најужаснијих концетрационих логора Другог светског рата, како се злочин више никада не би поновио.

У Доњој Градини вијенце су положили и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић и предсједник СДС-а Вукота Говедарица. Говедарица је поручио да је Јасеновац мајка сваког зла на овим просторима.

“Од модерне, европске државе Хрватске тражи се да се коначно и недвосмислено одреди према овом ужасном мјесту и да се најоштрије супротстави сваком покушају да се жртве умање и да ни по коју цијену не допусти да једна наопака и нељудска идеологија и данас налази начине да дигне главу у Републици Хрватској”, поручио је Говедарица.



(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Мргуд

15.04.2018 16:33

Да се бар у помену на страдање ујединимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

15.04.2018 16:33

А зашто се не помиње и велики број настрадалих Бошњака у Јасеновцу или се то намерно прећуткује ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

С4

15.04.2018 19:42

Земљак,није ни вријеме ни мјесто за захебанцију,ипак мало постовања за недузне зртве.

Name

РЕа

15.04.2018 19:49

Поменуто је 500 000 Срба,

Name

РЕ А

15.04.2018 19:54

Извињавам се. уз поменутих 500 000 Срба, споменуто је на десетине хиљада Рома и Јевреја и на десетине хиљада осталих антифашиста. Ту се свакако мислило и на страдале Муслимане у Јасеновачким логорима и то је податак комисије ФНРЈ из 1946

Name

Фор А

15.04.2018 20:56

Да,тацан је овај податак да је у Јасеновцу страдао и одредјен број Босњака(како су их вец звали у оно вријене).Страдали су у главном они који су били за Краља и Отадзбину,Слава Им...

Name

За С4

16.04.2018 09:19

Није заје.. како си ти написао !!! Велики број Бошњака је настрадао у рату и то као цивили али то неком не одговара да се пише о томе !!!

Name

никада ЕУ

15.04.2018 17:09

Моја бака и дјед су протјерани у Олуји са огњиста. Да Хрвате срам буде заувијек за злодјела у име ЕУ-демокрације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСКОРО

15.04.2018 18:06

И моји бака и дидо су протјерани са свог огњишта у рату од стране Срба,а живели смо сви заједно у миру. Ево ја живим рођена од мајке и оца различитих вјероисповијести још увијек ту гдје сам прије живјела, иако су многи жељели да нас нема. Може ли тебе бити срамота за Србе који су починили злочине негдје и некад? Може ли те бити срамота Србина који уби Србина? Ја мислим и увјерена сам да те није срамота! Нека је стид оног ко ради злочине, нека је стид оног ко правда злочине и помаже другоме у њему! Мене није срамота зато што нисам исто што и ти, мене није срамота јер вјерујем у правду и нека свако одговара за свој злочин јер он никада не застарјева! Нека баци камен онај који је без гријеха! Ја те се не бојим!

Name

не заборавите

15.04.2018 18:08

Треба објавити посебно репортажу о логорашу Милету Ристићу из околине Градичке који је приликом пробоја логора у Јасеновцу 1945.године херојски се попео на усташку осматрачницу, голим рукама убио усташу и тако одузетим митраљезом осуо паљбу по усташама. Да није он то учинио број преживјелих јасеновачких логораша би био знатно мањи. Да је још који логораш имао снаге да поступи као он број преживјелих логораша би био знатно већи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киклоп

15.04.2018 18:17

Ко год прецуткује Сребреницу, нека цути о Јасеновцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

15.04.2018 18:18

Ста је сад неки дан сте са устасама јели и пили дан формирања устаске дрзаве.Срби моји отрезни те се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгец

15.04.2018 18:59

Ако би неко могао да каже шта би са оном архивском грађом из Јасеновца, неко ју је предао или продао некоме , а ја не могу да се сјетим ко и коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

16.04.2018 01:17

Опамети Србе, да никад и никоме непада напамет да да документа о насим страдањима, доста је сатанизације а сто се тиче ЈАСЕНОВАЦКЕ граде нека се Додик стиди пред Богом и народом, како га није Срамота отићи у Доњу Градину?

Name

Борац

15.04.2018 19:09

Како ову неморалну креатуру од предсједника није срамота доћи и држати говор страдалницима и њиховим наследницима а предао је јасеновачку грађу крвницима. Да има иједну људску особину и кап морала никад се ту неби појављивао и глумио заштитника нашег народа,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дезерт-Ер

15.04.2018 20:14

Да будем искрен,познавајуци Србе,којима и сам припадам,мислим да це то они ипак боље цувати од нас.У Ватикану се и дан данас цувају сва документа из времена ,,инквизиције,,.

Name

Милораде

16.04.2018 01:25

Бруко, шта уцини, чујеш ли јауке, ,крик, бол мајки, јаук недузне дјеце? бруко ја потицем из породице, хоцу реци да су ми са оцеве и мајцине стране страдали у Јасеновцу,ја ти никако немогу опростити.

Name

@Бањалуцанин

15.04.2018 19:49

А не би данас Аце Аклександра Великог,видим Нико не поставља питање,изгледа да је поцео да слуса Меркелове упуте да се сведе на најмању мјеру друзење са Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован Дучић

16.04.2018 00:16

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ОДГОВОРИТЕ