Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

U Spomen-području Donja Gradina danas je polaganjem vijenaca, te služenjem parastosa obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac.

Republika Srpska 15.04.2018 | 16:24
Sjećanje na žrtve ustaškog zločina
Na osnovu ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio međunarodni centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima ubijeno i nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. Velikom broju okupljenih građana obratili su se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

"Ubijali su nas gdje su stigli, bez povoda. Očigledno su u tome uživali jer nikada nisu stali, prestali, čuli zov i plač majke i djeteta", kazao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju stradanja u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Dodik je istakao da je Republika Srpska stvorena kao odgovornost i zov srpskog naroda, a ne da se učini zlo nekom drugom narodu.



"Republika Srpska je stvorena kao odgovornost i zov Srba, ne da učini zlo drugim narodima. Sredinom devedesetih godina nam je pokušano da se inputira da smo pokušali nekoga ubijati. Mi smo branili svoju slobodu, svoje kuće i nećemo odustati od nje. Nećemo pasti u strah i iluzije stvaranja društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija. U svijetu koji je u neredu vidimo da je najvažnije da prizivamo mir, među ljudima, narodima, državama. Mir među nama, koji živimo ovdje, da bi mogli da se rehabilitujemo kao nacija, narod i da bi mogli graditi naše porodice, kuće".

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je poručila da se neće dozvoliti da se strašni zločini počinjeni u Jasenovcu negiraju, opravdavaju i zaborave.



Gojković je istakla da, u ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu moramo glasno da govorimo o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncetracionih logora Drugog svetskog rata, kako se zločin više nikada ne bi ponovio.

U Donjoj Gradini vijence su položili i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica. Govedarica je poručio da je Jasenovac majka svakog zla na ovim prostorima.

“Od moderne, evropske države Hrvatske traži se da se konačno i nedvosmisleno odredi prema ovom užasnom mjestu i da se najoštrije suprotstavi svakom pokušaju da se žrtve umanje i da ni po koju cijenu ne dopusti da jedna naopaka i neljudska ideologija i danas nalazi načine da digne glavu u Republici Hrvatskoj”, poručio je Govedarica.



(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Мргуд

15.04.2018 16:33

Да се бар у помену на страдање ујединимо.

ODGOVORITE
Name

A

15.04.2018 16:33

A zašto se ne pominje i veliki broj nastradalih Bošnjaka u Jasenovcu ili se to namerno prećutkuje ?

ODGOVORITE
Name

S4

15.04.2018 19:42

Zemljak,nije ni vrijeme ni mjesto za zahebanciju,ipak malo postovanja za neduzne zrtve.

Name

REa

15.04.2018 19:49

Pomenuto je 500 000 Srba,

Name

RE A

15.04.2018 19:54

Izvinjavam se. uz pomenutih 500 000 Srba, spomenuto je na desetine hiljada Roma i Jevreja i na desetine hiljada ostalih antifašista. Tu se svakako mislilo i na stradale Muslimane u Jasenovačkim logorima i to je podatak komisije FNRJ iz 1946

Name

For A

15.04.2018 20:56

Da,tacan je ovaj podatak da je u Jasenovcu stradao i odredjen broj Bosnjaka(kako su ih vec zvali u ono vrijene).Stradali su u glavnom oni koji su bili za Kralja i Otadzbinu,Slava Im...

Name

Za S4

16.04.2018 09:19

Nije zaje.. kako si ti napisao !!! Veliki broj Bošnjaka je nastradao u ratu i to kao civili ali to nekom ne odgovara da se piše o tome !!!

Name

nikada EU

15.04.2018 17:09

Moja baka i djed su protjerani u Oluji sa ognjista. Da Hrvate sram bude zauvijek za zlodjela u ime EU-demokracije!

ODGOVORITE
Name

USKORO

15.04.2018 18:06

I moji baka i dido su protjerani sa svog ognjišta u ratu od strane Srba,a živeli smo svi zajedno u miru. Evo ja živim rođena od majke i oca različitih vjeroispovijesti još uvijek tu gdje sam prije živjela, iako su mnogi željeli da nas nema. Može li tebe biti sramota za Srbe koji su počinili zločine negdje i nekad? Može li te biti sramota Srbina koji ubi Srbina? Ja mislim i uvjerena sam da te nije sramota! Neka je stid onog ko radi zločine, neka je stid onog ko pravda zločine i pomaže drugome u njemu! Mene nije sramota zato što nisam isto što i ti, mene nije sramota jer vjerujem u pravdu i neka svako odgovara za svoj zločin jer on nikada ne zastarjeva! Neka baci kamen onaj koji je bez grijeha! Ja te se ne bojim!

Name

ne zaboravite

15.04.2018 18:08

Treba objaviti posebno reportažu o logorašu Miletu Ristiću iz okoline Gradičke koji je prilikom proboja logora u Jasenovcu 1945.godine herojski se popeo na ustašku osmatračnicu, golim rukama ubio ustašu i tako oduzetim mitraljezom osuo paljbu po ustašama. Da nije on to učinio broj preživjelih jasenovačkih logoraša bi bio znatno manji. Da je još koji logoraš imao snage da postupi kao on broj preživjelih logoraša bi bio znatno veći.

ODGOVORITE
Name

kiklop

15.04.2018 18:17

Ko god precutkuje Srebrenicu, neka cuti o Jasenovcu.

ODGOVORITE
Name

dzoo

15.04.2018 18:18

Sta je sad neki dan ste sa ustasama jeli i pili dan formiranja ustaske drzave.Srbi moji otrezni te se.

ODGOVORITE
Name

Dragec

15.04.2018 18:59

Ako bi neko mogao da kaže šta bi sa onom arhivskom građom iz Jasenovca, neko ju je predao ili prodao nekome , a ja ne mogu da se sjetim ko i kome.

ODGOVORITE
Name

Boze

16.04.2018 01:17

Opameti Srbe, da nikad i nikome nepada napamet da da dokumenta o nasim stradanjima, dosta je satanizacije a sto se tiče JASENOVACKE grade neka se Dodik stidi pred Bogom i narodom, kako ga nije Sramota otići u Donju Gradinu?

Name

Borac

15.04.2018 19:09

Kako ovu nemoralnu kreaturu od predsjednika nije sramota doći i držati govor stradalnicima i njihovim naslednicima a predao je jasenovačku građu krvnicima. Da ima ijednu ljudsku osobinu i kap morala nikad se tu nebi pojavljivao i glumio zaštitnika našeg naroda,

ODGOVORITE
Name

Dezert-Er

15.04.2018 20:14

Da budem iskren,poznavajuci Srbe,kojima i sam pripadam,mislim da ce to oni ipak bolje cuvati od nas.U Vatikanu se i dan danas cuvaju sva dokumenta iz vremena ,,inkvizicije,,.

Name

Milorade

16.04.2018 01:25

Bruko, šta ucini, čuješ li jauke, ,krik, bol majki, jauk neduzne djece? bruko ja poticem iz porodice, hocu reci da su mi sa oceve i majcine strane stradali u Jasenovcu,ja ti nikako nemogu oprostiti.

Name

@Banjalucanin

15.04.2018 19:49

A ne bi danas Ace Akleksandra Velikog,vidim Niko ne postavlja pitanje,izgleda da je poceo da slusa Merkelove upute da se svede na najmanju mjeru druzenje sa Dodikom.

ODGOVORITE
Name

Jован Дучић

16.04.2018 00:16

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ODGOVORITE