"Убијали су нас гдје су стигли"

"Убијали су нас гдје су стигли, без повода. Очигледно су у томе уживали јер никада нису стали, престали, чули зов и плач мајке и дјетета", казао је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању страдања у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Република Српска 15.04.2018 | 13:20
"Убијали су нас гдје су стигли"
Додик се обратио пред многим званичницима који су присуствовали манифестацији, казавши да је као дјечак спознао шта су туга и страх управо због Јасеновца.

"Покушавам да савладам своју тугу коју сам научио још као дјечак када ме је деда довео овдје у Јасеновац и нисам схватао о чему се ради. Касније сам схватио да је тај осјећај био страх, страх од усташа, од НДХ-а која се увукла у моје биће и биће свих људи овог краја као доминантан однос према стравичном режиму који је гнусно побио наше сународнике: Србе, Јевреје, Роме, људе који друкчије мисле. То је био државни пројект НДХ за који никада нико није одговарао и који данас нема званичну категоризацију као геноцид", казао је и наставио:

"Овдје сам долазио сваке године и прије него сам постао ово што јесам, ово мјесто је увијек тјерало човјека да заћути јер нема шта да каже. Сада знам да морамо да говоримо о овоме да не би било заборављено, однешено на тамна мјеста историје. Да се не би поновила ужасна бол и јаук који су могли само да чују крошње и небо иза нас. Народ који је изашао из првог великог рата потпуно девастиран, није имао ни прилику да се опорави, а стигао је други велики рат који је наставио исту причу. Убијање и страдање Срба. Убијали су нас гдје су стигли, без повода. Очигледно су у томе уживали јер никада нису стали, престали, чули зов и плач мајке и дјетета. Само једна мала група од 1.100 преживјелих у априлу 1945. године када је свијет већ знао да је крај рата. Њих 1.100 је у десет сати ујутро кренуло да се пробију и изађу из логора, да омогуће да живот тече и створе потомке".

Додик је казао да је српски народ страдао због двије ствари: страха и илузије.

"У овој општини 20 година послије није било мушког регрута из српског народа јер су сви били побијени, у логору за дјецу. 35.000 козарачке дјеце је убијено и нестало. Требало је обновити живот, често сам питао како је могуће да једна група усташа преко ријеке држи заробљеним и побије толико људи? Како се нико није побунио? Схватио сам скоро да су Срби страдали због двије страшне ствари: страха и илузије. Страх од тог монструозног мјеста одсјецао је било какву снагу за било какав отпор. Није било могуће да било који припадник нашег народа може да разумије да дојучерашње комшије желе ликвидирати један народ. Многи су знали и нису могли ништа".

"Неколико стотина је успјело да прође већ припремљене митраљезе, окрвављене ножеве и све оно што су нам чинили. За Србе је направљено посебно оружје "србосјек" које је направљено да би се Срби брже убијали и да би им се лакше вадили очи. Комунистичка Југославија је тај други фактор, илузија. Срби су увијек страдали тамо гдје нису имали државу", истакао је Додик.

Додао је да је Република Српска створена као одговорност и зов српског народа, а не да се учини зло неком другом народу.

"Република Српска је створена као одговорност и зов Срба, не да учини зло другим народима. Средином деведесетих година нам је покушано да се инпутира да смо покушали некога убијати. Ми смо бранили своју слободу, своје куће и нећемо одустати од ње. Нећемо пасти у страх и илузије стварања друштва на каквом је пропала бивша Југославија. У свијету који је у нереду видимо да је најважније да призивамо мир, међу људима, народима, државама. Мир међу нама, који живимо овдје, да би могли да се рехабилитујемо као нација, народ и да би могли градити наше породице, куће".

Додик је додао да жели да тежи ка миру и стабилности.

"Ми смо припадници српског народа који је мирољубив и тежи стабилности и миру. Желим да се завјетујемо на живот, на миран живот на овим просторима. Ако не можемо да живимо заједно са онима за које смо мислили, можемо живјети у миру једни крај других. Морам позвати на мир међу нама, међу људима, међу народима. Нека живи мир, Република Српска, Србија, српски народ".

(Н1)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Реалитиц

15.04.2018 11:30

Додик=Смрт=Сиротиња=Незапосленост=Пљацка=Непотизам=АПОКАЛИПСА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

15.04.2018 11:50

Некад усташе данас Миле и његова екипа! Ту су негдје по броју несталих Срба са ових простора!

Name

А ЈЕ Ц

15.04.2018 13:00

Пропали месар миле кмечи ли кмечи и користи овај дан за предизборно лапрдање.Чуј сузе му теку низ леђа за ове мученике.Смрад један гофно од човјека!

Name

Ок

15.04.2018 14:02

Цитирам , Овдје сам долазио сваке године и прије него сам постао ово што јесам, реце Миле Ронхил. Које лицемјерство и која лаз,опет је поцео предизборну кампању.

Name

алас

15.04.2018 16:49

Ал земљаце миле побједјује упамти ста сати рекао!!!

Name

Горан

15.04.2018 18:37

Па хрвати су убили милион Срба за сто година, протерали и покатоличили насилно остале, попалили куће и опљачкали.хрвати су то радили, шта је спорно у Додиковом говору

Name

Милина

15.04.2018 11:40

Свети Саво,који си по Додику убијен на Врачару,шта овај лаже.Прво реци ако је то тако одкуд ти са Човићем и гдје је јасеновачка грађа.Срамотно је на костима прадједова овако и на овај начин политичарити.Ради таквих вођа српски народ је завађен са сваким и имао је шансу да постане велики народ,међутим ратови и страдања су то онемогуцили.Велико си ти манипулатор До-До.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

15.04.2018 13:59

Сад као тузан а неки дан тј 10 априла у Мостару под слоганом јесмо ли спремни славио је заједно са Вуцицем дан НДХ тих истих устаса.

Name

100

15.04.2018 14:26

СЛАВА И ВЈЕЧНИ МИР СВИМА НЕВИНО СТРАДАЛИХ НА ОВОМ СТРАТИСТУ. ЗАБОРАВИТ ГА НЕ СМИЈЕМО КАО ВЈЕЦНУ ОПОМЕНУ ДА СЕ НИКАДА И НИГДЈЕ НЕ ДОГОДИ.

Name

Хуља

15.04.2018 11:43

Ко те не зна скупо би те платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

15.04.2018 11:46

Деда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2018 13:56

Мисли " Дида " омакло му се.

Name

Марко

15.04.2018 11:46

Лицемјер а он лицно предао оригиналну архивску градју Јасеновца Американцима цитај Загребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

16.04.2018 01:46

Ова брука у Доњој Градини, кукавце црни шта уради ?Бруко ниста ти није свето, ма ти си Милораде кад.

Name

yугословен

15.04.2018 11:51

КО ПОБИ СРБЕ ЈЕ ЛИ МУСЛИМАНИ ИЗ БОСНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

15.04.2018 11:52

Фуј ко држи говор о жртвама.Ево дроб ми се преврче и поврачами се.чим чујем слов М или Д.Па ово је одвратно.Како јадно мизерно.Модерни убица Србског народа. Држи говор о страдању и злочину како јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

15.04.2018 11:58

А Јасеновацка градја пресједнице. Дали стварно мислис да ова твоја прица висе пролази код народ дали мислис да сви имамо амнезију. ? Дали мислис да смо толико глупи и невидимо пљацку и криминал , да неосјецамо биједу и тугу коју си нам донијо ових година твоје владавине, да смо срецни кад нам дјеца одлазе или недај бозе кад буду претуцена ,избосена , убијена. Дали те икад бар на трен заболе сузе српских мајки или мислис да је мајка само твоја мајка и твоја супруга. Доста је висе пресједнице невјерујемо ти висе ни ријеци нити једног слова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јасеновац

15.04.2018 12:02

Гдје сада комарица бискуп бањалуцки и моњсињор пуљиц да се бар удостоје и извину у име њихових фратара који су били кољаци у јасеновцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јасеновац

15.04.2018 12:48

Мало си погријесио,умјесто Комарице и осталих црквених слузбеника,требао је пајдас Драган Цовиц доци и заједно са јараном Додиком полозити цвијеце.Они су изгледа јарани само кад је плијен у питање и удрузивање на рацун Босњака,процитана су они прица.Као Босњак сматрам да су требали бити највиси политицки представници испред сва три народа како тамо,тако и на свим другим мјестима гдје су невини гинули.

Name

Турбоскара

16.04.2018 04:58

А гдје водја и спасилац Срба Србски брат Драган Човић,А да даје конституивност србима на територији ХДЗ у бих.Предводник срба брат драган и ХДЗ.е ово има само код нас.Ето колико нас воли да се није уфостојио дочи и поклонити бар жртвама.А боље и да није ни овај наш баја Опет је то огромно понижење жртава слушати небулозе и лажи и предизборну кампању МД.Фуј

Name

доми

15.04.2018 12:10

Лицемјерство, до бола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

15.04.2018 12:11

Срам вас било,нисте бољи од њега када овде тако коментарисете...ниста вам није свето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!!!!!

15.04.2018 13:14

Ко каже да нам није свето?Ал чињеница је да нас и данас протјерују из Б.Луке ,ко и за вријеме ндх ,само другим методама.Пљачка економских ресурса,обогаљивање привреде,криминал у институцијама заштите и правде,па шта је то него присиљавање на одлазак!!!Ево сад све чешће неки људи отворено туку,пријете па и убијају без судских епилога! Замислите како изгледа,кад криминалац који има заштиту у полицији насрне на жртву ?А ти миљеници полиције су још уз све то доказани непријатељи РС,доказани у протеклом рату?Само није крива та шака туђинске власти,већ полтрони НАШИ на свим нивоима,који за ситне уступке продаше и издаше све!!!

Name

Бас

15.04.2018 12:14

Твоји преци из Западне Херцеговине , према томе пссст !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серб

15.04.2018 13:13

Које лицемјерство овога што јасеновачки грађу "уступи" јел има ко нормалан па да му вјерује.Ђе му је Човић данас.Није ни чудо што се нама ово све дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

15.04.2018 13:26

Хало будалетине,мозе ли бар кад је оваква тема у питању,без додика?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

15.04.2018 14:51

Паметно зборис Миле. РС је створио неко други , ти тад ниси био ту ,а ово сто ти нудис је "илузија" о којој прицас . Срби имају своје цркве по Њемацкој и по Америци и ти Срби имају 3 и висе дјеце . Њихова дјеца имају услове да имају дјецу . Ста ти нудис ? Себи и својима по "килу злата" а остали за 500 марака да раде код твојих феудалаца и сањају о српској дрзави, хране дјецу која треба да гину кад се ти једном напунис као брод и покупис прње као деведесетих. Ко год ти дао глас на ту супљу прицу рука му одпала .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

15.04.2018 18:35

Игоре браво,све тачно и једноставно само не знам има ли смисла овом јадном полтронисаном сљаму иста говорити.

Name

Игор

15.04.2018 14:51

Паметно зборис Миле. РС је створио неко други , ти тад ниси био ту ,а ово сто ти нудис је "илузија" о којој прицас . Срби имају своје цркве по Њемацкој и по Америци и ти Срби имају 3 и висе дјеце . Њихова дјеца имају услове да имају дјецу . Ста ти нудис ? Себи и својима по "килу злата" а остали за 500 марака да раде код твојих феудалаца и сањају о српској дрзави, хране дјецу која треба да гину кад се ти једном напунис као брод и покупис прње као деведесетих. Ко год ти дао глас на ту супљу прицу рука му одпала .

ОДГОВОРИТЕ
Name

зонасумрака

15.04.2018 17:14

Људи моји ста се ово десава са насим народом. устаса поријеклом са Купреса нам дрзи слово у сред Градине како зали за убијеним народом. Несретним муценицима се испод земље кости окрецу данас. Није доста сто су их убијали маљевима,кували у казанима,сјекли уси, а сад су доцекали да им дрзи слово исти онај који је оригинална свједоцанства о њиховом страдању предао њиховим крвницима. Не треба бити злосутан,али цини ми се да ово неце на добро изаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

15.04.2018 18:38

Хоће ,хоће ријешице се Срби и њега свему дођје крај.Имали смо ми свашта у својој историји али ево нас ту смо живи и здрави.