Неће бити нових удара на Сирију?

Удар који су ноћас извршиле САД, Велика Британија и Француска могао би да буде увод у завршницу рата, а савезнице ће се вјероватно уздржати нових удара како би се избјегле грешке попут оне из Југославије, пише британски “Гардијан”.

Свијет 14.04.2018 | 22:53
Неће бити нових удара на Сирију?
Војна операција у Сирији коју су ноћас повеле Сједињене Америчке Државе уз подршку Велике Британије и Француске, била је лимитирана, кратка и оштра интервенција против мета које су наводно повезане са хемијским оружјем, пише “Гардијан”, преноси Блиц.рс.

Према изјавама званичника даљи напади нису у плану ако сиријски предсједник Башар ал-Асад не почини нове хемијске нападе у будућности.

Како пише британски “Гардијан”, иако је протеклих дана било најава да би удари могли да започну Трећи свјетски рат, та опција није била ни близу. Ипак, западни званичници истичу да је напад јачи од прошлогодишњег, када је са 59 “томахавк” ракета уништено 20 одсто сиријске авијације.

Данашњи напад био је дупло већег обима, а употребљени су и авиони. Гађане су авио-базе, истраживачки центар и складишта у којима су наводно припремана хемијска оружја. Британски лист пише да је главни циљ, осим упозорења Асаду, био и да се што је више могуће избјегну позиције руске и иранске војске, како се сукоб не би распламсао.

Упркос реторици Москве да ће одговорити на напад, Русија као и САД жели да избјегне директан конфликт, дијелом зато што је у готово сваком сегменту осим нуклеарном, бројно надјачана у односу на Америку.

САД за војску издвајају 550 милијарди долара годишње у односу на руских 70 милијарди, а у односу на 20 америчких носача авиона Москва располаже само једним. Уколико Русија покуша одмазду то би пре могло да буде кроз неки вид сајбер-рата, прије него отвореног сукоба, пише “Гардијан”.

Ипак, да би се избјегао сукоб САД су на вријеме обавјестиле Русију о нападу. Циљ Америке, како је Трамп најавио прије наводног хемијског инцидента у Думи, је да напусти Сирију чим ИСИС буде потпуно поражен.

Овај напад не мијења тај став, а није изведен ни са циљем промјене режима.

Асад може да буде задовољан исходом удара који је, сва је прилика, причинио мању штету од прошлогодишњег. У данашњем удару није било жртава, а сиријски медији јављају да су три особе повријеђене у Хомсу.

Ударом су задовољне и савезнице, САД, Британија и Француска, које су избегле софистицирану руску ваздушну одбрану. Такође су избјегли и сиријски ПВО који је наводно у фебруару оборио израелски авион.

Други ризик је да су ракете које су погодиле хемијско оружје могле да распрше отров међутим, британски стручњаци рекли су да је ризик минималан. Како су рекли хемијска оружја би прије била разнета него дисперзована.

– Најбољи начин да се униште хемијска оружја је да се разнесу – рекао је Хамиш де Бретон-Гордон, британски експерт за хемијско оружје и члан НАТО тима.

Ипак, највећи ризик би био погађање руских или иранских војника, или грешка која би довела до цивилних жртава. Иако САД и Велика Британија тврде да су ракете данас много прецизније и паметније, грешке се дешавају. Током рата у Ираку 1991. године погођено је склониште ал-Амиријах у Багдаду када је убијено више од 400 цивила. Такође 1999. године током бомбардовања Југославије НАТО авијација је погодила амбасаду Кине у Београду, када су погинула тројица кинеских новинара.

Да би избјегли да погоде Русе, Иранце или цивиле САД, Велика Британија и Француска су се одлучиле да гађају мете за које су вјеровали да су довољно удаљене. Спекулације да је свијет на ивици свјетског рата вјероватно ће се показати као неосноване.

(Блиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Цаво Хугез

14.04.2018 21:01

Ако је пола од овога истина свако нормалан зна о цему се ради.А,ви ситна буруанијо ратујте,будите патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОЈКО

15.04.2018 09:13

Трумпе сад не одустај.Докрајци то са јос једном серијом.

Name

сyриа

14.04.2018 21:07

цим ово цујем знам да це напада бити сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј Југославија

14.04.2018 21:09

Цуј греске у Југославији.Па зар нисте ви безгресни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реха

14.04.2018 21:20

Па не мозе ни бити јер је Русија издала саопштење, а и Сиријска војска је све томахавке оборила тако да це сад Американци добро да размисле о новом нападу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2018 23:11

Ма немој,оборила је њих Америка ђе треба.

Name

Грделицка Клисура

14.04.2018 22:06

Погодити путницки воз пун цивила и то назвати колетералном стетом а Војислава Сесеља осудити на 10 година затвора зато сто су се тамо у неким Хртковцима људи у кафани потукли и један је настрадао,па мислим стварно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

14.04.2018 22:56

Ма Асаду је свеједно када га овако Руси бране Путин загрми и нема висе напада

ОДГОВОРИТЕ
Name

греске

14.04.2018 23:59

Њима су биле греске у србији зато нису смели да објаве коликосу авијона изгубили у нападу на србију туклису србију али им србски народ се није покоријо то њима смета инат и пркос србског народа нису смели уци војницком цизмом у србију сто не објаве колико су авијона изгубили у нападу на србију

ОДГОВОРИТЕ
Name

да,да

15.04.2018 20:16

Срби су победили, стета сто изгубисе Косово

Name

Договор

15.04.2018 06:41

И вук сити и овце на броју, тако би се могло ово описати. Трамп и савезници су "морали" тући Сирију, није било жртава,а они показали силу и зубе. Сви задовољни. Договор САД-Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

15.04.2018 08:06

Наравно да неће! Ово је била договорена стратегија да Америка не изађе тотално понижена из конфликта. Напад није нанео никакву штету Сиријцима и нема никакав утицај на исход рата, а Америци је дата шанса да не оде тотално понижена. Само, тешко је то објаснити приглупим особама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

15.04.2018 10:43

Хахаха добили по њусци и одма повлацење,такве силе ипале преко 100 ракета,а стармодни Руски систем обори висе од 70%...

ОДГОВОРИТЕ