Региону треба чвршћа сарадња

"Танка је линија између мира и рата и зато нам је потребна што чвршћа и боља сарадња, више разговора и преговарања између наших земаља како би смо очували регионални мир и стабилност Процес сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) у томе игра јако важну улогу”, казао је предсједавајући Представничког дома Парламентар БиХ Младен Босич у обраћању на пленарној сједници ПС СЕЕЦП-а у Љубљани.

Босна и Херцеговина 14.04.2018 | 16:16
Региону треба чвршћа сарадња
Констатујући са жаљењем да је овај регион имао веома бурну прошлост који су обиљежили бројни сукоби и страдање, Босић је рекао да су грађани и највеће жртве превирања великих сила које играју своје игре на нашем тлу.

"Свједоци смо трагичних дешавања у Сирији, новог третмана за глобални мир која показују колико је опасно поларизовати данашњи свијет", казао је Босић, наводечи да је танка линија између мира и рата и да је зато потребна што чвршћа и боља сарадња, више разговора и преговарања између земаља како би очували регионални мир и стабилност, а СЕЕЦП у томе игра јако важну улогу.

"Безбједност и стабилност тренутно су један од највећих изазова", казао је Босић, наглашавајући важност чвршће регионалне сарадње у рјешавању кључних проблема.

Босић, који предводи парламентарну делегацију БиХ на дводневном засједању Процеса сарадње у југоисточној Европи, је указао и на важност одлучније борбе против криминала и корупције, те указао на проблем нарастајућег популизма, “јаких" лидера и подривања демократских институција.

„Злочин не познаје границе, а организовани криминал, корупција и прање новца су велики проблем у БиХ. Умјесто да заврше иза решетака, корумпирани политичари и криминалци постају угледни инвеститори, а због слабе перспективе масовно је исељавање грађана, прије свега младих", казао је Босић, наводећи да је неопходна снажнија подршка Европе, размјена искустава и боља регионална сарадња у сузбијању криминала, корупције и осталих девијација које нагризају друштво.

"Такође смо свједоци све већег популизма и појаве тзв „јаких лидера" који желе да буду изнад државе и институција. Тако парламенти постају алат за спровођење одлука „јаких лидера", што подрива плурализам и демократске институције. То би у будућности могло да буде пријетња миру и зато је неопходно јачати улогу парламената, промовисати парламентарну сарадњу и парламентарну дипломатију у региону“, казао је Босић.

Према његовим ријечима, приступање БиХ Европској Унији је много више од чланства, већ питање стабилности и дистанцирања од прошлости.

"Зато је јако важно пружити снажну подршку БиХ и земљама региона пуноправном чланству у ЕУ, борби против сиромаштва, смањењу неједнакости, те заустављању одлива мозгова, дигитализацији и модернизацији друштва, казао је Босић у обраћању на пленарном засједању Процеса сарадње у југоисточној Европи.

БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

права порука

14.04.2018 14:22

У преводу казе цовијек треба бити цовијек и остати вјерам своме комсији па ко год да је он србин босњак хрват и нико нам није близи од насег комсије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.04.2018 14:33

Слушајмо битангу додика...он има бре да побједи и ЕУ И НАТО и све шта му стане на пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.04.2018 14:57

Баш тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

14.04.2018 15:09

Босић је све рекао онако како јест. Народе упамет се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Им

14.04.2018 15:52

Свака цаст Босицу свака ти је на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.04.2018 18:26

Човјек је све рекао. ми смо само мета за поткусуривање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

14.04.2018 19:17

БосиЦ је раyуман политицар. Паметно говори. Оваквих људи треба у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агресор

14.04.2018 20:40

Ста казете,регион,имали смо ми своје име,и то лијепо,Југославија.У мјесто да ми друге захебавамо сада нас други захебавају.Хвала лијепо.

ОДГОВОРИТЕ