Regionu treba čvršća saradnja

"Tanka je linija između mira i rata i zato nam je potrebna što čvršća i bolja saradnja, više razgovora i pregovaranja između naših zemalja kako bi smo očuvali regionalni mir i stabilnost Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u tome igra jako važnu ulogu”, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentar BiH Mladen Bosič u obraćanju na plenarnoj sjednici PS SEECP-a u Ljubljani.

Bosna i Hercegovina 14.04.2018 | 16:16
Regionu treba čvršća saradnja
Konstatujući sa žaljenjem da je ovaj region imao veoma burnu prošlost koji su obilježili brojni sukobi i stradanje, Bosić je rekao da su građani i najveće žrtve previranja velikih sila koje igraju svoje igre na našem tlu.

"Svjedoci smo tragičnih dešavanja u Siriji, novog tretmana za globalni mir koja pokazuju koliko je opasno polarizovati današnji svijet", kazao je Bosić, navodeči da je tanka linija između mira i rata i da je zato potrebna što čvršća i bolja saradnja, više razgovora i pregovaranja između zemalja kako bi očuvali regionalni mir i stabilnost, a SEECP u tome igra jako važnu ulogu.

"Bezbjednost i stabilnost trenutno su jedan od najvećih izazova", kazao je Bosić, naglašavajući važnost čvršće regionalne saradnje u rješavanju ključnih problema.

Bosić, koji predvodi parlamentarnu delegaciju BiH na dvodnevnom zasjedanju Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, je ukazao i na važnost odlučnije borbe protiv kriminala i korupcije, te ukazao na problem narastajućeg populizma, “jakih" lidera i podrivanja demokratskih institucija.

„Zločin ne poznaje granice, a organizovani kriminal, korupcija i pranje novca su veliki problem u BiH. Umjesto da završe iza rešetaka, korumpirani političari i kriminalci postaju ugledni investitori, a zbog slabe perspektive masovno je iseljavanje građana, prije svega mladih", kazao je Bosić, navodeći da je neophodna snažnija podrška Evrope, razmjena iskustava i bolja regionalna saradnja u suzbijanju kriminala, korupcije i ostalih devijacija koje nagrizaju društvo.

"Takođe smo svjedoci sve većeg populizma i pojave tzv „jakih lidera" koji žele da budu iznad države i institucija. Tako parlamenti postaju alat za sprovođenje odluka „jakih lidera", što podriva pluralizam i demokratske institucije. To bi u budućnosti moglo da bude prijetnja miru i zato je neophodno jačati ulogu parlamenata, promovisati parlamentarnu saradnju i parlamentarnu diplomatiju u regionu“, kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima, pristupanje BiH Evropskoj Uniji je mnogo više od članstva, već pitanje stabilnosti i distanciranja od prošlosti.

"Zato je jako važno pružiti snažnu podršku BiH i zemljama regiona punopravnom članstvu u EU, borbi protiv siromaštva, smanjenju nejednakosti, te zaustavljanju odliva mozgova, digitalizaciji i modernizaciji društva, kazao je Bosić u obraćanju na plenarnom zasjedanju Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

prava poruka

14.04.2018 14:22

U prevodu kaze covijek treba biti covijek i ostati vjeram svome komsiji pa ko god da je on srbin bosnjak hrvat i niko nam nije blizi od naseg komsije....

ODGOVORITE
Name

Marko

14.04.2018 14:33

Slušajmo bitangu dodika...on ima bre da pobjedi i EU I NATO i sve šta mu stane na put.

ODGOVORITE
Name

Marko

14.04.2018 14:57

Baš tako!

ODGOVORITE
Name

Milena

14.04.2018 15:09

Bosić je sve rekao onako kako jest. Narode upamet se!

ODGOVORITE
Name

Im

14.04.2018 15:52

Svaka cast Bosicu svaka ti je na mjestu.

ODGOVORITE
Name

BL

14.04.2018 18:26

Čovjek je sve rekao. mi smo samo meta za potkusurivanje.

ODGOVORITE
Name

Radenko

14.04.2018 19:17

BosiC je rayuman politicar. Pametno govori. Ovakvih ljudi treba u politici.

ODGOVORITE
Name

Agresor

14.04.2018 20:40

Sta kazete,region,imali smo mi svoje ime,i to lijepo,Jugoslavija.U mjesto da mi druge zahebavamo sada nas drugi zahebavaju.Hvala lijepo.

ODGOVORITE