Умро режисер Милош Форман

Добитник Оскара за филмска ремек-дјела "Лет изнад кукавичијег гнијезда" и "Амадеус" режисер Милош Форман умро је у 86 години живота, објавили су свјетски медији.

Свијет 14.04.2018 | 09:49
Умро режисер Милош Форман
Новинска агенција ЦТК наводи да је Форман, који је живио у Сједињеним Америчким Државама, умро изненада у петак, послије кратке болести.

"Он је преминуо тихо, окружен својом породицом и његових најближих људи," рекла је Форманова супруга Мартина. 

Форман је рођен у граду Часлава источно од Прага 18. фебруара 1932. године, као син Ане Форман, која је водила љетњи хотел, и Рудолфа Формана, професора. Родитељи су му били протестанти. Отац му је ухапшен за дијељење забрањених књига током нацистичке окупације и умро 1944. године у Бухенвалду, а мајка му је умрла у Аушвицу 1943. Форман је за то вријеме живио код родбине и тек касније открио да је његов прави отац био јеврејски архитекта.

Након рата, Форман је похађао наставу на факултету „Краљ Џорџ“ (енгл. Кинг Георге Цоллеге) у бањском граду Подјебрадију, гдје су му колеге биле Вацлав Хавел и браћа Машин. Касније је студирао сценографију у Академији музичких умјетности у Прагу.

Форман је режирао неколико чешких филмова у Чехословачкој. Међутим, када су војне снаге Совјетског Савеза и Варшавског пакта 1968. године ушле у Праг да би прекинуле „Прашко прољеће“, он је већ био у Паризу преговарајући око снимања свог првог америчког филма. Филмски студио у којем је радио у Прагу га је отпустио, уз тврдње да бесправно борави ван земље. Преселио се у Њујорк гдје је касније почео да ради као предавач универзитету „Колумбија“ и један од два предсједника одсјека за филм на истом универзитету. Један од његових ученика је био и Џејмс Манголд ког је Форман савјетовао у вези са сценографијом.

Упркос почетним тешкоћама у туђој земљи, Милош је постигао завидан успјех 1975. године филмском адаптацијом романа Кена Кизија „Лет изнад кукавичјег гнијезда“, која је награђена са пет „Оскара“ од којих је један био и за режију. Године 1977. Форман је постао натурализовани држављанин САД. У његове касније успјехе спадају филмови „Амадеус“, који је освојио осам „Оскара“, и „Народ против Ларија Флинта“, који је био предложен за „Оскара“ за најбољу режију и освојио награду „златни глобус“. Године 1979. је режирао филм „Коса“ за који је био предложен за награде „Цезар“ и „златни глобус“.

Године 1997. Форман је добио награду „кристални глобус“ за изузетан допринос свјетској кинематографији међународном филмском фестивалу у Карловим Варима. Године 2000. Форман је глумио у режисерском дебију Едвард Нортон, „Чувајући вјеру“.

АФП

Коментари / 0

Оставите коментар