Umro režiser Miloš Forman

Dobitnik Oskara za filmska remek-djela "Let iznad kukavičijeg gnijezda" i "Amadeus" režiser Miloš Forman umro je u 86 godini života, objavili su svjetski mediji.

Svijet 14.04.2018 | 09:49
Umro režiser Miloš Forman
Novinska agencija CTK navodi da je Forman, koji je živio u Sjedinjenim Američkim Državama, umro iznenada u petak, poslije kratke bolesti.

"On je preminuo tiho, okružen svojom porodicom i njegovih najbližih ljudi," rekla je Formanova supruga Martina. 

Forman je rođen u gradu Časlava istočno od Praga 18. februara 1932. godine, kao sin Ane Forman, koja je vodila ljetnji hotel, i Rudolfa Formana, profesora. Roditelji su mu bili protestanti. Otac mu je uhapšen za dijeljenje zabranjenih knjiga tokom nacističke okupacije i umro 1944. godine u Buhenvaldu, a majka mu je umrla u Aušvicu 1943. Forman je za to vrijeme živio kod rodbine i tek kasnije otkrio da je njegov pravi otac bio jevrejski arhitekta.

Nakon rata, Forman je pohađao nastavu na fakultetu „Kralj Džordž“ (engl. King George College) u banjskom gradu Podjebradiju, gdje su mu kolege bile Vaclav Havel i braća Mašin. Kasnije je studirao scenografiju u Akademiji muzičkih umjetnosti u Pragu.

Forman je režirao nekoliko čeških filmova u Čehoslovačkoj. Međutim, kada su vojne snage Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta 1968. godine ušle u Prag da bi prekinule „Praško proljeće“, on je već bio u Parizu pregovarajući oko snimanja svog prvog američkog filma. Filmski studio u kojem je radio u Pragu ga je otpustio, uz tvrdnje da bespravno boravi van zemlje. Preselio se u Njujork gdje je kasnije počeo da radi kao predavač univerzitetu „Kolumbija“ i jedan od dva predsjednika odsjeka za film na istom univerzitetu. Jedan od njegovih učenika je bio i Džejms Mangold kog je Forman savjetovao u vezi sa scenografijom.

Uprkos početnim teškoćama u tuđoj zemlji, Miloš je postigao zavidan uspjeh 1975. godine filmskom adaptacijom romana Kena Kizija „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, koja je nagrađena sa pet „Oskara“ od kojih je jedan bio i za režiju. Godine 1977. Forman je postao naturalizovani državljanin SAD. U njegove kasnije uspjehe spadaju filmovi „Amadeus“, koji je osvojio osam „Oskara“, i „Narod protiv Larija Flinta“, koji je bio predložen za „Oskara“ za najbolju režiju i osvojio nagradu „zlatni globus“. Godine 1979. je režirao film „Kosa“ za koji je bio predložen za nagrade „Cezar“ i „zlatni globus“.

Godine 1997. Forman je dobio nagradu „kristalni globus“ za izuzetan doprinos svjetskoj kinematografiji međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima. Godine 2000. Forman je glumio u režiserskom debiju Edvard Norton, „Čuvajući vjeru“.

AFP

Komentari / 0

Ostavite komentar