Обрадовић без трофеја, Дарушафаки Еврокуп и Евролига!

Кошаркаши Дарушафаке освојили су Еврокуп пошто су и другом мечу савладали Локомотиву из Кубана – 67:59.  Вилбекин је чудо, а Блат маг кошарке! Дарушафка поново у Евролиги! Велико славље клуба из Истанбула, којем су на крају прошле сезоне предвиђали потпуну пропаст! Маестрални Вилбекин за трофеј и Евролигу! Дарушафака и у другој утакмици финала Еврокупа победила Локомотиву Кубањ.

Кошарка 13.04.2018 | 21:25
Обрадовић без трофеја, Дарушафаки Еврокуп и Евролига!
Изабраници Саше Обрадовића изгубили су у првом мечу и нису успели да у гостима изборе мајсторицу.

Гости су на старту меча имали минималну предност, али су убрзо домаћини преузели контролу и повећавали предност. Иако се чинило да ће турски тим рутински завршити меч у своју користи, Руси су намучили противнике у последњем кварталу.

Ипак, тим из Истанбула није дозволио стечену предност и на крају освајањем Еврокупа обезбедио карту и за Евролигу.

Најефикаснији у победничком тиму био је сјајни Вилбекин који је меч завршио са 28 поена, док је једини двоцифен у тиму био Камингс са десет.

Код Локомотиве Рагланд је убацио 18 поена.

Отишао је главни спонзор, многобројне скупоцене звезде, али је остала она најважнија, која је Дарушафаку вратила у Евролигу. Ношена фантастичним Скотијем Вилбекином Дарушафака је после само две финалне утакмице успела да се домогне трофеја у Еврокупу, који јој је омогућио да се поново врати у елитно кошаркашко такмичење. Нико пред почетак сезоне није могао да претпостави да ће се то догодити. Али, тим Дејвида Блата је успео. У финалу је савладана Локомотива из Краснодара, која је до борбе за трофеј стигла без пораза, али је своју шансу прокоцкала у првом мечу, када је изгубила добивену утакмицу. Данас није могла до брејка у Фолксваген арени - 67:59 (21:17, 18:16, 16:12, 12:14).

Вилбекин је био човек одлуке, али је све ово што се дешава фантастична креација Дејвида Блата, који је ушао у анале европске кошарке, с обзиром да је постао други тренер који је успео да освоји и Евролигу и Еврокуп. Пре њега то је пошло за руком само Душану Ивковићу.

Домаћин је водио практично током читаве утакмице, у трећој и на почетку четврте четвртине та разлика је достизала и двоцифрени број поена, али је домаћин доживео озбиљан пад у игри у самој завршници, што је састав Саше Обрадовића умало успео да искористи. Дарушафакина разлика се два минута пре краја свела на свега четири поена, али је онда Вилбекин узео лопту у своје руке и тројком са десет метара решио питање победника.

Вилбекин је утакмицу завршио са 28 постигнутих поена, док су код гостију двоцифрени били само Џо Регланд (18 поена) и Брејн Квејл (12).

Обрадовић је током читаве сезоне на фантастичан начин водио Локомотиву, али на жалост није успео да крунише сезону пласманом у Евролигу. Са друге стране је био фантастични Скоти Вилбекин.

Само тренер Дејвид Блат, Скоти Вилбекин и Фуркан Алдемир остали су у Дарушафаки, након сезоне у којој се пласирала међу осам најбољих тимова Европе.

Потпуно нови тим, годину дана касније вратио је "Дачку" у елитно континентално такмичење, освајањем Еврокупа! У финалу, против претходно непоражене Локомотиве Кубањ, коначан резултат је 2:0 за зелено-црне из Истанбула.

Први меч у Краснодару добили су после продужетка 81:78, док је у петак увече у Истанбулу било 67:59 (21:17, 18:16, 16:12, 12:14)!

Домаћин је водио скоро свих 40 минута, више пута и двоцифреном разликом, тако да је тим Саше Обрадовића морао да "јури" резултат, без много простора за грешке.

Два минута пре краја Руси су пришли на 58:54, а онда је Вилбекин хладнокрвно погодио своју пету тројку из осам покушаја и тако најавио велико славље на паркету "Фолксваген арене".

Двадесетпетогодишњи амерички бек био је доминантан не само у овом мечу, него у читавој завршници Еврокупа. Против Бајерна је у два полуфинална меча имао просек од 32,5 поена, а у финалу против Локомотиве 26 поена.

ДАРУШАФАКА: Кид 2, Вилбекин 28, Озмизрак 3, Бајгул 3, Кошут, Камингс 10, Улубај (4ас), Оздемироглу, Алдемир 3, Сант-Рос 8 (6ск), Џонсон 8 (11ск, 2блк), Ерик 2.

ЛОКОМОТИВА: Колинс 8 (5ск, 3ас), Антипов 2, Регленд 18, Бабурин, Лејси 6 (10ск), Ивлев, Илницки, Хвостов, Елегар 2 (3ск, 2укр, 2блк), Беб 3, Кулагин 8 (7ск), Кволи 12 (4ск).

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар