Obradović bez trofeja, Darušafaki Evrokup i Evroliga!

Košarkaši Darušafake osvojili su Evrokup pošto su i drugom meču savladali Lokomotivu iz Kubana – 67:59.  Vilbekin je čudo, a Blat mag košarke! Darušafka ponovo u Evroligi! Veliko slavlje kluba iz Istanbula, kojem su na kraju prošle sezone predviđali potpunu propast! Maestralni Vilbekin za trofej i Evroligu! Darušafaka i u drugoj utakmici finala Evrokupa pobedila Lokomotivu Kubanj.

Košarka 13.04.2018 | 21:25
Obradović bez trofeja, Darušafaki Evrokup i Evroliga!
Izabranici Saše Obradovića izgubili su u prvom meču i nisu uspeli da u gostima izbore majstoricu.

Gosti su na startu meča imali minimalnu prednost, ali su ubrzo domaćini preuzeli kontrolu i povećavali prednost. Iako se činilo da će turski tim rutinski završiti meč u svoju koristi, Rusi su namučili protivnike u poslednjem kvartalu.

Ipak, tim iz Istanbula nije dozvolio stečenu prednost i na kraju osvajanjem Evrokupa obezbedio kartu i za Evroligu.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je sjajni Vilbekin koji je meč završio sa 28 poena, dok je jedini dvocifen u timu bio Kamings sa deset.

Kod Lokomotive Ragland je ubacio 18 poena.

Otišao je glavni sponzor, mnogobrojne skupocene zvezde, ali je ostala ona najvažnija, koja je Darušafaku vratila u Evroligu. Nošena fantastičnim Skotijem Vilbekinom Darušafaka je posle samo dve finalne utakmice uspela da se domogne trofeja u Evrokupu, koji joj je omogućio da se ponovo vrati u elitno košarkaško takmičenje. Niko pred početak sezone nije mogao da pretpostavi da će se to dogoditi. Ali, tim Dejvida Blata je uspeo. U finalu je savladana Lokomotiva iz Krasnodara, koja je do borbe za trofej stigla bez poraza, ali je svoju šansu prokockala u prvom meču, kada je izgubila dobivenu utakmicu. Danas nije mogla do brejka u Folksvagen areni - 67:59 (21:17, 18:16, 16:12, 12:14).

Vilbekin je bio čovek odluke, ali je sve ovo što se dešava fantastična kreacija Dejvida Blata, koji je ušao u anale evropske košarke, s obzirom da je postao drugi trener koji je uspeo da osvoji i Evroligu i Evrokup. Pre njega to je pošlo za rukom samo Dušanu Ivkoviću.

Domaćin je vodio praktično tokom čitave utakmice, u trećoj i na početku četvrte četvrtine ta razlika je dostizala i dvocifreni broj poena, ali je domaćin doživeo ozbiljan pad u igri u samoj završnici, što je sastav Saše Obradovića umalo uspeo da iskoristi. Darušafakina razlika se dva minuta pre kraja svela na svega četiri poena, ali je onda Vilbekin uzeo loptu u svoje ruke i trojkom sa deset metara rešio pitanje pobednika.

Vilbekin je utakmicu završio sa 28 postignutih poena, dok su kod gostiju dvocifreni bili samo Džo Regland (18 poena) i Brejn Kvejl (12).

Obradović je tokom čitave sezone na fantastičan način vodio Lokomotivu, ali na žalost nije uspeo da kruniše sezonu plasmanom u Evroligu. Sa druge strane je bio fantastični Skoti Vilbekin.

Samo trener Dejvid Blat, Skoti Vilbekin i Furkan Aldemir ostali su u Darušafaki, nakon sezone u kojoj se plasirala među osam najboljih timova Evrope.

Potpuno novi tim, godinu dana kasnije vratio je "Dačku" u elitno kontinentalno takmičenje, osvajanjem Evrokupa! U finalu, protiv prethodno neporažene Lokomotive Kubanj, konačan rezultat je 2:0 za zeleno-crne iz Istanbula.

Prvi meč u Krasnodaru dobili su posle produžetka 81:78, dok je u petak uveče u Istanbulu bilo 67:59 (21:17, 18:16, 16:12, 12:14)!

Domaćin je vodio skoro svih 40 minuta, više puta i dvocifrenom razlikom, tako da je tim Saše Obradovića morao da "juri" rezultat, bez mnogo prostora za greške.

Dva minuta pre kraja Rusi su prišli na 58:54, a onda je Vilbekin hladnokrvno pogodio svoju petu trojku iz osam pokušaja i tako najavio veliko slavlje na parketu "Folksvagen arene".

Dvadesetpetogodišnji američki bek bio je dominantan ne samo u ovom meču, nego u čitavoj završnici Evrokupa. Protiv Bajerna je u dva polufinalna meča imao prosek od 32,5 poena, a u finalu protiv Lokomotive 26 poena.

DARUŠAFAKA: Kid 2, Vilbekin 28, Ozmizrak 3, Bajgul 3, Košut, Kamings 10, Ulubaj (4as), Ozdemiroglu, Aldemir 3, Sant-Ros 8 (6sk), Džonson 8 (11sk, 2blk), Erik 2.

LOKOMOTIVA: Kolins 8 (5sk, 3as), Antipov 2, Reglend 18, Baburin, Lejsi 6 (10sk), Ivlev, Ilnicki, Hvostov, Elegar 2 (3sk, 2ukr, 2blk), Beb 3, Kulagin 8 (7sk), Kvoli 12 (4sk).

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar