Прича: Мистер Јокан - човјек о којем се мало прича!

Славиша Јокановић чини чуда са Фуламом. А Александар Митровић има поруку за управу лондонског клуба: "Оставите га да ради још дуго".

Фудбал 15.04.2018 | 22:30
Прича: Мистер Јокан - човјек о којем се мало прича!
Отеран је из Партизана септембра 2009. године после две узастопне "дупле круне" (и после само једног нерешеног резултата у Суперлиги). Отишао је из клуба као господин, уз поруку да ће увек помоћи клубу чији је део увек био и уз апел љубитељима Партизана да подрже његовог наследника на клупи црно-белих.

Готово деценију касније, Славиша Јокановић је изградио тренерско име на увек захтевном Острву, довевши један клуб у Премијер лигу (Вотфорд), а са другим је близу понављања тог успеха (Фулам). Вотфорд се према њему није понео фер, јер је заслужио шансу да води тим у Премијер лиги, а да ли ће се лондонски клуб вратити у елитно британско фудбалско такмичење и да ли ће, ако то учини, Јокановићу продужити уговор - видећемо.

Ако питате Александра Митровића - Фулам би то МОРАО да уради!

"Током целе каријере Јокановић је правио неке велике ствари. Надам се да ће остати у Фуламу и наставити овде да ради, јер му одлично иде", рекао је Митровић енглеским медијима.

Фулам је под Јокановићем готово непобедив. Клуб са Крејвен котиџа има низ од 20 утакмица без пораза у Чемпионшипу, односно од половине децембра прошле године.

Овај 49-годишњи Новосађанин био је надомак Премијер лиге са Фуламом и прошле године, али је у полуфиналу баража изгубио од Рединга.

Искуснији за то, али и за вођење Вотфорда, Јокановић и Фулам су одлучни да им ове сезоне Премијер лига не измакне. За то има потпуну подршку играча, пре свих Александра Митровића, који је на "луд" начин зимус стигао у Фулам, на позајмицу из Њукасла и даје велики допринос фудбалској револуцији крај Темзе.

"Славиша је сјајан тренер. Толико много ми је помогао. Сви морамо да га следимо. Није лако играти фудбал какав он жели, јер је Чемпионшип веома захтеван физички и са те стране веома тешко такмичење. Али, имамо квалитетне играче који знају да играју по систему који жели Јокановић. Две године заредом Фулам игра најлепши фудбал у овој лиги. И тачно можете да уочите Славишин печат. Ми смо ту да следимо његове идеје и замисли", кажеАлександар Митровић.

Јокановић има још 12 месеци уговор са Фуламом. Да је до Митровића и он и "Јокан" би остали у Лондону.

Али... одавно се већ шушка да је Фуламов најближи комшилук - Челси - бацио око на српског стручњака, који је у играчкој каријери носио плави дрес. А како јачају приче о одласку Италијана Антонија Контеа са Стамфорд бриџа, тако су гласније и најаве доласка Славише Јокановића.

И није само Челси заинтересован и стога ће Фуламу бити веома тешко да одоли свим изазовима.

Јокановић је један од Митровићевих идола из детињства. Као навијач Партизана гледао је Јокана у црно-белом дресу (није, додуше, и дочекао да га тренира у Партизану), а сада обојица раде за клуб који има исте боје као београдски.

"Откад је Славиша у Фуламу, клубу иде одлично. То мора да буде настављено", каже Митровић, који је "процветао" у Фуламу, постигавши 11 голова у 13 утакмица!

Срећом по Јокановића, али и по Митровића, трансфер српског нападача у његов бивши клуб Андерлехт није се догодио, иако је тог јануара већ био у Бриселу. И срећом (по обојицу), Јокановић је видео Митровићеву поруку преко мреже Снапцхат.

"Слободан сам. Не идем у Андерлехт, па ако сте заинтересовани", отприлике је гласила Митровићева порука Јокановићу.

После "сеен" (видео поруку), Јокановић је позвао Митровића. Све остало је историја.

Митровићева "луда глава" некако се смирила у Фуламу, односно као да га је Јокановићев "равничарски менталитет" опустио (или је то можда утицај близине Темзе) и ради оно што је одлично за тим. Као и за Србију!

"Било ми је тешко у Њукаслу под Рафом Бенитезом. Нисам играо довољно, углавном сам био на клупи. Играо бих тек 10-15 минута, кад су утакмице већ биле одлучене. То је био тежак период... Нисам био срећан, наравно. Покушао сам да останем прибран, да наставим да радим јако, али нисам био миран. Ово је година Светског првенства, биле су ми потребне утакмице", рекао је Митровић.

То што се преселио у нижи ранг такмичења, није му сметало. Штавише!

"Не, није ми то био проблем, јер сам знао да могу само да напредујем под Славишиним вођством", каже "Митар".

Фулам, Јокановић и Митровић су пред великим успехом - повратком у Премијер лигу.  

Да ће бити лако - неће. Јер, Фулам игра против два лондонска клуба (дакле, градских ривала) а то увек значи битка за престиж, а потом и против два клуба који се боре за опстанак.

"Морамо да идемо корак по корак и да увек дајемо све од себе, форсирајући своју филозофију", често пише Јокановић на свом Тwиттер налогу и не одступа од ових постулата.

На конференцији за новинаре уочи меча са Брентфордом, Јокановић је, готово, "забранио", да се прича о било чему другом осим о наредном противнику.

"Не размишљам о томе да ли смо близу Премијер лиге. Одавно смо одлучили да идемо утакмицу по утакмицу. Сад смо у добром ритму, имамо позитиван низ и једино о чему размишљамо је оно што је одмах испред нас, прва следећа прилика да играмо добро и освојимо три бода. А та прва шанса је у суботу поподне. Нико не може да вам гарантује шта ће бити у будућности и зато од својих играча тражим само да размишљају о првој наредној препреци", рекао је Јокановић.

Низ од 20 утакмица без пораза је за свако поштовање, а Јокановић све заслугује приписује . играчима и тимском духу, јединству.

"Верују један другоме, верују да могу да побеђују. То је добра вест. Ако поверење постоји, онда је ово најбољи начин да се искаже. То охрабрује и мене, моје сараднике. У последњих 12 утакмица - 11 смо победили и једну смо играли нерешено. Осећамо се моћним код куће, штитимо своју територију, ово је наша кућа и тако ћемо увек да се понашамо, да притискамо противника, да доминирамо на терену", поручује Јокановић. 

Можда и највеће вредности коју је Јокановић донео Фуламу јесу - енергија, вера да може, глад за успехом.

"У овој лиги никада није било нити ће икада бити лаких утакмица. Зато, у сваки меч морамо да уђемо са истим менталитетом као у претходних 20. Оно што јесте забавно јесте та енергија која се осећа на нашем стадиону. Осећамо да су навијачи потпуно уз нас и тако је целе сезоне. Била је сјајна атмосфера, рецимо против Рединга. Чим смо пипнули лопту, осећали бисмо њихов хук, подршку. И њима и нама је стало... и важно", каже фудбалер Тим Рим.

Фулам тренутно јесте испред Кардифа са бодом више, али Кардиф има меч мање.

"Све је у рукама Кардифа. Ако победе све утакмице до краја, а и ми такође, нама то неће бити доовљно. Кардиф игра одлично, има импресивну серију (осам узастопних победа) и могу све да ураде", каже Јокановић, уз додатак да су изненађења у овој лиги увек могућа, али да не верује да Норич може да изненади Кардиф.

"Кардиф је целу сезону на позицији која води у Премијер лигу. Ми јесмо корак испред, али реално је ситуација под контролом Кардифа", као да Јокановић жели да опусти директног противкандидата за Премијер лигу.

Да ли ће Фулам успети да се пласира аутоматски у Премијер лигу, видећемо, али Митровић, који је играч Њукасла, сигуран је у једно:

"Ако буде постојала било каква шанса, волео бих да останем у Фуламу. Али, хајде, најпре да завршимо сезону како желимо, па ме чека Мундијал. Мој агент ће се бавити питањима мог трансфера, али овде имам тренера који ме жели".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар