Priča: Mister Jokan - čovjek o kojem se malo priča!

Slaviša Jokanović čini čuda sa Fulamom. A Aleksandar Mitrović ima poruku za upravu londonskog kluba: "Ostavite ga da radi još dugo".

Fudbal 15.04.2018 | 22:30
Priča: Mister Jokan - čovjek o kojem se malo priča!
Oteran je iz Partizana septembra 2009. godine posle dve uzastopne "duple krune" (i posle samo jednog nerešenog rezultata u Superligi). Otišao je iz kluba kao gospodin, uz poruku da će uvek pomoći klubu čiji je deo uvek bio i uz apel ljubiteljima Partizana da podrže njegovog naslednika na klupi crno-belih.

Gotovo deceniju kasnije, Slaviša Jokanović je izgradio trenersko ime na uvek zahtevnom Ostrvu, dovevši jedan klub u Premijer ligu (Votford), a sa drugim je blizu ponavljanja tog uspeha (Fulam). Votford se prema njemu nije poneo fer, jer je zaslužio šansu da vodi tim u Premijer ligi, a da li će se londonski klub vratiti u elitno britansko fudbalsko takmičenje i da li će, ako to učini, Jokanoviću produžiti ugovor - videćemo.

Ako pitate Aleksandra Mitrovića - Fulam bi to MORAO da uradi!

"Tokom cele karijere Jokanović je pravio neke velike stvari. Nadam se da će ostati u Fulamu i nastaviti ovde da radi, jer mu odlično ide", rekao je Mitrović engleskim medijima.

Fulam je pod Jokanovićem gotovo nepobediv. Klub sa Krejven kotidža ima niz od 20 utakmica bez poraza u Čempionšipu, odnosno od polovine decembra prošle godine.

Ovaj 49-godišnji Novosađanin bio je nadomak Premijer lige sa Fulamom i prošle godine, ali je u polufinalu baraža izgubio od Redinga.

Iskusniji za to, ali i za vođenje Votforda, Jokanović i Fulam su odlučni da im ove sezone Premijer liga ne izmakne. Za to ima potpunu podršku igrača, pre svih Aleksandra Mitrovića, koji je na "lud" način zimus stigao u Fulam, na pozajmicu iz Njukasla i daje veliki doprinos fudbalskoj revoluciji kraj Temze.

"Slaviša je sjajan trener. Toliko mnogo mi je pomogao. Svi moramo da ga sledimo. Nije lako igrati fudbal kakav on želi, jer je Čempionšip veoma zahtevan fizički i sa te strane veoma teško takmičenje. Ali, imamo kvalitetne igrače koji znaju da igraju po sistemu koji želi Jokanović. Dve godine zaredom Fulam igra najlepši fudbal u ovoj ligi. I tačno možete da uočite Slavišin pečat. Mi smo tu da sledimo njegove ideje i zamisli", kažeAleksandar Mitrović.

Jokanović ima još 12 meseci ugovor sa Fulamom. Da je do Mitrovića i on i "Jokan" bi ostali u Londonu.

Ali... odavno se već šuška da je Fulamov najbliži komšiluk - Čelsi - bacio oko na srpskog stručnjaka, koji je u igračkoj karijeri nosio plavi dres. A kako jačaju priče o odlasku Italijana Antonija Kontea sa Stamford bridža, tako su glasnije i najave dolaska Slaviše Jokanovića.

I nije samo Čelsi zainteresovan i stoga će Fulamu biti veoma teško da odoli svim izazovima.

Jokanović je jedan od Mitrovićevih idola iz detinjstva. Kao navijač Partizana gledao je Jokana u crno-belom dresu (nije, doduše, i dočekao da ga trenira u Partizanu), a sada obojica rade za klub koji ima iste boje kao beogradski.

"Otkad je Slaviša u Fulamu, klubu ide odlično. To mora da bude nastavljeno", kaže Mitrović, koji je "procvetao" u Fulamu, postigavši 11 golova u 13 utakmica!

Srećom po Jokanovića, ali i po Mitrovića, transfer srpskog napadača u njegov bivši klub Anderleht nije se dogodio, iako je tog januara već bio u Briselu. I srećom (po obojicu), Jokanović je video Mitrovićevu poruku preko mreže Snapchat.

"Slobodan sam. Ne idem u Anderleht, pa ako ste zainteresovani", otprilike je glasila Mitrovićeva poruka Jokanoviću.

Posle "seen" (video poruku), Jokanović je pozvao Mitrovića. Sve ostalo je istorija.

Mitrovićeva "luda glava" nekako se smirila u Fulamu, odnosno kao da ga je Jokanovićev "ravničarski mentalitet" opustio (ili je to možda uticaj blizine Temze) i radi ono što je odlično za tim. Kao i za Srbiju!

"Bilo mi je teško u Njukaslu pod Rafom Benitezom. Nisam igrao dovoljno, uglavnom sam bio na klupi. Igrao bih tek 10-15 minuta, kad su utakmice već bile odlučene. To je bio težak period... Nisam bio srećan, naravno. Pokušao sam da ostanem pribran, da nastavim da radim jako, ali nisam bio miran. Ovo je godina Svetskog prvenstva, bile su mi potrebne utakmice", rekao je Mitrović.

To što se preselio u niži rang takmičenja, nije mu smetalo. Štaviše!

"Ne, nije mi to bio problem, jer sam znao da mogu samo da napredujem pod Slavišinim vođstvom", kaže "Mitar".

Fulam, Jokanović i Mitrović su pred velikim uspehom - povratkom u Premijer ligu.  

Da će biti lako - neće. Jer, Fulam igra protiv dva londonska kluba (dakle, gradskih rivala) a to uvek znači bitka za prestiž, a potom i protiv dva kluba koji se bore za opstanak.

"Moramo da idemo korak po korak i da uvek dajemo sve od sebe, forsirajući svoju filozofiju", često piše Jokanović na svom Twitter nalogu i ne odstupa od ovih postulata.

Na konferenciji za novinare uoči meča sa Brentfordom, Jokanović je, gotovo, "zabranio", da se priča o bilo čemu drugom osim o narednom protivniku.

"Ne razmišljam o tome da li smo blizu Premijer lige. Odavno smo odlučili da idemo utakmicu po utakmicu. Sad smo u dobrom ritmu, imamo pozitivan niz i jedino o čemu razmišljamo je ono što je odmah ispred nas, prva sledeća prilika da igramo dobro i osvojimo tri boda. A ta prva šansa je u subotu popodne. Niko ne može da vam garantuje šta će biti u budućnosti i zato od svojih igrača tražim samo da razmišljaju o prvoj narednoj prepreci", rekao je Jokanović.

Niz od 20 utakmica bez poraza je za svako poštovanje, a Jokanović sve zasluguje pripisuje . igračima i timskom duhu, jedinstvu.

"Veruju jedan drugome, veruju da mogu da pobeđuju. To je dobra vest. Ako poverenje postoji, onda je ovo najbolji način da se iskaže. To ohrabruje i mene, moje saradnike. U poslednjih 12 utakmica - 11 smo pobedili i jednu smo igrali nerešeno. Osećamo se moćnim kod kuće, štitimo svoju teritoriju, ovo je naša kuća i tako ćemo uvek da se ponašamo, da pritiskamo protivnika, da dominiramo na terenu", poručuje Jokanović. 

Možda i najveće vrednosti koju je Jokanović doneo Fulamu jesu - energija, vera da može, glad za uspehom.

"U ovoj ligi nikada nije bilo niti će ikada biti lakih utakmica. Zato, u svaki meč moramo da uđemo sa istim mentalitetom kao u prethodnih 20. Ono što jeste zabavno jeste ta energija koja se oseća na našem stadionu. Osećamo da su navijači potpuno uz nas i tako je cele sezone. Bila je sjajna atmosfera, recimo protiv Redinga. Čim smo pipnuli loptu, osećali bismo njihov huk, podršku. I njima i nama je stalo... i važno", kaže fudbaler Tim Rim.

Fulam trenutno jeste ispred Kardifa sa bodom više, ali Kardif ima meč manje.

"Sve je u rukama Kardifa. Ako pobede sve utakmice do kraja, a i mi takođe, nama to neće biti doovljno. Kardif igra odlično, ima impresivnu seriju (osam uzastopnih pobeda) i mogu sve da urade", kaže Jokanović, uz dodatak da su iznenađenja u ovoj ligi uvek moguća, ali da ne veruje da Norič može da iznenadi Kardif.

"Kardif je celu sezonu na poziciji koja vodi u Premijer ligu. Mi jesmo korak ispred, ali realno je situacija pod kontrolom Kardifa", kao da Jokanović želi da opusti direktnog protivkandidata za Premijer ligu.

Da li će Fulam uspeti da se plasira automatski u Premijer ligu, videćemo, ali Mitrović, koji je igrač Njukasla, siguran je u jedno:

"Ako bude postojala bilo kakva šansa, voleo bih da ostanem u Fulamu. Ali, hajde, najpre da završimo sezonu kako želimo, pa me čeka Mundijal. Moj agent će se baviti pitanjima mog transfera, ali ovde imam trenera koji me želi".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar