Ко гура ХДЗ-ов Изборни закон?

Измјене изборног закона у БиХ су питање свих питања, ако питате лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, али и званичну власт у Хрватској када је у питању однос према Босни и Херцеговини. Наиме, опште је познато да се о овом питању, као и моделу којег предлаже ХДЗ БиХ увелико полемисало протеклу годину у разним институцијама Европске уније, понајвише захваљујући европарламентарцима из Републике Хрватске. Но, мање је познато да је велика активност по овом питању вођена, а и даље се догађа, у епицентру свјетске моћи, у Wасхингтону!

Босна и Херцеговина 13.04.2018 | 14:06
Ко гура ХДЗ-ов Изборни закон?
С циљем контактирања америчког Сената те покушају остваривања утицаја на одлуке које доноси, ангажована је потпуно непозната невладина организација "Босниа & Херзеговина Демоцрацy Инитиативе" (БХДИ), која је потом ангажовала лобистичку кућу Пиллсбурy Wинтхроп Схаw Питтман ЛЛП са сједиштем у Wасхингтону, а цијела акција одвија се под покровитељством кладионичарског лобија из сусједне Хрватске. 

Невладина организација "Босниа & Херзеговина Демоцрацy Инитиативе", израдила је до сада два извјештаја с конкретним приједлозима о измјенама изборног законодавства БиХ, иначе, потпуно компатибилна са стајалиштима Хрватског народног сабора.  

Извјештаји "Темељна начела за реформу Изборног закона БиХ" и "Пријетећа изборна криза у Босни и Херцеговини" написани су у новембру прошле године, предани ангажованој лобистичкој кући, потом сенаторима. Кроз ове је извјештаје организација БХДИ покушала увјерити амерички Сенат да је у суштини етничка подјела БиХ кроз измјене изборног законодавства најбоље рјешење за државу. Потпуно анонимна невладина организација, посредством лобистичке куће, увјерава сенаторе ако се до априла текуће године не усвоје измјене изборног закона да ће се БиХ - РАСПАСТИ!

Већ у априлу, данас 13. у којем живимо, као и цијели свијет, у Босни и Херцеговини, према мишљењу Демократске иницијативе за Босну и Херцеговину требао би наступити потпуни хаос уколико се не измијени актуални Изборни закон.

Суштина приједлога имплицира нужност избора „легитимног представника“ народа који чак и „не мора бити припадник“ тог истог народа, но, сенаторе у истом извјештају не информишу да је такав приједлог у супротности с Даyтоном. Наиме, као што је познато, Даyтонски споразум препознаје ПРИПАДНИКЕ народа а не ПРЕДСТАВНИКЕ народа!



У сврху лобирања ангажована је раније споменута лобистичка кућа, у оквиру које су на конкретном задатку радили бивши конгресмен Грег Лаугхлин, те Маттхеw Оресман, Цраиг Саперстеин и Браис Финцх. Из докумената који су у посједу портала Вијести.ба видљиво је да је овој лобистичкој кући БХДИ већ уплатио једну траншу у износу од 90 хиљада долара.

Гдје је БХДИ регистрована, ко јој је предсједник или пак главни аналитичар који америчке сенаторе увјерава у распад БиХ, ако се не измијени Изборни закон до априла, нисмо успјели открити. О самој организацији не постоји нити један писани текст, нема интернет страницу ни контакт телефон. Дакле, непознаница је ко су чланови ове невладине организације, шта им је у опусу дјеловања, али је познато да им се на рачун уплаћује новац за лобирање преко „баре“. И то примарно од љубитеља игара на срећу, прецизније, (су)власника кладионица из Републике Хрватске. 

Наиме, како сазнајемо из високорангираног дипломатског извора, а што је поткријепљено и писменим доказима, хрватски бизнисмен, сувласник кладионице Хаттрицк-ПСК, али и низа других компанија - Јерко Шарић из Подстране код Сплита главни је финансијер БХДИ-а. 

Само је једна његова компанија "Нирвана д.о.о" на рачун БХДИ-ја, по истом извору, уплатила 540.514 евра, затим "Форс Фортис д.о.о са 17.240 евра, те друге са знатно мањим износима. 

Из којих мотива бизнисмен Шарић финансира БХДИ односно лобирање у Сједињеним Америчким Државама, за измјене Изборног закона, до закључења текста нисмо успјели сазнати, односно нисмо га успјели добити на телефон. Је ли Шарић власник и неких кладионичарских фирми у БиХ, па тако враћа услугу ХДЗ-у БиХ који онемогућава измјене Закона о играма на срећу, односно увођење додатних пореза, или је пак ријеч о нечем другом, то тек треба открити.

Непобитна је чињеница да су босанскохерцеговачки власници кладионица финансијски моћни. У 2016. години, остварили су приход већи од милијарду и 700 милиона конвертабилних марака.

(Вијести)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Харе

13.04.2018 12:08

Хрвати у БиХ требају прихватии БиХ као своју земљу... а не стално саботирати и нервирати...исто тако прихватити цињеницу о броју Хрвата у БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

микаца

13.04.2018 12:56

Треба је подијелит на три дјела ради мира.

Name

Ре Микица

13.04.2018 13:38

Подјели је на 4-5 или 6 нека имају Јевреји,Цигани и остали право али да се све дјели са РС и Федерацијом али опет закон да буде један за све,ионако смо подјељени по кантонима итд и шта смо добили !

Name

Ре

13.04.2018 18:36

Мозе лобирати ко год оце али БиХ никада неце променити вањски изглед и то не због нас унутар БиХ него због свет. Никада медзународне заједнице неце дозволити цепање то је до сада требало и магаре да свати зато сто долази директно до угрозавања интереса вецих сила. Ко има мозга милиграм сватио је.

Name

за Харе

14.04.2018 09:13

Најбоље би било да се уведе порез на те кладионице и ресен проблем. Овако сву добит од тих кладионица улазу за лобирање страних дипломата за усвајање закона каквог они зеле. Само од амасадорице Цомарцк заххтјевамо да сприводе легални и слузбени Дејтонски мировни споразум који је на Енглеско и који никада није преведен на. Босански језик и да натјера ОХР да користи Бонске овласти.Доста нас варају ево вец 23 год.нацистицко фасистицке странке ХДЗ,СНДС,СДС и СДА са својим намјерно криво преведеним Дејтонским споразумом и са лазним непистојецим”констутивним народима”У ДС писе:-Муслимани,Срби,Хрвати,Градјани БиХ и Остали су саставница или дио цјелине дрзавеве БиХ,сви су једнаки и нико немозе бити изнад других.Према томе захтјевавамода нас изједнаците све на цијелој територији БиХ и да нам вратите Врховни суд БиХ који су укинуле ове нацистицко-фасистицке странке да моземо смањити криминал и корупцију и њих похапсти за русење и велеиздају БиХ,криминал и корупцију.Дијаспора БиХ

Name

Неко тамо пева

13.04.2018 12:20

Посаљес им инспекцију у Понедјељак и затворис 50% пословница и проблем ријесен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

13.04.2018 12:24

Тако је када су Босњаци и Срби неспособни да оранизују кладионице.Не знам засто се народ клади код тих хијена,скутора и лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питагора

13.04.2018 12:44

ХДЗ+СНСД= КРИМИНАЛ и КОРУПЦИЈА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.04.2018 13:20

Заборавио си сдс,спс,пдп,сда,сбб, итд. Наљутице се људи.

Name

Ре ре

13.04.2018 13:52

Нису им ни до кољена!

Name

@ МИКАЦ

13.04.2018 14:19

ТРЕБА УКИНУТИ ОВАКВЕ НАКАРАДНЕ ЕНТИТЕТЕ СИЛНЕ ПРЕДСЈЕДНИКЕ И ПОЛИТИЦАРЕ,ТЕРМИНАТОРЕ У ОТИМАЦИНИ НОВЦА ПОРЕЗНИКА БИХ, ГОСПОДИНЕ МИКАЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

13.04.2018 20:38

Нqјвеци порески дузници који овиј дрзави а самим тим и свим градзанима ове земље дугују милијарде марака на име пореза, лобирају за неки закон. То у преводу знаци ми вама ово ви нама оно, а све по насем дзепу.

ОДГОВОРИТЕ