По стечају зарада и до 200.000 КМ

Стечајни управници у Републици Српској у будућности ће теоретски по једном стечајном поступку моћи да зараде и до 200. 000 марака, а што им је омогућено Правилником о накнадама и наградама за рад стечајних управника, а који је донијело Министарство правде РС.

Република Српска 13.04.2018 | 07:40
По стечају зарада и до 200.000 КМ
За то би им било потребно да уновче више од 50 милиона марака стечајне масе у неком предузећу, као и да разлучне повјериоце намире у износу већем од десет милиона марака.

Међутим, према ријечима стечајних управника, у питању је теорија која је била остварива док су постојала велика државна предузећа у процесу стечаја.

"Сада готово и да нема таквих примјера на којима би се то могло примијенити. Не постоји предузеће које има толико високу стечајну масу да би се могли намирити разлучни повјериоци у тако високом нивоу. Углавном, повјериоци би се тада сами намиривали мимо стечајног поступка, он им не би требао", каже Радомир Јокић, један од стечајних управника, који је водио бројне процесе у РС.

Каже како је тешко правилником одредити прецизно и правично износ накнаде и награде у тако шароликим и различито сложеним предметима, али свакако треба имати што више правне регулативе.

"Плашим се да они који су радили овај правилник нису узели у обзир да се ради о врло сложеном послу, који не трпи класично радно вријеме. Особа која се овим бави мора бити спремна на притисак јавности и мора имати широка знања из разних области, а због чега треба да има и адекватну накнаду", казао је Јокић.

Његов колега Лазо Томић каже како већина ствари у поступцима не зависи много од стечајних управника.

"Имамо спорове у стечају који се не ријеше ни по шест година и стечај се не може завршити, као ни завршна диоба", појашњава он.

Иначе, накнаде управницима до сада је одређивао стечајни судија, руководећи се елементима сложености поступка који су оцјењивали након извјештајног рочишта, висине потраживања и броја повјерилаца, претпостављене висине стечајне масе и осјетљивости поступка, а на које стечајни управници нису имали превелике примједбе.

Новим правилником основна награда се формира на основу сложености стечајног поступка, дужине трајања, степена намирења повјерилаца.

Основна награда може износити највише 135.000 марака, а додатна пола тог износа. Ако је вриједност уновчене масе испод 5.000 КМ, неће се исплаћивати, а ако су у питању предмети у којима нема стечајне масе, управници добијају паушално 1.500 КМ.

На основну награду могуће је остварити и бонусе, и то од 30 одсто ако је стечај завршен за годину дана, 20 одсто ако он не траје дуже од двије године, као и 20 одсто ако су намирени сви повјериоци у износу од 50 до 80 одсто. У случајевима гдје се повјериоци намирују у износу већем од 80 одсто могуће је остварити бонус од 30 одсто на основну награду.

У образложењу правилника се наводи како је ресорно министарство заједно с члановима радне групе направило анализу како би утврђене вриједности у овом правилнику одговарале и чиниле реалну слику примања стечајних управника, привремених стечајних управника и чланова одбора повјерилаца у складу с њиховим обавезама према Закону о стечају.

С тим у складу, поднијели су захтјев свим окружним привредним судовима у Републици Српској да доставе податке о исплаћиваној накнади и награди стечајним управницима у стечајним поступцима од почетка рада окружних привредних судова у РС.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

13.04.2018 06:41

Какав народ таква власт. Власт награђује оне што фабрике затварају а гуле до коже ко фабрике отварају. Па докле више да пустош се прави у кући гдје живиш, докле. Код се једни баснословно на туђој несрећи богате, несретници други између себе ватају се за вратове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба Смиља

13.04.2018 08:51

Они не зиве у РС.Они су само у РС на привременом мафијаском пљацкаском раду.Они имају виле по Порторозу,Бецу,Деедињу,Монте Карлу,Милану и осталим популарним дестинацијама,тамо су им и дјеца.Заболе њих за РС у РС су само због пљацке ,терорисања и отимацине од народа

Name

Леми

14.04.2018 13:02

Прво опљачкају потом прогласе стечај па опе

Name

херцеговац

13.04.2018 06:55

Сви пуни ко бродови. Све из стечаја је ликвидирано и уништено. Зашта ли су толико плаћени? Свако од њих има некретнине по Србији. Организовани криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј ,цуј Ово ,

13.04.2018 13:48

Добијем награду ;уколико нанесем стету народу и дрзави ( маму вам га на*ијем ,и вама и закону и дрзави ;стварно сте најпокваренији народ на земаљској кугли.

Name

А

13.04.2018 08:11

Глупости, теореткски је могуце....па могуце је теоретски да експлодира сунце па од тог нема ниста..млацење празне сламе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

13.04.2018 08:57

Наше власти или незнају или неће да донесу адекватне законе и прописе како у овој области тако и у осталим. Зар је проблем преписати закон и законе неке напредне и уређене земље којим ће се ствари поставити на право мјесто, те спријечити корупција, анархија и рекао бих безвлашће. Е, због тога нам треба Европска Унија и њени прописи. Због тога се воде преговарачки процеси и отварају преговарачка поглавља. А, ови наши само декларативно причају да су за ЕУ, а у пракси нераде ништа. Немора се ни чекати почетак преговора, могу се и без тога доносити прави закони и прописи. Ипак, њима је боље овако, овако се лови у мутном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

13.04.2018 09:24

То је било и до сада, неки су су давно наплатили износе веће од поменутих. Њина треба оставити сав износ који остане након стежаја, када се намире радници и сви повјериоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.04.2018 09:58

Треба измјенити закон о стецају посто по постојецем наградјује се сецајни управници због оконцања стецаја па макар и по цијени гасења предузеца. Добро би било увести да стецајни управници требају бити наградјени за стецај који обаве тако да фирме презиве и уздигну се и она која најбоље се уздигне да стецајни управник заслузам за то добије сто вецу новцану добит, а онај ко обави посао тако сто фирма оде у стецај и ликвисацију да им се одузме дозвола за рад и упути тузба као код доктора. Знаци да се стецајни управници изједнаце за докторима јер они и јесу нека врста доктора тј. финансијски доктори (љекари).

ОДГОВОРИТЕ