Po stečaju zarada i do 200.000 KM

Stečajni upravnici u Republici Srpskoj u budućnosti će teoretski po jednom stečajnom postupku moći da zarade i do 200. 000 maraka, a što im je omogućeno Pravilnikom o naknadama i nagradama za rad stečajnih upravnika, a koji je donijelo Ministarstvo pravde RS.

Republika Srpska 13.04.2018 | 07:40
Po stečaju zarada i do 200.000 KM
Za to bi im bilo potrebno da unovče više od 50 miliona maraka stečajne mase u nekom preduzeću, kao i da razlučne povjerioce namire u iznosu većem od deset miliona maraka.

Međutim, prema riječima stečajnih upravnika, u pitanju je teorija koja je bila ostvariva dok su postojala velika državna preduzeća u procesu stečaja.

"Sada gotovo i da nema takvih primjera na kojima bi se to moglo primijeniti. Ne postoji preduzeće koje ima toliko visoku stečajnu masu da bi se mogli namiriti razlučni povjerioci u tako visokom nivou. Uglavnom, povjerioci bi se tada sami namirivali mimo stečajnog postupka, on im ne bi trebao", kaže Radomir Jokić, jedan od stečajnih upravnika, koji je vodio brojne procese u RS.

Kaže kako je teško pravilnikom odrediti precizno i pravično iznos naknade i nagrade u tako šarolikim i različito složenim predmetima, ali svakako treba imati što više pravne regulative.

"Plašim se da oni koji su radili ovaj pravilnik nisu uzeli u obzir da se radi o vrlo složenom poslu, koji ne trpi klasično radno vrijeme. Osoba koja se ovim bavi mora biti spremna na pritisak javnosti i mora imati široka znanja iz raznih oblasti, a zbog čega treba da ima i adekvatnu naknadu", kazao je Jokić.

Njegov kolega Lazo Tomić kaže kako većina stvari u postupcima ne zavisi mnogo od stečajnih upravnika.

"Imamo sporove u stečaju koji se ne riješe ni po šest godina i stečaj se ne može završiti, kao ni završna dioba", pojašnjava on.

Inače, naknade upravnicima do sada je određivao stečajni sudija, rukovodeći se elementima složenosti postupka koji su ocjenjivali nakon izvještajnog ročišta, visine potraživanja i broja povjerilaca, pretpostavljene visine stečajne mase i osjetljivosti postupka, a na koje stečajni upravnici nisu imali prevelike primjedbe.

Novim pravilnikom osnovna nagrada se formira na osnovu složenosti stečajnog postupka, dužine trajanja, stepena namirenja povjerilaca.

Osnovna nagrada može iznositi najviše 135.000 maraka, a dodatna pola tog iznosa. Ako je vrijednost unovčene mase ispod 5.000 KM, neće se isplaćivati, a ako su u pitanju predmeti u kojima nema stečajne mase, upravnici dobijaju paušalno 1.500 KM.

Na osnovnu nagradu moguće je ostvariti i bonuse, i to od 30 odsto ako je stečaj završen za godinu dana, 20 odsto ako on ne traje duže od dvije godine, kao i 20 odsto ako su namireni svi povjerioci u iznosu od 50 do 80 odsto. U slučajevima gdje se povjerioci namiruju u iznosu većem od 80 odsto moguće je ostvariti bonus od 30 odsto na osnovnu nagradu.

U obrazloženju pravilnika se navodi kako je resorno ministarstvo zajedno s članovima radne grupe napravilo analizu kako bi utvrđene vrijednosti u ovom pravilniku odgovarale i činile realnu sliku primanja stečajnih upravnika, privremenih stečajnih upravnika i članova odbora povjerilaca u skladu s njihovim obavezama prema Zakonu o stečaju.

S tim u skladu, podnijeli su zahtjev svim okružnim privrednim sudovima u Republici Srpskoj da dostave podatke o isplaćivanoj naknadi i nagradi stečajnim upravnicima u stečajnim postupcima od početka rada okružnih privrednih sudova u RS.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

13.04.2018 08:41

Какав народ таква власт. Власт награђује оне што фабрике затварају а гуле до коже ко фабрике отварају. Па докле више да пустош се прави у кући гдје живиш, докле. Код се једни баснословно на туђој несрећи богате, несретници други између себе ватају се за вратове.

ODGOVORITE
Name

Baba Smilja

13.04.2018 10:51

Oni ne zive u RS.Oni su samo u RS na privremenom mafijaskom pljackaskom radu.Oni imaju vile po Portorozu,Becu,Deedinju,Monte Karlu,Milanu i ostalim popularnim destinacijama,tamo su im i djeca.Zabole njih za RS u RS su samo zbog pljacke ,terorisanja i otimacine od naroda

Name

Леми

14.04.2018 15:02

Прво опљачкају потом прогласе стечај па опе

Name

hercegovac

13.04.2018 08:55

Svi puni ko brodovi. Sve iz stečaja je likvidirano i uništeno. Zašta li su toliko plaćeni? Svako od njih ima nekretnine po Srbiji. Organizovani kriminal.

ODGOVORITE
Name

Hej ,cuj Ovo ,

13.04.2018 15:48

Dobijem nagradu ;ukoliko nanesem stetu narodu i drzavi ( mamu vam ga na*ijem ,i vama i zakonu i drzavi ;stvarno ste najpokvareniji narod na zemaljskoj kugli.

Name

A

13.04.2018 10:11

Gluposti, teoretkski je moguce....pa moguce je teoretski da eksplodira sunce pa od tog nema nista..mlacenje prazne slame

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

13.04.2018 10:57

Naše vlasti ili neznaju ili neće da donesu adekvatne zakone i propise kako u ovoj oblasti tako i u ostalim. Zar je problem prepisati zakon i zakone neke napredne i uređene zemlje kojim će se stvari postaviti na pravo mjesto, te spriječiti korupcija, anarhija i rekao bih bezvlašće. E, zbog toga nam treba Evropska Unija i njeni propisi. Zbog toga se vode pregovarački procesi i otvaraju pregovaračka poglavlja. A, ovi naši samo deklarativno pričaju da su za EU, a u praksi nerade ništa. Nemora se ni čekati početak pregovora, mogu se i bez toga donositi pravi zakoni i propisi. Ipak, njima je bolje ovako, ovako se lovi u mutnom.

ODGOVORITE
Name

Ma ja

13.04.2018 11:24

To je bilo i do sada, neki su su davno naplatili iznose veće od pomenutih. Njina treba ostaviti sav iznos koji ostane nakon stežaja, kada se namire radnici i svi povjerioci.

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.04.2018 11:58

Treba izmjeniti zakon o stecaju posto po postojecem nagradjuje se secajni upravnici zbog okoncanja stecaja pa makar i po cijeni gasenja preduzeca. Dobro bi bilo uvesti da stecajni upravnici trebaju biti nagradjeni za stecaj koji obave tako da firme prezive i uzdignu se i ona koja najbolje se uzdigne da stecajni upravnik zasluzam za to dobije sto vecu novcanu dobit, a onaj ko obavi posao tako sto firma ode u stecaj i likvisaciju da im se oduzme dozvola za rad i uputi tuzba kao kod doktora. Znaci da se stecajni upravnici izjednace za doktorima jer oni i jesu neka vrsta doktora tj. finansijski doktori (ljekari).

ODGOVORITE