Сјећање на руске добровољце

У Вишеграду је полагањем цвијећа на прошле године подигнути Руски крст на Старом граду и молитвом пред спомеником руским добровољцима на Војничком гробљу на Мегдану обиљежен 12. април, Дан руских добровољаца.

Република Српска 12.04.2018 | 23:10
Сјећање на руске добровољце
Овај датум је изабран је као успомена на погибију три руска добровољца на брду Заглавак код Вишеграда 12.априла 1993.године.

Обиљежавању овог значајног датума из новије српске историје присуствовали су руски добровољци, представници породица погинулих Руса у одбрамбено-отаџбинском рату, чланови Друштва српско-руског пријатељств, Борачке организације РС и Вишеграда и ветерани из Србије и Црне Горе.

Руски добровољац Борис Немцов се и данас сјећа борбе на брду Заглавак.

`У тим борбама су погинула тројица руских добровољаца Константин Богословски, Владимир Сафорнов и Дмиртиј Папов а још тројица су рањена . Први пут сам тада доживио погибију мојих сабораца. Радо долазим овдје у Вишеград гдје сам стекао бројне пријатеље, `рекао је Немцов.



Добровољац Владимир Сидров прича о том догађају и о сахрани својих другова на Војничком гробљу на Мегдану.

`То је прошлоост која се не заборавља али руски народ ће увијек пружити помог својој сабраћи Србима у свим невољама сада више него икад,` истиче Сидров.

Људмила Богословска је на вишеградском ратишту изгубила сина Константина који је имао само 18 година. Сваке године дође на његов гроб.

`Прије 25 година овдје су погинули наши рускси добровољци и заувијек остали на српској земљи. Ова земља, Вишеград и гора Заглавак све је то сада моја друга домовина ", рекла је кроз сузе Богословска .

У подизању споменика за 37 руских добровољаца у Вишеграду, погинулих у редовима ВРС, 2011.године, допринос је дало и Удружење српско руског-пријатељства.

Поред парастоса руским добровољцима организујемо са надлежнима и друге активности а прошле године је била и промоција документарног филма `Анђео са горе Заглавак` аутора Љиљане Булатовић`, рекао је предсједник овог удружења Славко Цвјетиновић .

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је рекао да је храброст руских добровољаца и њихово јунаштво водиља које нас и данас води на прави пут показујући ко су наши прави пријатељи.
Учесници овог догађаја посјетили су Спомен собу српским и руским борцима у Вишеграду и Спомен-комплекс у Старом Броду на Дрини.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Херцеговац

12.04.2018 21:46

Када дизете споменик оној дјеци сто сте их заüалили укуци заједно сс њијовим мајкама и осталим недузним цивиöа

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ви

13.04.2018 06:23

А кад ви дизете сломеник сарајевским Србима које сте побили 92 и слистили до краја рата.

Name

ре а ви

14.04.2018 16:59

За те Србе из Сарајева слободно се обрати Момцилу Крајиснику. Упитај га ко тим Србима из Сарајева нареди да напусте своје домове? Папак један неотесани, ти си један од оних пармака који вјероватно вјерује и у остале бајке типа "муслимани србе у рату бацали лавовима у пионирској долини", је ли то то? Смраде један...

Name

дусанцули

12.04.2018 21:47

Један од разлога доласка Ноћних Вукова је био обилазак и гробља руских добровољаца. Медјутим, нису их обишли. Вјечна хвала руским добровољцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Душанцили

13.04.2018 05:55

Замисли да су Бошњацу пидигли споменик мудзехединима и да ивако јавно се захваљују као ти .Дигла би се цијела РС са додиком да упру прстом у присуство страних бораца.Ја мислио да на српској страни није било ни Руса ни Грка нити било каквих других,па ни србијанаца,а ти ето рече да је било.

Name

ре

15.04.2018 03:19

Браво за коментар! А тврде да није било добровољаца. Ово је најбољи примјер да је било руса, такодје из србије, црне горе, македоније, румуније и бугарске. Уз толику подрску нису успијели!

Name

нормалан

13.04.2018 16:21

Зао ми је и срба и босњака сто безвезе изгинусе... ови сто су досли са стране - њихов избор, није ми их зао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукадиновиц Дејан

23.03.2019 06:11

"ТЕСКО ЈЕ БИТИ СРБИН... АЛИ ЈЕ И ЛЕПО" УПОКОЈЕНИ ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЦ ...Имао сам ту цаст бити са КОСТАНТИНОМ - ВЛАДИМИРОМ И ДИМИТРИЈОМ... СЛАВА ИМ И ВЕЦНО ХВАЛА... Памтице их моја покољења!!!