Sjećanje na ruske dobrovoljce

U Višegradu je polaganjem cvijeća na prošle godine podignuti Ruski krst na Starom gradu i molitvom pred spomenikom ruskim dobrovoljcima na Vojničkom groblju na Megdanu obilježen 12. april, Dan ruskih dobrovoljaca.

Republika Srpska 12.04.2018 | 23:10
Sjećanje na ruske dobrovoljce
Ovaj datum je izabran je kao uspomena na pogibiju tri ruska dobrovoljca na brdu Zaglavak kod Višegrada 12.aprila 1993.godine.

Obilježavanju ovog značajnog datuma iz novije srpske istorije prisustvovali su ruski dobrovoljci, predstavnici porodica poginulih Rusa u odbrambeno-otadžbinskom ratu, članovi Društva srpsko-ruskog prijateljstv, Boračke organizacije RS i Višegrada i veterani iz Srbije i Crne Gore.

Ruski dobrovoljac Boris Nemcov se i danas sjeća borbe na brdu Zaglavak.

`U tim borbama su poginula trojica ruskih dobrovoljaca Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safornov i Dmirtij Papov a još trojica su ranjena . Prvi put sam tada doživio pogibiju mojih saboraca. Rado dolazim ovdje u Višegrad gdje sam stekao brojne prijatelje, `rekao je Nemcov.



Dobrovoljac Vladimir Sidrov priča o tom događaju i o sahrani svojih drugova na Vojničkom groblju na Megdanu.

`To je prošloost koja se ne zaboravlja ali ruski narod će uvijek pružiti pomog svojoj sabraći Srbima u svim nevoljama sada više nego ikad,` ističe Sidrov.

Ljudmila Bogoslovska je na višegradskom ratištu izgubila sina Konstantina koji je imao samo 18 godina. Svake godine dođe na njegov grob.

`Prije 25 godina ovdje su poginuli naši rusksi dobrovoljci i zauvijek ostali na srpskoj zemlji. Ova zemlja, Višegrad i gora Zaglavak sve je to sada moja druga domovina ", rekla je kroz suze Bogoslovska .

U podizanju spomenika za 37 ruskih dobrovoljaca u Višegradu, poginulih u redovima VRS, 2011.godine, doprinos je dalo i Udruženje srpsko ruskog-prijateljstva.

Pored parastosa ruskim dobrovoljcima organizujemo sa nadležnima i druge aktivnosti a prošle godine je bila i promocija dokumentarnog filma `Anđeo sa gore Zaglavak` autora Ljiljane Bulatović`, rekao je predsjednik ovog udruženja Slavko Cvjetinović .

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević je rekao da je hrabrost ruskih dobrovoljaca i njihovo junaštvo vodilja koje nas i danas vodi na pravi put pokazujući ko su naši pravi prijatelji.
Učesnici ovog događaja posjetili su Spomen sobu srpskim i ruskim borcima u Višegradu i Spomen-kompleks u Starom Brodu na Drini.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hercegovac

12.04.2018 21:46

Kada dizete spomenik onoj djeci sto ste ih zaüalili ukuci zajedno ss njijovim majkama i ostalim neduznim civiöa

ODGOVORITE
Name

A vi

13.04.2018 06:23

A kad vi dizete slomenik sarajevskim Srbima koje ste pobili 92 i slistili do kraja rata.

Name

re a vi

14.04.2018 16:59

Za te Srbe iz Sarajeva slobodno se obrati Momcilu Krajisniku. Upitaj ga ko tim Srbima iz Sarajeva naredi da napuste svoje domove? Papak jedan neotesani, ti si jedan od onih parmaka koji vjerovatno vjeruje i u ostale bajke tipa "muslimani srbe u ratu bacali lavovima u pionirskoj dolini", je li to to? Smrade jedan...

Name

dusanculi

12.04.2018 21:47

Jedan od razloga dolaska Noćnih Vukova je bio obilazak i groblja ruskih dobrovoljaca. Medjutim, nisu ih obišli. Vječna hvala ruskim dobrovoljcima.

ODGOVORITE
Name

Re Dušancili

13.04.2018 05:55

Zamisli da su Bošnjacu pidigli spomenik mudzehedinima i da ivako javno se zahvaljuju kao ti .Digla bi se cijela RS sa dodikom da upru prstom u prisustvo stranih boraca.Ja mislio da na srpskoj strani nije bilo ni Rusa ni Grka niti bilo kakvih drugih,pa ni srbijanaca,a ti eto reče da je bilo.

Name

re

15.04.2018 03:19

Bravo za komentar! A tvrde da nije bilo dobrovoljaca. Ovo je najbolji primjer da je bilo rusa, takodje iz srbije, crne gore, makedonije, rumunije i bugarske. Uz toliku podrsku nisu uspijeli!

Name

normalan

13.04.2018 16:21

Zao mi je i srba i bosnjaka sto bezveze izginuse... ovi sto su dosli sa strane - njihov izbor, nije mi ih zao...

ODGOVORITE
Name

Vukadinovic Dejan

23.03.2019 06:11

"TESKO JE BITI SRBIN... ALI JE I LEPO" UPOKOJENI VLADETA JEROTIC ...Imao sam tu cast biti sa KOSTANTINOM - VLADIMIROM I DIMITRIJOM... SLAVA IM I VECNO HVALA... Pamtice ih moja pokoljenja!!!