Договор: Мостар ближи изборима

Мостарски одбори СДА, ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990, СДП-а, СББ-а, ДФ-а, БПС-а, СНСД-а и СДС-а данас су дошли до рјешења за централну зону и до два изборна модела за Мостар, а на наредном састанку странке би требало да се опредијеле за један од њих, што је велики помак у изналажењу рјешења за измјене Изборног закона БиХ које се односе на Мостар.

Босна и Херцеговина 12.04.2018 | 14:54
Договор: Мостар ближи изборима
Предсједник ХДЗ-а 1990 Херцеговачко-неретванског кантона Маринко Петрић рекао је да је дефинисано питање гласача у централној зони на начин да ти гласачи гласају према припадности мјесним заједницама - Југозапад и Стари град. 

О њиховом бирачком мјесту одлуку ће донијети Централна изборна комисија. 

"Тиме је ријешено пола пресуде Уставног суда БиХ", додао је он. 

Петрић је истакао да је кроз други закључак дефинисано шест изборних јединица и два модела, а да се странке до наредног састанка изјасне за један. 

Један модел је градска листа са које се бира 13 вијећника од којих по четири Србина, Бошњака и Хрвата и један из реда осталих, а да се из шест изборних јединица бирају 22 вијећника и то из изборне јединице Сјевер два вијећника, Стари град пет, Југоисток два, Југ два, Југозапад седам и Запад четири вијећника. Овај приједлог понудила је Координација Срба Мостар. 

Други модел је да се из шест изборних јединица бира 26 вијећника и то из изборне јединице Сјевер три, Стари град шест, Југоисток два, Југозапад осам, Запад пет, изборна јединица Југ два вијећника, а девет вијећника са компензационе градске листе, што је најближе досадашњем приједлогу ХДЗ-а БиХ.

"Свима је постало јасно да је крајње вријеме да се избори одрже, тако да свака странка прави неке компензације", реко је Петрић. 

Предсједник градског одбора СДА Мостар Салем Марић појаснио је да, уз велико разумијевање, свих девет странака иде ка компромису. 

"Овај дио је питање математике и њега је лакше ријешити. И прије је скоро био договорен. Друго питање које остаје отворено је питање измјена Статута Града Мостара које се вежу како за измјене правила изборног поступка, тако и за питање увођења доградоначелника или ојачавање позиције главног савјетника, те питање мјесних заједница и градских подручја", реко је Марић. 

Он је изразио очекивање да ће и та питања бити ријешена на наредна два састанка, како би Мостар могао имати изборе у овој години.

"Ништа није договорено док се све не договори", прецизирао је Марић. 

Предсједник мостарског ХДЗ-а Дамир Џеба оцијенио је да је данас ријешено "пола пресуде Уставног суда". 

"Напредак смо брзо постигли, јер смо само разговарали о провођењу пресуде за град Мостар, што нас је довело корак ближе компромису и изборима. Шта ће се дешавати у наредном периоду по питању организације и надлежности које вежемо за пресуду Уставног суда, видјећемо на наредном састанку", реко је Џеба. 

Наредни састанак биће одржан 19. априла у 11.00 часова у Градској вијећници у Мостару, а домаћин је ДФ. 

Истовремено Амбасада САД и Делегација ЕУ воде разговоре са лидерима странака у Федерацији БиХ (ФБиХ) о постизању договора о измјенама Изборног закона БиХ везано за Дом народа ФБиХ и Град Мостар. 

Избори у Мостару нису одржани десет година, јер је Уставни суд БиХ, по апелацији хрватских делегата из парламента БиХ, прогласио неуставним дијелове Изборног закона БиХ који се односе на Град Мостар. Од тада договора око измјена нема, а Централна изборна комисија не расписује изборе за Мостар. ОХР је 2012. године распустио Градско вијеће, а једина власт у граду је градоначелник Љубо Бешлић.

Извор: Срна

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Вук

12.04.2018 13:08

Па људи моји је ли ово могућее ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пољуд

12.04.2018 15:30

... лудница, ста је ово!!!

Name

Тал

12.04.2018 16:38

Ово је само сарена лаза и мало зесци супљак.Да се ријеси стање не одговара ни за ХДЗ нити СДА.За десет година из будјета су потросили и расталили преко 700.000.000,00 км,а да никоме нису морали полагати рацуне.За овај црни период њихове владавине граду је направљен урбани геноцид.

Name

Зворник

12.04.2018 14:35

Радановиииииииииииииииц Радановиииииц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

12.04.2018 14:56

Цитами невјерује поново цитам и питам јели ово могуце да су се несто и договорили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

12.04.2018 15:33

Ма они могу све договорити ако је у њиховом интересу, ко пита народ, само сто је њима у интересу да се не договарају, јер сам у нереду се лови а нико не одговара.

Name

музиме

12.04.2018 15:05

Видис даје могуце. Могу се они договорити само зајебају све насе народе. Колега бице јос боље. Сто се морамо замара са нацијализмом. Хајде да кренемо несто успјесно направити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОМИС

12.04.2018 16:21

Нема више јада од Мостара града, бит ће скоро изабрана ВЛАДА.....

ОДГОВОРИТЕ