Dogovor: Mostar bliži izborima

Mostarski odbori SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a danas su došli do rješenja za centralnu zonu i do dva izborna modela za Mostar, a na narednom sastanku stranke bi trebalo da se opredijele za jedan od njih, što je veliki pomak u iznalaženju rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar.

Bosna i Hercegovina 12.04.2018 | 14:54
Dogovor: Mostar bliži izborima
Predsjednik HDZ-a 1990 Hercegovačko-neretvanskog kantona Marinko Petrić rekao je da je definisano pitanje glasača u centralnoj zoni na način da ti glasači glasaju prema pripadnosti mjesnim zajednicama - Jugozapad i Stari grad. 

O njihovom biračkom mjestu odluku će donijeti Centralna izborna komisija. 

"Time je riješeno pola presude Ustavnog suda BiH", dodao je on. 

Petrić je istakao da je kroz drugi zaključak definisano šest izbornih jedinica i dva modela, a da se stranke do narednog sastanka izjasne za jedan. 

Jedan model je gradska lista sa koje se bira 13 vijećnika od kojih po četiri Srbina, Bošnjaka i Hrvata i jedan iz reda ostalih, a da se iz šest izbornih jedinica biraju 22 vijećnika i to iz izborne jedinice Sjever dva vijećnika, Stari grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam i Zapad četiri vijećnika. Ovaj prijedlog ponudila je Koordinacija Srba Mostar. 

Drugi model je da se iz šest izbornih jedinica bira 26 vijećnika i to iz izborne jedinice Sjever tri, Stari grad šest, Jugoistok dva, Jugozapad osam, Zapad pet, izborna jedinica Jug dva vijećnika, a devet vijećnika sa kompenzacione gradske liste, što je najbliže dosadašnjem prijedlogu HDZ-a BiH.

"Svima je postalo jasno da je krajnje vrijeme da se izbori održe, tako da svaka stranka pravi neke kompenzacije", reko je Petrić. 

Predsjednik gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić pojasnio je da, uz veliko razumijevanje, svih devet stranaka ide ka kompromisu. 

"Ovaj dio je pitanje matematike i njega je lakše riješiti. I prije je skoro bio dogovoren. Drugo pitanje koje ostaje otvoreno je pitanje izmjena Statuta Grada Mostara koje se vežu kako za izmjene pravila izbornog postupka, tako i za pitanje uvođenja dogradonačelnika ili ojačavanje pozicije glavnog savjetnika, te pitanje mjesnih zajednica i gradskih područja", reko je Marić. 

On je izrazio očekivanje da će i ta pitanja biti riješena na naredna dva sastanka, kako bi Mostar mogao imati izbore u ovoj godini.

"Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", precizirao je Marić. 

Predsjednik mostarskog HDZ-a Damir Džeba ocijenio je da je danas riješeno "pola presude Ustavnog suda". 

"Napredak smo brzo postigli, jer smo samo razgovarali o provođenju presude za grad Mostar, što nas je dovelo korak bliže kompromisu i izborima. Šta će se dešavati u narednom periodu po pitanju organizacije i nadležnosti koje vežemo za presudu Ustavnog suda, vidjećemo na narednom sastanku", reko je Džeba. 

Naredni sastanak biće održan 19. aprila u 11.00 časova u Gradskoj vijećnici u Mostaru, a domaćin je DF. 

Istovremeno Ambasada SAD i Delegacija EU vode razgovore sa liderima stranaka u Federaciji BiH (FBiH) o postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Dom naroda FBiH i Grad Mostar. 

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih delegata iz parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar. Od tada dogovora oko izmjena nema, a Centralna izborna komisija ne raspisuje izbore za Mostar. OHR je 2012. godine raspustio Gradsko vijeće, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik LJubo Bešlić.

Izvor: Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vuk

12.04.2018 13:08

Pa ljudi moji je li ovo mogućee ...

ODGOVORITE
Name

Poljud

12.04.2018 15:30

... ludnica, sta je ovo!!!

Name

Tal

12.04.2018 16:38

Ovo je samo sarena laza i malo zesci supljak.Da se rijesi stanje ne odgovara ni za HDZ niti SDA.Za deset godina iz budjeta su potrosili i rastalili preko 700.000.000,00 km,a da nikome nisu morali polagati racune.Za ovaj crni period njihove vladavine gradu je napravljen urbani genocid.

Name

Zvornik

12.04.2018 14:35

Radanoviiiiiiiiiiiiiiic Radanoviiiiic

ODGOVORITE
Name

In

12.04.2018 14:56

Citami nevjeruje ponovo citam i pitam jeli ovo moguce da su se nesto i dogovorili

ODGOVORITE
Name

Narod

12.04.2018 15:33

Ma oni mogu sve dogovoriti ako je u njihovom interesu, ko pita narod, samo sto je njima u interesu da se ne dogovaraju, jer sam u neredu se lovi a niko ne odgovara.

Name

muzime

12.04.2018 15:05

Vidis daje moguce. Mogu se oni dogovoriti samo zajebaju sve nase narode. Kolega bice jos bolje. Sto se moramo zamara sa nacijalizmom. Hajde da krenemo nesto uspjesno napraviti.

ODGOVORITE
Name

OMIS

12.04.2018 16:21

Nema više jada od Mostara grada, bit će skoro izabrana VLADA.....

ODGOVORITE