Демант: Нетачно писање о језику

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске саопштено је да су нетачне информације да се представник овог министарства састао са родитељима дјеце из зворничког насеља Липље и договарао назив језика који ће изучавати бошњачка дјеца, те наглашено да је назив језика дефинисан Уставом Српске и законима у области образовања и да не може бити предмет договора.

Република Српска 12.04.2018 | 10:21
Демант: Нетачно писање о језику
"Министарство просвјете и културе поштује Устав Републике Српске и законе којима је уређена област образовања и не умањује ни једном народу право на језик", наводе из ресорног министарства. 

У саопштењу је наведено да се у педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа уписује назив језика у складу са Уставом Републике Српске. 

Министарство просвјете и културе подсјећа и да је Уставни суд БиХ, рјешавајући захтјев за оцјену уставности прве реченице члана 7 Став 1 Устава Републике Српске у дијелу који гласи - "језик бошњачког народа", утврдио да је ова одредница у складу са Уставом БиХ. 

У саопштењу се наглашава да је Закон о основном образовању и васпитању Српске био на оцјени уставности Уставног суда БиХ, гдје је као разлог подношења захтјева истакнута наводна дискриминација у систему образовања у Српској, али је захтјев одбијен као неоснован. 

"Бројни процеси су покренути и сви су завршили у корист Републике Српске јер је Министарство просвјете и културе омогућило дјеци у Српској једнако право на образовање", наводи се у саопштењу. 

Из Министарства наглашавају да у школама у Српској сви наставници и ученици могу писати и усмено се изражавати, односно користити било који од језика конститутивних народа. 

Поједини медији су објавили да је синоћ "у просторијама Града Зворника одржан састанак родитеља који су цијели дан провели у штрајку глађу, начелника Зворника Зорана Стевановића, директора Основне школе "Свети Сава" Радомира Петровића и представника Министарства просвјете и културе Српске, на којем је договорено да ће у наредном периоду ученицима бити омогућено право на изучавање 'босанског језика'".

Због постигнутог договора, тврде федерални медији, родитељи и ученици обуставили су штрајк глађу. 

Извор: Срна

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ој

12.04.2018 08:23

Овде или ће Дебели бити колетерал или је Додик изгубио регију Бирач

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

12.04.2018 11:27

Овог типа узмите са резервом. Он је типа МУЋАК!

Name

Ре

12.04.2018 18:56

Ниста ови из Федерације нек ускладе закон да се у њиовим сколама уместо српски језик уписује власки.

Name

Бале Баки

12.04.2018 08:58

Ако додје до Стразбура наплацаце те се силних милиона за дјецу јер нит је по закону то сто прицате нит проводите закон тако да је једнак за све. У Сребреници мозе а у Зворнику не а исти устав се примјењује а да не казем да не писе за остале језик српског или хрватског народа. Додје ли до европског суда за људска права изгубице онај ко покусава да правила тумаци онако како се договори у датом моменту с неким. СНСД у Зворнику треба гласове Босњака и то це се највјероватније ријесити али има много других мјеста гдје је дискриминација евидентна али власт је бас брига за то платит це колико треба казни нису паре њихове. Слицно се ради и у федерацији са дјецом српске националности ал за њих се мало ко брине назалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Бале Баки

12.04.2018 10:51

Овде се мешају појмови бошњачки и босански. Бошњачким причају бошњаци а босанским босанци. Па онда стављамо једнакост бошњаци =босанци. Е и ја сам из босне а нисам бошњак.

Name

ре "РЕ бале Баке"

12.04.2018 11:57

Јест и ти си из Босне али ниси Босанац.

Name

РАЈНА

12.04.2018 16:39

Поштована , шта зна наставник ОТО, знате оног предмета гдје су се дјеца зајебавала са комадом шперплоче и луком и пилом. Какав министар таква нам и култура горе ћелава доле чупава. Знате шта он и његово окружење кажу за Стразбур; Ко га јебе, док апелација дође на ред,дјеца ће одрасти, то је ниво Малешевића из села , богу иза ногу, општина Прњавор.

Name

А КОЗАРАЦ?!

12.04.2018 09:13

Какав назив језика Бошњачке дјеце се уписује у документа (ђачка књижица и свједочанство)???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емир

12.04.2018 09:33

Не видим проблем у називу језика. Ниједан Србин неце бити мањи Србин ако Босњаци одлуце да назову босанским језик којим прицају. Стависе, и једни и други треба да цитају мало висе литературу с ових простора, да се образују, друзе, уце... Питање језика је код нас политицко, а не струцно, јер ми овдје у сустини прицамо једним језиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

12.04.2018 10:49

Зар ова б.дала није у пензији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

12.04.2018 11:21

Наш велики баја се куне у "слово и дух Дејтона", .. добро би било да види он, а и овај његов потрчко шта пише у завршним одредбама, тамо гдје су потписи Алије, Фрање и Слободана!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

12.04.2018 11:22

А на којем је језику је овај цланак ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

12.04.2018 11:22

Ако хоце тзв босански ,правац федерација.У Републици Српској се уце прави и изворни језици,а не измисљени..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лала

12.04.2018 12:33

Па де болан мало се едукуј и види гдје је вук стефановиц тразио изворне ријеци кад је врсио рефому српског језика

Name

Истина је само једна

12.04.2018 12:37

Пријатељу, ево као човјека и као читаоца овог портала те љубазно молим ( МОЛИМ и БН да објави мој коментар) хајде дај ми неки писани траг из Босне и Херцеговине у којем се прије 200 година спомињу Срби или Хрвати ?? постоји пуно доказа о Бошњацима муслиманске, католичке и православне вјере....АЛИ нигдје нећеш наћи да се спомињу Срби или Хрвати који живе у БиХ ! Све до пада Османског царства и Берлинског конгреса! Тек од тог времена, под утицајем националиста из Хрватске и Србије православно, односно католичко становништво се посрбљава и хрватизује. Прочитај дјело Илије гарашанина из 1844. године, биће ти јасно о чему причам. Лијеп и срдачан поздрав свим добрим људима, без обзира на националност и вјеру. ето, толико од мене

Name

Како да не

12.04.2018 11:30

Предизборно вријеме па све кријете , а све се растаче.

ОДГОВОРИТЕ