Demant: Netačno pisanje o jeziku

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da su netačne informacije da se predstavnik ovog ministarstva sastao sa roditeljima djece iz zvorničkog naselja Liplje i dogovarao naziv jezika koji će izučavati bošnjačka djeca, te naglašeno da je naziv jezika definisan Ustavom Srpske i zakonima u oblasti obrazovanja i da ne može biti predmet dogovora.

Republika Srpska 12.04.2018 | 10:21
Demant: Netačno pisanje o jeziku
"Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik", navode iz resornog ministarstva. 

U saopštenju je navedeno da se u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske. 

Ministarstvo prosvjete i kulture podsjeća i da je Ustavni sud BiH, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7 Stav 1 Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi - "jezik bošnjačkog naroda", utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH. 

U saopštenju se naglašava da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Srpske bio na ocjeni ustavnosti Ustavnog suda BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u Srpskoj, ali je zahtjev odbijen kao neosnovan. 

"Brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist Republike Srpske jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo djeci u Srpskoj jednako pravo na obrazovanje", navodi se u saopštenju. 

Iz Ministarstva naglašavaju da u školama u Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda. 

Pojedini mediji su objavili da je sinoć "u prostorijama Grada Zvornika održan sastanak roditelja koji su cijeli dan proveli u štrajku glađu, načelnika Zvornika Zorana Stevanovića, direktora Osnovne škole "Sveti Sava" Radomira Petrovića i predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, na kojem je dogovoreno da će u narednom periodu učenicima biti omogućeno pravo na izučavanje 'bosanskog jezika'".

Zbog postignutog dogovora, tvrde federalni mediji, roditelji i učenici obustavili su štrajk glađu. 

Izvor: Srna

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Oj

12.04.2018 08:23

Ovde ili će Debeli biti koleteral ili je Dodik izgubio regiju Birač

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

12.04.2018 11:27

Ovog tipa uzmite sa rezervom. On je tipa MUĆAK!

Name

Re

12.04.2018 18:56

Nista ovi iz Federacije nek usklade zakon da se u njiovim skolama umesto srpski jezik upisuje vlaski.

Name

Bale Baki

12.04.2018 08:58

Ako dodje do Strazbura naplacace te se silnih miliona za djecu jer nit je po zakonu to sto pricate nit provodite zakon tako da je jednak za sve. U Srebrenici moze a u Zvorniku ne a isti ustav se primjenjuje a da ne kazem da ne pise za ostale jezik srpskog ili hrvatskog naroda. Dodje li do evropskog suda za ljudska prava izgubice onaj ko pokusava da pravila tumaci onako kako se dogovori u datom momentu s nekim. SNSD u Zvorniku treba glasove Bosnjaka i to ce se najvjerovatnije rijesiti ali ima mnogo drugih mjesta gdje je diskriminacija evidentna ali vlast je bas briga za to platit ce koliko treba kazni nisu pare njihove. Slicno se radi i u federaciji sa djecom srpske nacionalnosti al za njih se malo ko brine nazalost

ODGOVORITE
Name

RE Bale Baki

12.04.2018 10:51

Ovde se mešaju pojmovi bošnjački i bosanski. Bošnjačkim pričaju bošnjaci a bosanskim bosanci. Pa onda stavljamo jednakost bošnjaci =bosanci. E i ja sam iz bosne a nisam bošnjak.

Name

re "RE bale Bake"

12.04.2018 11:57

Jest i ti si iz Bosne ali nisi Bosanac.

Name

RAJNA

12.04.2018 16:39

Poštovana , šta zna nastavnik OTO, znate onog predmeta gdje su se djeca zajebavala sa komadom šperploče i lukom i pilom. Kakav ministar takva nam i kultura gore ćelava dole čupava. Znate šta on i njegovo okruženje kažu za Strazbur; Ko ga jebe, dok apelacija dođe na red,djeca će odrasti, to je nivo Maleševića iz sela , bogu iza nogu, opština Prnjavor.

Name

A KOZARAC?!

12.04.2018 09:13

Kakav naziv jezika Bošnjačke djece se upisuje u dokumenta (đačka knjižica i svjedočanstvo)???

ODGOVORITE
Name

Emir

12.04.2018 09:33

Ne vidim problem u nazivu jezika. Nijedan Srbin nece biti manji Srbin ako Bosnjaci odluce da nazovu bosanskim jezik kojim pricaju. Stavise, i jedni i drugi treba da citaju malo vise literaturu s ovih prostora, da se obrazuju, druze, uce... Pitanje jezika je kod nas politicko, a ne strucno, jer mi ovdje u sustini pricamo jednim jezikom.

ODGOVORITE
Name

Mitar

12.04.2018 10:49

Zar ova b.dala nije u penziji.

ODGOVORITE
Name

Vuk

12.04.2018 11:21

Naš veliki baja se kune u "slovo i duh Dejtona", .. dobro bi bilo da vidi on, a i ovaj njegov potrčko šta piše u završnim odredbama, tamo gdje su potpisi Alije, Franje i Slobodana!!

ODGOVORITE
Name

Svasta

12.04.2018 11:22

A na kojem je jeziku je ovaj clanak ?

ODGOVORITE
Name

lala

12.04.2018 11:22

Ako hoce tzv bosanski ,pravac federacija.U Republici Srpskoj se uce pravi i izvorni jezici,a ne izmisljeni..

ODGOVORITE
Name

Re Lala

12.04.2018 12:33

Pa de bolan malo se edukuj i vidi gdje je vuk stefanovic trazio izvorne rijeci kad je vrsio refomu srpskog jezika

Name

Istina je samo jedna

12.04.2018 12:37

Prijatelju, evo kao čovjeka i kao čitaoca ovog portala te ljubazno molim ( MOLIM i BN da objavi moj komentar) hajde daj mi neki pisani trag iz Bosne i Hercegovine u kojem se prije 200 godina spominju Srbi ili Hrvati ?? postoji puno dokaza o Bošnjacima muslimanske, katoličke i pravoslavne vjere....ALI nigdje nećeš naći da se spominju Srbi ili Hrvati koji žive u BiH ! Sve do pada Osmanskog carstva i Berlinskog kongresa! Tek od tog vremena, pod uticajem nacionalista iz Hrvatske i Srbije pravoslavno, odnosno katoličko stanovništvo se posrbljava i hrvatizuje. Pročitaj djelo Ilije garašanina iz 1844. godine, biće ti jasno o čemu pričam. Lijep i srdačan pozdrav svim dobrim ljudima, bez obzira na nacionalnost i vjeru. eto, toliko od mene

Name

Kako da ne

12.04.2018 11:30

Predizborno vrijeme pa sve krijete , a sve se rastače.

ODGOVORITE