Неће бити чекања на шалтерима

Влада Српске усвојила је приједлог закона о измјенама и допунама закона о општем управно правном поступку којим се скраћују процедуре чекања на рјешење захтјева које грађанин или привреда упути надлежним органима. Поједностављен је и процес добијања родних листова јер ће сви подаци бити електронски увезани.

Република Српска 11.04.2018 | 19:59
Неће бити чекања на шалтерима
Влада Српске је одлучила да скрати процес чекања за рјешавање захтјева грађана или привреде упућених државним или локалним службама са 30 на 10 дана. На тај начин је поједностављена процедура, а подносилац захтјева ће активно бити укључен у ток његовог предмета, што до сада није био случај.

"Када странка преда захтјев надјежни орган је обавезан у року од 10 дана доставити информацију странци да ли је документација потпуна или не. Уколико није потпуна оставља се рок од седам дана да се допуни та документација и онда тече поновни рок уколико се не достави допуна онда се сматра да захтјев није ни поднесен“, каже Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.

Влада је усвојила и приједлог закона о измјенама и допунама закона о матичним књигама. То значи да нема више враћања на почетак процеса због недостатка једног документа него ће све бити увезано и на једном мјесту. 

"Оно што су новитети код матичних књига јесте обавеза матичних служби да размјењују податке по службеној дужности. Грађанин више неће ићи од шалтера до шалтера да би податке прикупио него ће то службеним путем бити прикупљано“, каже Решићева.

За оба закона дефинисано је право на одрицање од жалбе што значи да, уколико једна од страна одлучи да се неће жалити, рјешење је правоснажно, чиме се избјегава чекање од 15 дана на могућност жалбе. Измјенама наведених закона биће омогућено грађанима да више буду укључени у све токове рада надлежних служби.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Коначно...

11.04.2018 18:31

...да имамо разлог да похвалимо Владу РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа!

11.04.2018 19:15

Да, измијенили су све законе по налогу грађевинске мафије, а сад им је остао још о ЗОУП, да и њега још прилагоде себи....

ОДГОВОРИТЕ